Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Öt faluban nők a polgármesterek

Egy törvénymódosító javaslat garantálná, hogy a parlamenti képviselők egyharmada nő legyen.

Körképünkben utánanéztük, a térségünkbeli önkormányzatokban mekkora részt vállalnak a nők. Tény, a településeken öt helyen nő a polgármester. Röjtökmuzsajt Bak Gyuláné 1990 óta vezeti, Agyagosszergényben Ratatics Tiborné, Gyalókán Tóth Józsefné, illetve Nemeskéren Jóoné Nagy Csilla a második, míg Pusztacsaládon Balogh Ferencé a harmadik ciklusában látja el a polgármesteri feladatokat. Ivánban, egészen az elmúlt önkormányzati választásokig nem volt nő a képviselő-testületben. Nemeskéren az öttagú testületben csupán két férfit találunk.

– Az elején valóban szokatlan volt, hogy bizonyos ügyekben csupa férfival kellett egyeztetnem – emlékezett vissza a kezdetekre
Jóoné Nagy Csilla. – Azt látom, ma már teljesen megszokott, ha nő intézi a település ügyeit. Nálunk, a kistelepüléseken személyekre szavaznak, s nem felétlenül az előzetes ígéretek a döntőek. S ez már csak azért is fontos, mert szerintem egy nő több időt szán az emberekre, nagyobb türelemmel hallgatja meg a problémáikat.

Ez utóbbival Balogh Ferencé is egyetért, bár Pusztacsaládon a képviselő-testületet csupa férfi alkotja. – Vannak bizonyos ügyek, amelyeket a nők egyszerűbben meg tudnak oldani, esetleg olyan gondolatok is eszünkbe jutnak, amelyek egy férfinak csak nagy ritkán – folytatja. – Igaz, lehetnénk többen is nők a közéletben, hiszen egymás között jobban szót értenénk. El kell ismernem ugyanakkor, hogy a rendszerváltás óta egyre több hölgyet találunk a képviselő-testületekben.

Nők a képviselő-testületekben

Olyan statisztika nem áll rendelkezésre, amely a megyénkbeli önkormányzati képviselők férfi–nő arányát mutatja. Csupán az országos adatokra hagyatkozhatunk. A 74.940 önkormányzati képviselőből 21.716 a nő, döntő többségük 30–50 év közötti.

P. Horváth László

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptemberre elkészül az új épület

Szeptemberre elkészül az egyetem erdőmérnöki karának új oktatási épülete az Erzsébet-kertben. A háromtömbös épületet park veszi körül, épül mélygarázs és szabadtéri színpad is. Tovább olvasom