Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Osztrákok veszik az autókat

Sopron - Sopronban ma tíz eladott autóból hétnek Ausztriából érkezik a gazdája. Egy középkategóriás kocsin 7 ezer eurót – legalább kétmillió forintot – spórolhatnak az osztrákok, így megéri nekik nálunk vásárolni.
– Az év első két hónapjában máris több autót adtunk el osztrákoknak, mint máskor fél év alatt – kezdte a Peugeot-szalon üzletvezetője, Bőhm Lajos. – Amióta ennyire meggyengült a forint, érzékelhetően megnövekedett a külföldi érdeklődők és a vásárlók száma is. A hazai vevők aránya lecsökkent, tíz eladott autó közül ma hetet Ausztriába visznek.

Egy kis matematika, hogy miért is éri meg nálunk vásárolni. Kezdjük: egy középkategóriás, 3,5 millió forint alapárú autó nálunk a regisztrációs adóval és az áfával együtt mintegy 5,1 millió forintba kerül.

Ugyanez az autó az osztrákoknál alapáron 17.300 euró (5,2 millió forint) – a regisztrációs adó és az áfa hasonló, mint nálunk –, így ezért ott 21.560 eurót (6,5 millió forint) kérnek. A különbség már így is több mint egymillió lenne, de ennél is többet tudnak szomszédaink megspórolni. Az adókat ugyanis otthon fizetik meg, de az itteni, alacsonyabb alapár után. Vagyis ez az autó nekik mindössze 14.500 euróba kerül, ami nagyjából 7000 euróval (2,1 millióval) kevesebb, mintha otthon vennék.

A soproni autószalonok most nem panaszkodhatnak: tíz eladott járműből hétnek Ausztriából érkezik a gazdája. Fotóillusztráció: Magasi Dávid
A soproni autószalonok most nem panaszkodhatnak: tíz eladott járműből hétnek Ausztriából érkezik a gazdája. Fotóillusztráció: Magasi Dávid

– Egyre élénkebb a külföldi érdeklődés, ami egyértelműen az euró és a forint árfolyamkülönbségéből adódik – erősítette meg Berta Attila, a Honda szalonvezetője. – Külföldről is inkább a kispénzűek jönnek, hiszen elsősorban ők az árérzékenyek. Sajnos a külföldi érdeklődéssel párhuzamosan visszaesett a hazai vásárlás. Mindenki kivár, pedig az árzuhanás nem lesz tartós, hiszen a készleten lévő járművek tárolása is hatalmas költség. Ráadásul egy 2–3 százalékos áfaemelés 50–150 ezres emelkedést jelent majd a fogyasztói árban – mondta.

– Mindennap van külföldi érdeklődő, amióta ilyen gyenge a forint – tudtuk meg a Nissan, Renault, Dacia márkákat forgalmazó szalon vezetőjétől, László Zoltántól.
 
Inkább az olcsóbb járműveket keresik és többnyire a határ mellől jönnek.
– Tavaly ilyenkor a vevőink 10 százaléka volt külföldi, most 30. 

A Skodát, VW-t, Seatot, Audit árusító szalon ügyvezetője, Tóthné Drescher Andrea is megerősítette, hogy idén több az osztrák érdeklődő, mint a korábbi években, de azt gondolja, csakhamar a külföldiek vásárlása is lecsökken. Néhány nyugat-európai országban ugyanis beavatkoztak, hogy fellendítsék és védjék a piacukat. Ott a helyi kereskedőknél vásárolt autókra támogatást adnak. Az ügyvezető meggyőződése, hogy nálunk is egy hasonló intézkedés hozhatna csak felemelkedést az autóiparban.

Olvasóink írták

 • 7. szakember 2009. május 25. 22:19
  „A cikk nem felel meg az igazságnak, mivel a Mo-n forgalmazott autók csak ránézésre olyanok mint az Ausztriában (és az EU-15-ben) forgalmazott autók. Műszakilag(fék, futómű, összeszerelés, stb...) sokkal gyengébbek, ami legtöbbször a garancia lejártával jelentkezik. Az ár nem azért olcsó, mert a Ft gyenge, mivel külföldről hozzuk valutáért, hanem mert nem azt a minőséget kapjuk, mint nyugaton. A Peugeot-ot Szlovákiában gyártják a Citroennel együtt, amit keleten forgalmaznak. A nyugati piacnak pedig Franciaoszágban gyártják. Ez azért van, mivel a nyugati embernek a minőség az első, a keletinek pedig sajnos az ár. Németoszágban is forgalmazzák a keleti piacra gyártott autókat, de ott fel kell tüntetni, hogy az nem a német modell és ezért olcsóbb egy kisautó kb. 3-4000 euroval. A VW-t is a keleti piacra Szlovákiában gyártják, a németet Wolksburgban.A Mo-n forgalmazott Honda török gyártás, míg a Németországban forgalmazott a messzi Kínából érkezik, mivel a török modell nem veszi fel a versenyt a Németországban gyártott és forgalmazott autókkal.”
 • 6. bogote 2009. március 01. 22:30
  „És nincsenek kátyuk sem!”
 • 5. kisróka 2009. február 28. 20:24
  „Re: #4
  És még a fű színe is szebb!”
 • 4. Gsione 2009. február 28. 05:36
  „azért nem semmi néhány km re van egy másik ország és mennyire más mint Magyarország nem tudom mibe különböznek az osztrák polgárok tölünk magyaroktól,de azt tudom,hogy valamit jobban csinálnak mint mi.Példát vehetnének a szomszédos országról kedves politikusaink.Amikor legutobb kint voltam esett a hó a határhoz vezető út csupa hó volt,de mikor áttértem ausztriába egy szem hó nem volt az úton!Ezt csak jelképessen irtam szegény embert még az ág is huzza jelen esetbe a magyarok a szegények!”
 • 3. m 2009. február 27. 20:59
  „Ostoba fajankó!”
 • 2. Egysoproni 2009. február 27. 20:24
  „Még jól is jön nekünk határmentieknek a gyenge Ft! Többet költenek a külföldiek nálunk amiből adóbevétel is származik a városnak és az országnak. Talán nem is jövünk ki annyira rosszul ebből a válságból?!”
 • 1. lk-bit 2009. február 27. 20:24
  „Gratula !
  Itt tartunk.Magyar nem bír kifizetni egy átlag kocsit.Persze az autókat el kell adni.Hát vigye az aki megteheti!Most meglátni ki fizetőképes,de nem a bankok révén.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni közgyűlés percről percre: Meleg-ezés, kivonulás

Sopron - Költségvetés a téma. A piknik-emlékhelyről szóló vitában Balogh Judit "meleg"-ezett,… Tovább olvasom