Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Öt gyermekkel az utcára kerülhetnek

Fertőszéplak - Kilátástalan élethelyzetbe került a Fertőszéplaki Primász-Balog család. Albérletüket felmondták, s egyelőre elképzelésük sincs, hogy szeptember közepétől hol laknak majd öt gyermekükkel.

– 1999-től lakunk Fertőszéplakon – mondta az ötgyermekes édesanya. – Albérletben élünk, de az osztrák tulajdonos szeretné eladni a házat, ezért szeptember 15-ig ki kell költöznünk. Csak azt nem tudjuk, hogy hová, mert gyerekkel eddig sehol sem találtunk albérletet. Ötmillió forintunk pedig nincs, hogy megvegyük a házat, hitelt nem adnak, mert nincs három hónapos munkaviszonyunk. Segítségért az önkormányzathoz fordultunk, mert tudjuk, hogy van üres lakás a faluban. Korábban kaptunk egy ígéretet, amelyet írásban is megerősítettek: ha találunk új albérletet, akkor a díj felét, de maximum 25 ezer forintot kifizetnek. Igen ám, de mint említettem, senki sem fogad be bennünket. És eddig lakást sem kaptunk. Legutóbb júniusban kértem segítséget – mert már egy éve tudjuk, hogy mennünk kell –, de választ még nem kaptam.

– A testület legutóbbi ülésén úgy foglalt állást, hogy támogatjuk a családot – egy évig – úgy, hogy kifizetjük albérleti díjuk felét – tájékoztatott Bozsvári István alpolgármester. – Többet nem tehetünk, mert az asszony nem dolgozik, élettársa pedig jobbára alkalmi munkából él. Ők is többet tehetnének azért, hogy sorsuk jobbra forduljon.
Egyelőre tehát itt tart az ügy. Primász Rudolfné és élettársa az öt gyermekkel lehet, hogy utcára kerül, ha csak valaki meg nem szánja őket.

– Mindenképpen egyben tartom a családot – folytatta az asszony. – A legkisebb gyerek, Ádám hatéves, a legnagyobb pedig 18. Úgy gondolom, ha valaki segítségre szorul, az én vagyok, illetve a családom.
Fertőszéplakon szeptember elsején adják át azokat a házakat, amelyekbe azok a faluba érkezett családok költözhetnek, amelyek a gyermeküket (gyermekeiket) a helyi iskolába íratták. Így – mint erről többször beszámoltunk – megmaradhat a nyolcosztályos iskola. A tíz házat jó ütemben építik. A polgármester szerint tartják ígéretüket, és iskolakezdésre mindenki beköltözhet.

– Folyamatosan egyeztetünk a családokkal, mert szeretnénk, ha a házakat, amelyek 12–13 millió forintba kerülnek – a korábbi elképzelésekkel ellentétben – megvásárolnák, miután elkészültek. A kivitelező banki hitelből épít, a beruházás az önkormányzatnak egy fillérjébe sem kerül, igaz, a telkeket mi adtuk.

Felmentették az igazgatót

Június végén a fertőszéplaki önkormányzat felmentette tisztségéből Fejes Zoltánnét, az általános iskola igazgatóját, akinek egy év múlva járt volna le a megbízatása. Bozsvári István polgármester azzal indokolta a testület döntését, hogy az igazgató nem működött együtt az önkormányzattal. A posztra pályázatot írtak ki, s a jelentkezők közül Tóth József lett a nyertes, aki Bács-Kiskun megyéből pályázott.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drasztikus gyógyszerárváltozás

Akad olyan vérnyomáscsökkentő gyógyszer, amelynek ára háromszorosára emelkedett augusztustól, ugyanakkor néhány gyógyszerért kevesebbet kell fizetnünk. Összességében nem a gyógyszerárak növekedtek, hanem a tb-támogatás csökkent drasztikus mértékben. Tovább olvasom