Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Öt kisebbség alakítana önkormányzatot

Még májusban minden magyar állampolgár megkapja a kisebbségi önkormányzati választásról szóló tájékoztatót. A választói névjegyzékbe július 15-ig lehetséges feliratkozni.
Lényegesen megváltoztak a települési kisebbségi önkormányzati képviselők választási szabályai. A helyi választási iroda május 31-ig levélben tájékoztatja a választójoggal rendelkező magyar állampolgárokat a kisebbségi választói jegyzékbe való felvétellel kapcsolatos tudnivalókról, megküldi az ehhez szükséges nyomtatványt. A névjegyzékben a választópolgár a – Magyarországon elismert – tizenhárom kisebbség egyikébe vetetheti fel magát, legkésőbb július 15-én 16 óráig. Az űrlapot a helyi választási irodához postán lehet eljuttatni vagy a polgármesteri hivatalban található gyűjtőládákba bedobni. A kisebbségi önkormányzati választást akkor tűzik ki, ha a településen az adott választói jegyzékben szereplő választópolgárok száma eléri a harminc főt, időpontja azonos a helyhatósági választással. Jelöltet csak olyan társadalmi szervezet állíthat, amelynek alapszabályában rögzített célja az adott kisebbség képviselete. Függetlenek indítására nincs lehetőség.

Sopron egy választókerület

– A választás során Sopron város egy választókerületet alkot, az induló jelöltekre minden településen önálló szavazókörben lehet szavazni – tájékozatott Becher Rezső, a soproni választási iroda munkatársa. – A szavazás helyéről, módjáról és időpontjáról külön értesítést küld a helyi választási iroda. A kisebbségi önkormányzat képviselő-testülete öt tagból áll, így szavazni is legfeljebb ötre lehet. A választások eredményhirdetését követően a választási iratok megsemmisítésre kerülnek, azokba a választási iroda munkatársain kívül senki nem tekinthet bele.

Sopronban jelenleg öt kisebbségi önkormányzat működik. Az már most biztosra vehető, hogy a görög kisebbségnek nem lesz saját önkormányzata októbertől. Szabó Pál irodavezetőtől megtudtuk, a várható támogatási feltételek mellett már nem lehetne Sopronban fenntartani az irodát. A mostani választáson tehát nem indulnak el.

Tíz településen horvát jelölt

– Terveink szerint a megyében tíz településen lehet majd a horvát kisebbségi jelöltekre szavazni – mondta el érdeklődésünkre dr. Payrits Ferenc, a soproni horvát önkormányzat elnöke. – Ez esetünkben azért lényeges, mert ennyi település kell a megyei önkormányzat megalakításhoz.
A bolgár önkormányzat elnöke, dr. Irinkov D. Mihály közölte, elindulnak az őszi választásokon. Az azonban még nem eldöntött, hogy melyik jelölőszervezet színei alatt.

Várakozó állásponton

A soproni cigány önkormányzat egyelőre arra helyezi a hangsúlyt, hogy meglegyen az induláshoz szükséges harminc fő a névjegyzékben. Tölgyesi Géza elnök szerint októbertől is lesz roma önkormányzat, ugyanis a térségünkben élő 1500–2000 fő nem maradhat képviselet nélkül.

A német kisebbség esetében annyi bizonyos, hogy a Német Önkormányzatok Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete lesz a jelölő szervezet. – Az önkormányzatunk várakozó álláspontra helyezkedik, addig, amíg nem konkretizálódik a választás menete – tette hozzá Hirschler Rezső, az önkormányzat elnöke.

Az örmények is indulnának

Az örmény kisebbségnek Sopronban jelenleg nincs önkormányzata. Dr. Issekutz Sarolta, a jelöltet állító szervezet, az Erdélyi Gyökerek Kulturális Egyesület elnöke lapunknak elmondta, úgy számolnak, hogy elindulnak az őszi választáson. A kampányukat már áprilisban megkezdték, és ezt folytatják, hiszen el kell érniük a minimális 30 főt.

Olvasóink írták

  • 1. FREDDY/S 2010. február 06. 18:37
    „Független jelöltek nélkül nem lehet demokráciáról beszélni, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdték az aszfaltozást

Sopronban az Ágfalvi úton megkezdődtek az aszfaltozási munkák. Ezt követően a Baross út… Tovább olvasom