Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Ötmilliárdra rúg a Globex-veszteség

– Rózsadomb-ügyben tehetetlen vagyok, mert a jogászok patthelyzetet teremtettek számomra – jelentette ki tegnap Walter Dezső polgármester a témában tartott közgyűlési tájékoztatón.

A soproni képviselő-testület kedden nyílt ülésen kért tájékoztatást a Hotel Rózsadomb értékesítésének jelenlegi helyzetéről az ügyben eljáró budapesti ügyvédi iroda képviselőjétől, dr. Vida Marianntól. Az ülésre az előző polgármestert, dr. Gimesi Szabolcsot is meghívták, aki egyéb elfoglaltságára hivatkozva nem jelent meg. A tájékoztatóra azért volt szükség, mert a vevők a mai napig nem fizették ki a szálloda vételárát, s a város vezetői – legfőképpen Walter Dezső polgármester – úgy érzékelik: nincs meg az üzletemberek részéről a fizetési hajlandóság.
Ezt a megérzést dr. Vida Mariann sem tudta cáfolni. P úgy fogalmazott: a vevők pillanatnyilag jó pozícióban vannak, nem igyekeznek a fizetési kötelezettségüknek eleget tenni. A szálloda tulajdonjogát megszerezték, ez számukra kedvező, nem zárható ki, hogy további időhúzás áll az érdekükben. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy az önkormányzat részéről a szerződéstől való elállás bonyolult és csak kétes kimenetelű peres úton lenne lehetséges.
Walter Dezső nyíltan és keményen beszélt. Kijelentette: „Az elődöm kész helyzet elé állított, amely helyzetben most nincs miről dönteni. Megígérem, hogy az ügyet a legjobb tudásom szerint fogom kezelni és azt is megígérem, hogy ezt a közgyűlést soha nem hozom ilyen helyzetbe, mint amiben most vagyunk. Mert ez egy patthelyzet, amiből az önkormányzat nem tud jól kijönni. Csak úgy van kiút, ha az egész Globex-ügyet becsomagolom és jó messzire eldobom. Személyes véleményem, hogy ezt a szerződést az elődömnek nem lett volna szabad aláírnia."

Dr. Szekeres Csaba, a Szövetség Sopronért Egyesület frakcióvezetője a dr. Vida Mariann vezette ügyvédi iroda felelősségét vetette fel, amiért az adásvételi szerződésben a szálloda tulajdonjogát a vételár kifizetése előtt átengedték a vevőnek. Az ügyvédnő hangsúlyozta: az előző polgármester és a képviselő-testület az üzleti és jogi kockázatokat is mérlegelte, mielőtt döntött az RDMB Kft. üzletrészének az eladásáról. Így a felelősség az övék. Dr. Szekeres Csaba védelmébe vette dr. Gimesi Szabolcsot, mondván, ő csak azt írta alá, amit a közgyűlés megszavazott. Hegyi Ferenc, a szocialisták frakcióvezetője ezt viszszautasította. Azzal érvelt, dr. Gimesi ezt tekintette négyéves működése legfontosabb feladatának, a szocialista frakció ellenzékként nem láthatta át teljességgel az ügyet. A szálloda értékesítéséről a volt polgármester és a tanácsadói folytatták a tárgyalásokat. Az MSZP-s képviselők csak megszavazták, amit kért dr. Gimesi, mert nem akarták akadályozni az ügy megoldását.

Szekeres Csaba ezt kikérte, mondván:
„A képviselői felelősség alól nem lehet kibújni. Mindenki, így Hegyi Ferenc is, jól felfogott érdekből szavazott úgy, ahogy szavazott." Kóczán Zoltán, az SZDSZ frakcióvezetője arra emlékeztetett, hogy annak idején a közgyűlési vitában mindössze ketten – a fideszes dr. ifj. Arszin Miklós és ő – szavaztak nemmel és emeltek szót az adásvételi szerződés ellen. Az akkori képviselő-testület nagy többséggel szavazta meg a kifogásolt szerződést. Dr. Magas László (MDF), aki negyedik képviselői ciklusát tölti, szintén dr. Gimesi Szabolcs felelősségét említette, aki – véleménye szerint – a Globex-botrány kipattanásakor nem lépett elég gyorsan és határozottan. Hozzátette, ő maga, kívülállóként a szállodaeladásban a tárgyalásokat folytató polgármesterre és jogilag képzett tanácsadóira hallgatott, s a cél érdekében gyakran lelkiismerete ellen szavazott.

Hruby József alpolgármester összeszámolta, mennyit tesz ki mára a Globex-veszteség. A 3,5 milliárd forintos értékpapírvagyon elvesztéséhez jön 756 millió forint, amit a vagyon visszaszerzésére fordítottak, és 600 millió forint hitelt is felvettek. A veszteség tehát megközelíti az ötmilliárdot, amely szinte megoldhatatlan probléma elé állítja a várost. Az alpolgármester megjegyezte: a Globex-örökségnek nagy szerepe van abban, hogy az önkormányzatnak napi fizetési gondjai vannak. Tologatják a számlákat, hogy hó végén ki tudják fizetni a munkabéreket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeméthegy az Ikva partján

Aszfalt- és építési törmelék, háztartási hulladék, elhasználódott mosógépek, hűtők és még ki tudja,… Tovább olvasom