Kisalföld logö

2018. 08. 22. szerda - Menyhért, Mirjam 20°C | 31°C Még több cikk.

Öt helyett három pályázó

Három pályázót hallgatott meg csütörtökön a soproni önkormányzat idegenforgalmi és kulturális bizottsága. Eredetileg öten nyújtottak be a Petőfi Színház művészeti igazgatói állására pályázatot, egy azonban érvénytelen volt, egy jelentkező pedig visszalépett. Hogy ki lesz a befutó, a keddi közgyűlés dönti el.
Sorra érkeztek a jelöltek, az érdekeltek és a bizottság tagjai. Itt még mindenki nyitott volt és mosolygott.
A bizottság zárt ajtók mögött hallgatta meg a pályázókat, akiknek kérdéseket tehettek fel a soproni színészek képviselői és a bizottság tagjai is.
Frigyesi András Budapestről érkezett a soproni városházára, hogy a bizottság előtt ismertesse elképzeléseit. Mint a folyosón a sajtónak elmondta, évekig vezette a szekszárdi német színházat, jelenleg pedig a fővárosi német színház igazgatója. Nagy lehetőségeket lát Sopronban, ahol – amennyiben elnyeri a megbízatást – szeretne német nyelvű előadásokat is színpadra vinni. Szilágyi Tibor színművészt sokáig faggatta elképzeléseiről a bizottság.

Mint később a zárt ajtón kívül elárulta, készséggel válaszolt. Jegyzőkönyvbe mondta, hogy tőle akár a sajtó is részt vehetne az ülésen, s kérte a városvezetést, mielőbb teremtsen tiszta, korrekt helyzetet a színház ügyében. Marik István Szegedről utazott Sopronba, hogy személyesen is elmondja terveit. A jelenleg rádióban dolgozó előadóművész a Tisza-parti városban vezeti a Hóra nevű amatőr színházat.

Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Sopron Kht. ügyvezetője – aki szintén részt vett az ülésen – az elmúlt napokban megjelent nyilatkozatokkal kapcsolatban leszögezte: a Polgári Összefogás és az MSZP frakciója meghallgatta, az SZDSZ és a Szövetség Sopronért Egyesület képviselői nem, holott utóbbiak is tisztábban látnának a kialakult helyezetben, ha ezt megtették volna. Nyerges Ferenc kijelentette, amennyiben a tulajdonos önkormányzat hozzájárul, nyilvánosságra hozza a színházra az elmúlt két évben költött összegeket, s azt is, mennyi állt Valló Péter rendelkezésére. Az ügyvezető a tegnapi bizottsági ülésen kezdeményezte, a jövőben a színház igazgatója a teátrum tekintetében korlátlan és általános jogokkal rendelkező cégvezető legyen. Javaslata azonban csak az új igazgató megválasztás esetén érvényes – tette hozzá.

Nyerges Ferenc a Kisalföldnek elmondta, kéri az önkormányzattól a Pro Kultúra Sopron Kht. átvilágítását. A pályázatról pedig leszögezte: törvényes és nyílt versenyt hirdettek, amely mindenben jogszerű volt.
A bizottság nem hozta nyilvánosságra, hogy a zárt ajtók mögött történt-e szimpátiaszavazás a jelöltekre, illetve milyen arányban voksoltak a pályázókra. A végső döntést kedden a közgyűlés hozza meg, s ott a végén minden kiderül...

Kapcsolodó cikekk >>

Önállóság és kasszakulcs
Valló felvette a kesztyűt
Valló Péter nem pályázott
Itt már a színház a tét

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizonytalan könyvtársors

Ma még bizonytalan, hogy felépül-e valaha a Pázmány Péter utcai tömbbelsőben az a városi és egyetemi… Tovább olvasom