Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Ötmilliárdos egyetemi támogatás

Sopron - A Nyugat-magyarországi Egyetemen csaknem 5 milliárd forint európai uniós támogatás reményében kezdhetik el a Zöld Egyetem programhoz kapcsolódó beruházások előkészítését.
Jelentős, összesen 26,6 milliárd forint értékű infrastrukturális modernizálások, beruházások előkészítése kezdődhet meg az ország hét felsőoktatási intézményében – köztük a Nyugat-magyarországi Egyetemen – a kormány mostani döntése szerint. – Ha az NYME pályázata a második körben is sikerrel jár, közel ötmilliárd forintos műszaki korszerűsítések kapnak zöld utat az egyetem soproni, győri, szombathelyi és mosonmagyaróvári karain az e beruházásokhoz kapcsolódó infokommunikációs fejlesztésekkel együtt – nyilatkozta lapunknak dr. Faragó Sándor, az NYME rektora.

– Eredetileg 6 milliárd forintra pályáztunk, még nem tudjuk, melyik elképzelésünkről kell lemondanunk – nyilatkozta lapunknak dr. Faragó Sándor, a NYME rektora. –  Megvalósításra váró terveink között egy világszínvonalú laboratórium és kutatóközpont kialakítása is szerepel a soproni erdőmérnöki és a faipari mérnöki kar összefogásával. Új oktató- és kutatólaboratóriumokat képzelünk el a szombathelyi természettudományi és műszaki karon, illetve a mosonmagyaróvári mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi karon. Szombathelyen az oktató-csillagvizsgáló bővítése is napirenden van. A mosonmagyaróvári és a győri Apáczai-kar együttműködésével – feltehetően Bábolnán – a turizmus, valamint az egészségnevelés témakörében lovasközpontot hoznánk létre, amelynek szakmai alapját Mosonmagyaróvár adná. A győri Apáczai-kar ugyanakkor vizuális kutatóműhellyel is gazdagodna. A végleges és részletesen kidolgozott fejlesztési elképzeléseket október végéig kell benyújtanunk a pályázat második fordulójára. A kormányzati jóváhagyás és a finanszírozásra vonatkozó szerződéskötések az év végéig megtörténhetnek. A megvalósítás a 2009–2012-es időszak feladata. A NYME az elmúlt években 14 milliárd forintot fordíthatott modernizálásra, ez az összeg – más projektekkel együtt – most tehát 20 milliárd forintra emelkedhet.

Fejlesztések

Idén már 55,5 milliárd forint felsőoktatási fejlesztés európai uniós támogatásáról határozott a kormány az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként. A kabinet ezt megelőzően áprilisban döntött az egyetemek-főiskolák infrastrukturális bővítését célzó, kétfordulós európai uniós pályázatról. Akkor a győri Széchenyi István Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem, az egri Eszterházy Károly Főiskola, a Dunaújvárosi Főiskola, valamint a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola részesült – feltételesen – a szétosztott mintegy 29 milliárd forintnyi támogatásból. Jelenleg is zajlik e projektek fejlesztése, részletes kidolgozása a második pályázati fordulóra.
 

Olvasóink írták

 • 17. volt NYME-s 2008. július 30. 19:05
  „c1-nek:
  a hozzászólásomban az "okleveles" kifejezés arra utal, hogy 5 éves képzést végeztem. A "sima" faipari mérnöki szak 3 éves képzést jelent. Persze ezek csak arra vonatkoznak, akik még nem bolognai rendszer szerint tanultak.

  Egy volt hallgató!
  Egyre inkább az az érzésem, hogy téged nem vettek fel az NYME-re, esetleg kirúgtak onnan...
  Érdekes az a kijelentésed is, miszerint én össze-vissza írok. Kifejthetnéd pontosabban is, hogy mire gondolsz.”
 • 16. Egy volt hallgató 2008. július 29. 10:01
  „ktk-s hallgató!

  AZÉRT MERT HÁROM EGYETEM VAN NYUGAT-MAGYARORSZÁGON- MÉG LEHETNE TÖBB JELENTKEZŐ A NYME-N, EHHEZ CSAK AZ KELLENE, HOGY A MAGAS SZÍNVONALÚ LEGYEN A KÉPZÉS!!

  A KTK-S HALLGATÓK KÉPESSÉGEIT SENKI NEM VONTA KÉTSÉGBE, A KIJELENTÉS NEM KÉTSÉGBE VONÓ, HANEM KIJELENTŐ és EGYÉRTELMŰ VOLT!!!

  EGYÉBKÉNT AZ NYME KTK_ról, KTK_val KAPCSOLATBAN JOBB HA NEM MONDUNK EL TÖBB INFORMÁCIÓT, MERT AKKOR LEHET, HOGY MEGSZÜNNE / a jelentkezők hiánya miatt!/!”
 • 15. ktk-s hallgató 2008. július 28. 18:27
  „Minden egyetemen vannak "apuci által " befizetett egyedek!!!
  azon meg nem kell csodálkozni h kevesen jelentkeznek az Nyme -re,egész egyszerűen, "népesség,területi okokból" az ,észak -dunántúlon: "csak" 3 egyetem "osztozik ":nyme,pannon,SzE (győri), ezért nincsenek nagy hallgatói létszámok a felsorolt egyetemeken...dél dunántúlon csak egy egyetem van...(pécs,a hallgatói létszámok is természetesen magasabbak) !!!!!

  és A KTK -n magasak voltak a ponthatárok idén is és tavaly is,pl: nemzetközi gazdálkodás: 409 !!! ( 410 volt a Bgf,pannon..)
  kereskedelem és marketing: 402 ....

  A fizetős -államis arány pedig a Ktk -n (most már) második évfolyamán
  kb 50 -50%, míg a pannon -on van olyan szak ahol csak egy államis hallgató van...

  És kikérem a hallgató társaim nevében is h ismeretlenül kétségbe vonják a felvételizők,hallgatók "minőségét" !!!
  (ahhoz hogy valaki ezeket a magas pontokat elérje: minimum 1 középfokú nyelvvizsga, emeltszintű érettségi,és legalább "jó" minősítésű érettségi kellett)

  Köszönöm”
 • 14. Egy volt hallgató 2008. július 27. 11:56
  „volt NYME-s!!

  Mit írsz össze-vissza????

  A PONTHATÁROKAT A SZAKRA ELSŐKÉNT JELENTKEZŐK SZÁMA és a FELVÉTELIN ELÉRT PONTSZÁMA ALAPJÁN HÚZZÁK MEG!!!
  AKKOR MOST MI VAN?????
  KIHULLIK PERSZE!!! - S AKKOR KI MARAD AZ EGYETEMEN??? - MIBŐL FINANSZÍROZZA MAGÁT AZ EGYETEM, HA A HALLGATÓIT KIRÚGJA????”
 • 13. c1 2008. július 27. 09:58
  „Sok sikert az "okleveleddel"
  Különben én nem ott végeztem.”
 • 12. volt NYME-s 2008. július 26. 15:45
  „Okleveles faipari mérnök vagyok, terméktervező szakirányon végeztem.”
 • 11. c1 2008. július 26. 14:10
  „10
  Favágó lettél a "diplomád" után? Mint a c2????”
 • 10. volt NYME-s 2008. július 26. 13:29
  „Elegem van már az állandó általánosításból! Én pár évvel ezelőtt 123 ponttal felvételiztem az NYME-re (120 pontos rendszerben) és az évfolyamtársaim között is jó páron voltak hasonló pontszámmal. Az, hogy alacsony a ponthatár egy szakon, nem jelenti azt, hogy annál magasabb pontszámú jelentkező nincs. Aki meg épp hogy súrolja a ponthatárt, az úgyis kihullik az első egy-két évben.”
 • 9. Volt hallgató 2008. július 26. 12:38
  „ZÖLD EGYETEM?????

  MIKOR KÖNYZETVÉDELMI SZAKOKAT NEM TUDNAK ELINDÍTNAI - JELNTKEZŐK HIÁNYA MIATT??????

  EZ AZTÁN AZ EGYETEMI MARKETING!!!!!!!!!!!!!!”
 • 8. Egy Vállalkozó 2008. július 26. 10:41
  „IGEN KELLENE A SOK OKOS EMBER MAGYARORSZÁGNAK!

  DE AZ NYME EZT NEM FOGJA PRODUKÁLNI, SOHA -MÁR CSAK A FELVÉTELT NYERTEK "MINŐSÉGE" MIATT SEM!!!!

  EGYÉBKÉNT PEDIG EZ A PÉNZ CSAK KIDOBOTT ÖSSZEG!!!
  AZ NYME PROJEKTKULTÚRÁJA, AZ OTT DOLGOZÓK PROJEKTMENEDZSMENT KOMPETENCIÁJA (TUDÁS+KÉPESSÉG) OLYAN ALACSONY, HOGY AZ PÉNZ HATÉKONY, EREDMÉNYES FELHASZNÁLÁSA KIZÁRT!!! ( sAJNOS KORÁBBI PROJEKTJEIKKEL KAPCSOLATBAN VOTAM, ÍGY ISMEREM A HELYZETET)”
 • 7. Luxor 2008. július 25. 21:16
  „"A győri Apáczai-kar ugyanakkor vizuális kutatóműhellyel is gazdagodna."
  Ez az aktok festése magyarul, vagy esetleg szemvizsgálat? Minek az Apácaira ez a luxus beruházás? Van ott minősített oktató esetleg. Mármint tudományosan minősített?”
 • 6. c1 2008. július 25. 18:15
  „Hol vagy c2?
  Látod (nemlátod) ez igaz lehet. Szerintem nem küldünk mentöt neked Lövöröl,se Sopronba, mivel te csak a "NYIMET LÁTOD A FAPAPUCSSAL" 1=ütt.”
 • 5. matriné 2008. július 25. 17:59
  „Kell a sok okos ember Magyarországra, hisz a mai országvezetés sok mindenhez nem mért! Főleg ahhoz nem, hogy az országunkat ne a lejtőféle irányítsa és vezesse ki abból a kátyúból melybe bevezette! No, de vannak ehhez tanárok? Vagy eddig nem voltak?”
 • 4. zöldike 2008. július 25. 13:20
  „Örülök. hogy nyertek talán ennyi pénzből megtaníthatók a hallgató hölgyek urak arra.
  1.hogy ne tapossák le a parkot (lsd Ady E. út kollégium elött)
  2.a gyomorsavval dúsított "rókavadászat" árt nemcsak a természetnek hanem az aszfaltnak is

  Hajrá "zöld egyetem"”
 • 3. Egy Vélemény 2008. július 25. 07:59
  „Az első helyen jelentkezők száma alapján a legnépszerűbb szak a Turizmus és vendéglátás szak, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolai Karán (BGF-KVIFK) ehhez 427 pontot kellett elérni a felvételizőknek. Szintén népszerű a BGF gazdálkodási és menedzsment szakja, ide azonban elég volt 371 pont is.

  A slágerszakok közé tartozik még a BME Mérnök-informatikus szakja is, ahol 366 pontra volt szükség a sikerhez, illetve a Kommunikáció- és médiatudomány szak, az ELTE-n a bekerüléshez a tavalyihoz hasonlóan szintén magas, 451 pont kellett. Szintén sokan érdeklődtek a kereskedelem és marketing szakok iránt, a BGF-en itt 402 pont kellett az angol nyelvű képzésre való bejutáshoz.

  Mindezekkel szemben a jogászképzés a 9. helyre csúszott vissza idén népszerűségben, az ELTE-n 404, Pécsen pedig 384 pont kellett a bejutáshoz. Továbbra is sok pont kellett az orvosi egyetemekre való bekerüléshez: Pesten 432 pontot kellett elérnie annak, aki általános orvos szeretne lenni, Pécsen a szükséges pontszám idén 416.
  Slágerszakok 2008-ban
  Intézmény/kar Szak Ponthatár államilag finanszírozott alapképzésen, nappali tagozaton
  BGF PSZFK Gazdálkodás és menedzsment 371
  BGF PSZFK Pénzügy és számvitel 364
  BGF KVIFK Kereskedelem és marketing angol nyelven 402
  BGF KVIFK Turizmus-vendéglátás magyar nyelven 427
  ELTE BTK Kommunikáció és médiatudomány 451
  PTE BTK Kommunikáció és médiatudomány 399
  SZTE BTK Kommunikáció és médiatudomány 399
  BME VIK Mérnök-informatikus 366
  ELTE BTK Pszichológia 456
  PTE BTK Pszichológia 454
  SZTE BTK Pszichológia 454

  A legmagasabb pontszám, amivel idáig találkoztunk (Ön pedig itt találkozhat) az ELTE Bölcsészettudományi Karán volt: a Keleti nyelvek és kultúrák japán szakirányához 459 pontot kellett elérni, de nem kellett kevés pont a pszichológia szakokra való bejutáshoz sem: az ELTE-n 456, Pécsen pedig 454 pont kellett ehhez a szakhoz.

  Tavalyi top szakok

  Tavaly 6 szak esetében kellett a maximális, akkor még 144-es ponthatárt teljesítenie a felvételizőknek a bejutáshoz. Ilyenek voltak a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi gazdálkodás szakja magyar és angol nyelven, a Budapesti Műszaki Egyetem Matematika szakja, s három bölcsész szak az ELTE-ről: a Kommunikáció és médiatudomány, a Keleti nyelvek és a Hebraisztika, illetve a Germanisztika-néderlandisztika szakirányok.
  Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint az új pontszámítási rendszer átláthatóbb, a mezőny széthúzottabb, és teljes egészében tükrözi a teljesítményeket.
  Örökzöldek
  Intézmény/kar Szak Ponthatár államilag finanszírozott alapképzésen, nappali tagozaton
  SE-ÁOK Általános orvos 432
  SE-FOK Fogorvos 425
  PTE-ÁOK Általános orvos 416
  PTE-ÁOK Fogorvos 422
  ELTE-ÁJK Jogász 404
  PTE-ÁJK Jogász 384
  BCE-KTK Alkalmazott közgazdaságtan 456

  A felsőoktatási keretlétszám meghatározásakor a kormány idén arra törekedett, hogy növelje a természettudományos, a műszaki, az egészségügyi és az informatikai képzésben részt vevők arányát, illetve csökkentse a társadalomtudományokat tanulók számát.

  A kormány ez irányú törekvése sikeresnek bizonyult, a keretszám meghatározásával párhuzamosan ugyanis jelentősen megnövekedett a célzott területekre jelentkezők száma, ugyanakkor kevesebben választottak bölcsészettudományi, vagy társadalomtudományi képzést.
  A fentieknek megfelelően a tavalyi tendenciához hasonlóan idén is nagyon népszerűek a gazdasági jellegű szakok. 2007-ben és 2008-ban is ezeket a területeket célozta meg a legtöbb felvételiző, idén 30363 diák adta be jelentkezési lapját gazdasági képzésekre, míg tavaly 32181 volt ez a szám. Az ideihez hasonlóan tavaly is a turizmus-vendéglátás, illetve a gazdálkodási és menedzsment szakok végeztek az élen. A gazdaság területéről szintén bekerültek az élbolyba a kereskedelem és marketing, illetve a pénzügy és számvitel szakok is.

  Az orvosi szakma még mindig vonzó

  A gazdasági szakok szárnyalása mellett fontos megjegyezni, hogy osztatlan képzési formában is lehet népszerűnek lenni, ezt bizonyítja az évek óta közkedvelt, és ezreket vonzó általános orvosi szak, ami a tavalyi évben 5. helyen végzett az összesített listán. Ponthatárok tekintetében akkor az orvosi szakok (fogorvos, általános orvos) produkálták a legmagasabb pontokat, mindegyikük 130 és 140 pont körül mozgott.
  Bölcsész-slágerek
  Intézmény/kar Szak Ponthatár államilag finanszírozott alapképzésen, nappali tagozaton
  ELTE-BTK Keleti nyelvek és kultúrák - japán 459
  ELTE-BTK Keleti nyelvek és kultúrák - hebraisztika 447
  ELTE-BTK Keleti nyelvek és kultúrák - kínai 446
  ELTE-BTK Történelem, régészet 434
  PTE-BTK Szociológia 399
  PTE-BTK Történelem, régészet 414

  Az összes jelentkezés számba véve idén 6705 jelentkezővel kell számolnia az orvos- és egészségtudományi területnek, és ha a tavalyi számokból indulunk ki, akkor körülbelül 2000 diák remélheti, hogy felvételt nyer valamely szakra.

  Idén majdnem annyian - körülbelül 5 ezren - jelentkeztek művészeti szakokra is, mint ahányan orvosira. Ezeken a szakokon az átlagéletkor egyébként nem a megszokott 18-19 év, hanem az idősebb, 22-23 éves korosztály vonzódik inkább a művészi pálya iránt. A művészeti szakokra nagy a túljelentkezés, ugyanakkor az egyetemek és főiskolák nagyon alacsony keretszámmal rendelkeznek, ezért jóval nehezebb a bejutás is.

  A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a legtöbb - 400 pont - a design- és művészetelmélet szakra kellett, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen festőművész szakon államilag finanszírozott képzésen 398, míg költségtérítésesen ennél jóval több, 442 pont kellett a bekerüléshez.

  Ahova a legtöbben...

  Érdemes megfigyelni a 2008-as tavaszi jelentkezések statisztikáit is egyetemi és főiskolai karok lebontásában: a gazdasági szakok töretlen népszerűségét tekintve nem meglepő, hogy 5554 fővel a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kara vezet, majd 5007 jelentkezővel a Budapesti Corvinus Egyetem következik, végül pedig a harmadik helyen 3918 felvételizővel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara áll.

  ÓÓÓÓ SZEGÉNY NYME!!!

  EGY KIS ADALÉK AZ ELŐZŐ VÉLEMÉNYHEZ!!!”
 • 2. Egy volt hallgató 2008. július 25. 07:48
  „Ha az NYME pályázata a második körben is sikerrel jár, közel ötmilliárd forintos műszaki korszerűsítések kapnak zöld utat az egyetem soproni, győri, szombathelyi és mosonmagyaróvári karain az e beruházásokhoz kapcsolódó infokommunikációs fejlesztésekkel együtt - nyilatkozta lapunknak dr. Faragó Sándor, az NYME rektora.

  VÁRJUK KI A VÉGÉT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. Egy Vélemény 2008. július 25. 07:41
  „EZ AZTÁN "IGAZÁN MEGFONTOLT" KORMÁNYZATI TÁMOGATÁS!!!

  MEGÁLLAPÍTHATJUK EZT, HA MEGNÉZZÜK, HOGY MILYENEK A FELVÉTELI PONTHATÁROK AZ NYME-N, S ÖSSZEHASONLÍTJUK AZOKAT A MINIMÁLIS FELVÉTELI PONTHATÁRRAL A 160 PONTTAL.

  MEGÁLLAPÍTHATÓ, HOGY AZ NYME OLYAN EGYETEM, AMELYIK SZÍNVONALA, A JLENTKEZŐK ÉRTÉKITELE ALAPJÁN, NEM AD ALAPOT ERRE A TÁMOGATÁSRA!!!!

  Prof. Faragó Sándor soproni rektor a legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy tizenöt százalékkal több hallgatót vehettek fel idén, mint tavaly, ami a költségtérítéses helyekkel együtt azt jelenti, hogy
  szeptemberben összesen 3300 gólyát köszönthetnek a soproni, a győri, a mosonmagyaróvári, a székesfehérvári s most már a szombathelyi karokon is.

  NA EZ AZTÁN VALAMI EGY EKKORA MAMUT EGYETEMEN!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Víz, és még több víz

Sopron és környéke - Az elmúlt napokban lehullott, jelentős mennyiségű csapadék következtében ismét… Tovább olvasom