Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Öt közoktatási mikrotérség alakul

A községi önkormányzatok számára sokszor jelent nehézséget az oktatás feltételeinek színvonalas megteremtése.
Az egyes települések előbbre jutnának, ha a feladatok megfelelő ellátása érdekében együtt gondolkodva, egymás partnereiként próbálnák megoldani a felmerülő gondokat.

Összefogással könnyebb

– A Sopron–Fertőd Kistérség Többcélú Társulás többek között azért jött létre, hogy lehetővé tegye a kistérségeken belül a közoktatás egyes elemeinek az eddigieknél hatékonyabb egymásra épülését. Jó példa az összefogásra például a pedagógiai szakszolgálat területén a logopédiai ellátás szervezése. Szükség volna még nevelési tanácsadással és korai fejlesztéssel foglalkozó szakember, illetve pszichológus foglalkoztatására. Ez a mikrotérségekben az egymással együttműködő intézmények összefogásával képzelhető el a leginkább – mondta Palotai György, a kistérségi társulás szakértője.

Mikrotérségek, központok

Öt mikrotérséget meghatározva, azokban egy-egy lehetséges központot kijelölve, egy önkéntességen alapuló együttműködés körvonalait rajzolta meg a társulás közoktatási terve. A központok a terv szerint Sopron, Nagycenk, Hegykő, Fertőd és Fertőszentmiklós lennének. – A közös munkának sokféle formája lehet. Helyi alkukra, megbeszélésekre van szükség a terv megvalósulásához minden tekintetben. Az egyes központi szerepet kapó falvak kiválasztása is egyeztetést kíván még – mondta Palotai György, aki hozzátette, hogy a folyamat felgyorsulására az önkormányzati választások után lehet számítani, hiszen a települések vezetői akkor tudnak majd felelősségteljes döntéseket hozni a jövőre vonatkozóan.

Egyértelmű és vitatott

A Sopron és környéke mikrotérség hat településének, a Fertőboz, Nagylózs, Pereszteg, Pinnye, Sopronkövesd és Nagycenk együttesnek ez utóbbi lenne a központja.
– Az egyes térségek között vannak olyanok, amelyeknek van egy természetes, nem vitatott központjuk, ilyen például Fertőszentmiklós vagy Fertőd. Vannak azonban olyanok is, ahol nem egyértelmű, hogy melyik község legyen a mikrotérség központja – teszi hozzá Palotai György.
Nagycenk, mint az egyik lehetséges központ, több szempontból is alkalmasnak tűnik egy ilyen szerep betöltésére. – A feladatok, tennivalók közös, együttes megoldása a lényeges – hangsúlyozta már az elején Szabó Attila, a nagycenki Széchenyi István Általános Iskola igazgatója. – Semmiképp sem arról van szó, hogy a mikrotérségek leendő központjai egyfajta irányító szerepet töltenének be – mondja. – Nagycenken amellett, hogy az általános iskola épületének felújítása folyamatosan zajlik, hogy van tornacsarnok, hogy a lélekszám egyre nő és a település lakosságmegtartó ereje fokozódik, nem elhanyagolható szempont a település történelmi emlékhely volta sem – a Széchenyi-örökség okán – mondta Szabó Attila.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban rendbontás nélkül tüntettek

Sopronban kedden este ismét tüntetõk zajától volt hangos a belváros. Hét óra elõtt néhány perccel egy 40-50 tagú, fiatalokból álló csoport érkezett a Fõ térre és a ria, ria Hungária jelszót kiabálva, zászlókat lengetve „elfoglalták” a Szentháromság-szobor talapzatát. Ezt követõen egyre többen lettek a téren és mire jött a hír, hogy ismét jön Szokolay Sándor zeneszerzõ, már alig volt talpalatnyi hely a sokat látott téren. Tovább olvasom