Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Osztrák invázió a pirulákért?

Májustól eláraszthatják a magyarországi gyógyszertár-
tárakat az osztrák vásárlók. Az ok egyszerű, otthon jóval drágábbak a patikai termékek, ugyanis háromszor nagyobb áfát kell fizetniük, mint hazánkban.
A sógorok eddig is szívesen vásároltak a határ menti patikákban. Sokan a soproni gyógyszertárakban szerzik be vitaminkészletüket, a népszerű aszpirint és számos gyógyászati segédeszközt. Ezek jóval olcsóbbak itt, mint a határ másik oldalán. Bár igaz, hogy amióta hazánkban is kivetették a gyógyszerekre az ötszázalékos áfát, kissé megcsappant az érdeklődés, de sokan csak időszakos visszaesést emlegetnek. Magyarország uniós csatlakozása után egy csapásra minden megváltozhat.

Erhard Geisler, az osztrák gyógyszeripari vállalatok szakmai szövetségének igazgatója szerint az ausztriai gyógyszerek húszszázalékos áfája példátlanul magas Európában is. Németország, Spanyolország, Portugália, Franciaország és Svájc is olcsóbb ilyen szempontból Ausztriánál.

Nem kapnak támogatást

Kárpátiné Gangl Teréz, a Magyar Gyógyszerész Kamara országos elnökségének tagja, a soproni Aranykígyó gyógyszertár vezetője a hírekkel ellentétben nem tart különösebb inváziótól.
„ Az osztrákok eddig is megfordultak a soproni patikákban, de nem ők adják a vásárlók többségét."

– Az Ausztriában megírt vényre eddig sem kaphattak nálunk semmiféle támogatást a betegek, a gyógyszerek teljes árát meg kell fizetniük. Csak a hazai vásárlók kaphatnak társadalombiztosítási hozzájárulást – mondja Kárpátiné Gangl Teréz.

– Azt nehezen tudom elképzelni, hogy az uniós csatlakozás után a két állam között olyan szerződés születne, amely révén a két ország biztosítói kölcsönösen hozzájárulnának a másik területén vásárolt gyógyszerek árához – mondta el Kárpátiné Gangl Teréz, a Magyar Gyógyszerész Kamara országos elnökségének tagja. Sokan feltételezik, hogy a májustól megugró érdeklődés annak lesz köszönhető, hogy megszűnik a vámellenőrzés és mindenki a korábbinál több gyógyszert vihet magával Ausztriába. Ebben ez esetben mégis jogos lehet az osztrák szakmabeliek aggodalma. Ezt a feltevést erősítette meg Dienes Gábor, a VPOP regionális sajtószóvivője is.

– Egy ilyenfajta bevásárlóturizmus elindulása valóban elképzelhető – mondta a szóvivő. – Amennyiben egy osztrák állampolgár néhány dobozzal többet vesz majd a vitaminból, az nem ütközik akadályba, a kereskedelmi forgalom szabályai azonban ettől továbbra is eltérnek majd.
Kapcsolódó cikkek >>

Támogatott gyógyszerek áremelése (2003-01-21) >>
Drágábbak lesznek a 90 százalékkal támogatott gyógyszerek (2003-11-08) >>
Dráguló gyógyszerek (2002-06-30) >>
Drágulnak a gyógyszerek október elejétől (2003-09-17) >>
A csatlakozás után drágulnak a nem támogatott gyógyszerek (2003-03-16) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halpusztulás a Fertő-csatornán

A Fertő-csatornán a jégolvadás ismét haltetemeket hozott a zavaros, kénszagú víz felszínére. Az… Tovább olvasom