Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Ötletpályázat: ilyen lehet a soproni zsinagóga

Lezárult a soproni, Pap réti zsinagóga felújítására kiírt ötletpályázat. Hét terv közül választják ki a végső nyertest.

A korábban kiírt a tervezési feladat lényege az volt, hogy a Sopron történeti belvárosában üresen álló papréti zsinagóga számára fenntartható funkciót találjon.

 A beérkezett tervek itt érhetők el >>


A bíráló bizottság megállapította, hogy a díjazott munkák készítői a tanulságok levonásával - megrendelői igény esetén - képesek a feladatnak a kiírásban elvárt színvonalon történő megtervezésére.

A megvásárolt tervek egy-egy kiemelkedő ötlete tovább bővítheti a végleges tervet.

Frikker Zsolt és Bődi Imre munkája érdemelte ki az első díjat. Felvételünkön Frikker Zsolt. Fotó: Magasi
Frikker Zsolt és Bődi Imre munkája érdemelte ki az első díjat. Felvételünkön Frikker Zsolt. Fotó: Magasi


A díjakat csütörtökön adták át Sopronban, a megyeházán. Fodor Tamás polgármester hangsúlyozta, a zsinagóga felújítása a következő időszak egyik pontos feladata lesz. Így szeretnék elérni, hogy a 2014-2020-ig tartó pénzügyi ciklusban uniós forrásokat találjanak a beruházására.

Winkler Gábor építész, a bírálóbizottság elnöke azt hangsúlyozta, hogy a zsinagóga átépítését át a Pap rét rendezése nélkül nem lehet elkezdeni.

A pályázatra 26 munka érkezett, ebből kettőt tartalmi okok miatt kizártak.

Bődi Imre, Frikker Zsolt pályaműve érdemelte ki az első díjat. Az ezért járó díjazás összege 600 ezer forint.

Az első díjas terv
Az első díjas terv


- Gazdag és intenzív múltja van a zsinagógának a mi feladatunk az volt, hogy kapcsolatot teremtsünk a mával - mondta el Frikker Zsolt. - A tervezés elkezdése előtt részletesen fel kellett tárnunk az épület történetét. A célunk az volt, hogy ne egy archaizáló, hanem a hagyományokra alapozó, modern zsinagóga jöjjön létre. A Paprét arculatát is újrafogalmaztuk, úgy hogy nagyobb szerepet kapnak a zöld területek.

A további díjazottak (zárójelben a díjazás összege): II. díjat kapott Major György DLA, Szántay Zsófia, Lévai Magdolna terve, (480 ezer forint). III. díjban részesült Báger András, Helmle Csaba, Báger Nóra munkája, (360 ezer forint).

A bíráló bizottság a díjak kiosztása mellett arról is döntött, hogy mely terveket vásárolja meg. Így Román László, valamint Szabó Levente DLA, Józsa Dávid, Biri Balázs, Kohout Dávid, Erdei Attila, továbbá Tolnai Zsolt, Terbe Rita és Szilágyi Balázs pályaműveiért a város egységesen 140 ezer forintot fizet ki.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kokaint találtak a soproni rendőrök egy mosonmagyaróvári férfinél

A mosonmagyaróvári gépkocsivezető beismerte, hogy a fehér por valóban kokain, és azt saját… Tovább olvasom