Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Osztrákok tesztelték az autószervizeket

Soproni műhelyeket is felkerestek az osztrák fogyasztóvédők, amikor a biztosítók felkérésére autójavítókat teszteltek és rangsoroltak Magyarországon, Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban. A külföldiek közül a legjobb – nyolcadik – helyen egy soproni szerviz végzett.
Az ausztriai Fogyasztói Információs Egyesület (VKI) huszonnégy osztrák, illetve külföldi – soproni, brnói, pozsonyi – autószerelő-műhelyt tesztelt az elmúlt két hónapban. Erre azért került sor, mert több osztrák biztosítótársaság mérlegeli, hol éri meg jobban elvégeztetni a javításokat, otthon, vagy esetleg valamelyik szomszédos, immár szintén uniós országban. A fogyasztóvédők megállapították: az autó javíttatása a kelet-európai országokban mintegy negyven százalékkal olcsóbb, mint Ausztriában. Összehasonlításul: az átlagos javítás költsége Magyarországon 165 euró, Csehországban 159, Szlovákiában 166, míg Ausztriában 323 euró.

Az ellenőrök beépített hibákkal is tesztelték a szerelőket. Az osztrák műhelyek átlagosan a hibák háromnegyedét, míg a szomszédos országok szervizei valamivel több mint a felét fedezték fel. A vizsgálat következtetése: bár a kelet-európai országokban vonzó az alacsony ár, a színvonalnak javulnia kellene.

A fogyasztóvédők kíváncsiak voltak a szolgáltatás ár-érték arányára, azaz arra, a vevő mit kapott a pénzéért, valamint arra, mennyi idő alatt végezték el a javításokat. Külön vizsgálták a kiszolgálás módját: pluszpontokkal értékelték, ha a szerviz munkatársa az autó átvételekor a hibákról jegyzőkönyvet vett fel, az átadáskor beszámolt az elvégzett munkákról. Mint a jelentésből kiderült, a soproni szervizek egyikében sem tájékoztatták elég részletesen az ügyfeleket a hibákról. Pozitívum ugyanakkor, hogy szerződést kötöttek, számlát adtak és jó összbenyomással távoztak a fogyasztóvédők munkatársai.
Az első hét helyre osztrák műhely került, ezt követi a magyar és a két szlovák szerviz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átalakítások az Erzsébet-kórházban

A soproni közgyűlés csütörtökön vitatja meg az Erzsébet-kórház átalakítási programjában… Tovább olvasom