Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Ötéves a Fertő-táj világörökség

Öt éve, 2001 decemberében adományozta az UNESCO a Világörökség címet a Fertő-tájnak. Ezzel elismerték a táj, az itt található települések, kulturális és természeti kincsek egyetemes értékét.
Az UNESCO világörökségi listájára 2001 decemberében került fel a Fertő-táj. A felterjesztést Magyarország és Ausztria közösen kezdeményezte és közös megvalósításban készült el a táj kezelési terve is. A tóparti tíz önkormányzat és a megyei önkormányzat megalakította a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Közhasznú Egyesületet.
– Legfontosabb sikerként említendő a tervtanács egy évvel ezelőtti megalakulása, mellyel immár helyben bírálják el a különböző építészeti kérdéseket és döntenek településrendezési, építészeti, műszaki, településképi, környezetalakítási kérdésekben – mondta el Taschner Tamás, az egyesület titkára.

– Megalakult továbbá egy baráti kör is, mellyel a lakosságot is bevonjuk az aktív tevékenységbe. A tíz település egymástól való elszigeteltségét hidalja át ez a szervezet az egyes területeket érintő problémák közös megoldása által. A sarródiak például nem szembesülnek a Fertőrákost érintő kérdésekkel, és ez fordítva is igaz. A közös rendezvények nemcsak a kapcsolattartást segítik elő, hanem egymás jobb megismerését is.
A Fertő-táj világörökség kere-

teiben egy úgynevezett „vének tanácsa" is alakult. – A tizenkét tagú testület a tudományok és közélet területén tevékenykedő férfiakat és hölgyeket tömörít – folytatta Taschner Tamás. – Évente egyszer tart ülést a tanács, ennek során a kultúrtájat érintő kérdéseket véleményeznek. Megemlítendő továbbá az új internetes honlap, mely a www.fertotaj.hu címen érhető el. Itt minden aktualitás és sok hasznos információ beszerezhető a tervtanács és az egyesület munkájáról. Ezenkívül különböző kiadványok, térképek segítik a táj alaposabb megismerését.


A pályázatokkal kapcsolatban Taschner Tamás megemlítette, a Fertő-táj világörökség egy alkalommal részesült Phare-támogatásban. Nyolcmillió forintot nyert el, az összeget kiadványaik elkészítésére fordították.
– Jelenleg a magyarországi világörökségek szövetségét szeretnénk létrehozni, mely érdekvédelmi feladatokat látna el – tette hozzá a titkár. – Tervezzük továbbá egy programcsomag összeállítását, mely vállalkozó kedvű egyéni vagy csoportos turistáknak mutatja be a világörökségi helyszíneket.

Évfordulós megemlékezés

A Fertő-táj világörökség magyar tanácsa egyesület pénteken 15 órától tartja az évfordulós megemlékezést Balfon a kastélyszálló éttermében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Magyarország tanulhatna Ausztriától''

Gazdasági szempontból Ausztria–Magyarország 3–1, de ami különösen fájó, a különbség nem csökken – mondta Paul Lendvai, az Európa-szerte ismert politikai elemző. Az osztrák rádió egykori főintendánsa Bécsben adott interjút munkatársunknak. – Lendvai úr, mi a véleménye a magyar belpolitikai helyzetről, hiszen ön figyelemmel kíséri a magyarországi történéseket is - kérdeztük elsőként. Tovább olvasom