Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Osztrák hitel váltja ki a magyart?

Ausztria–Magyarország - Az már nem újdonság, hogy az elmúlt években több százan vettek fel banki hitelt Ausztriában. A magyar oldalon egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a hitelesek, eközben jelenleg is megéri az osztrák bankoknál hitelt felvenni. Vagy most érdemes igazán?


 Az euró hitelkamata folyamatosan csökken. Várhatóan áprilistól a jelenlegi hét, hét és fél százalékról hatra csökken a kamat. A mérséklődés azonban hazánkban nem érződik. Ennek fő oka, hogy a nemzetközi pénzpiacokon a magyar bankok az euróövezetben lévő pénzintézetekhez képest drágábban jutnak euróhoz. A különbözetet pedig áthárítják a lakossági hitelekre is.

Dr. Arszin Miklós ausztriai bankokat képvisel hazánkban. Az ügyvéd szerint ismét keresik a magyarok az osztrák hiteleket. Fotó: Magasi
Dr. Arszin Miklós ausztriai bankokat képvisel hazánkban. Az ügyvéd szerint ismét keresik a magyarok az osztrák hiteleket. Fotó: Magasi


Nézzünk egy konkrét példát: két évvel ezelőtt 11 millió forint 44 ezer eurós hitelt jelentett. Akkor a havi törlesztőrészlet 375 euró volt, ami 250 forintos árfolyamon számolva 93.750 forintot tett ki. Időközben a részlet 315 euróra csökkent, s ha 300 forintos árfolyammal számolunk, akkor 94.000 forintot kell befizetni. Ez a mintegy 800 forintos különbözet „eltörpül" ahhoz képest, hogy Magyarországon akár a duplájára is emelkedett a havi törlesztőrészlet. Tegyük hozzá, hogy 290 forintos euróárfolyamnál már a kezdőrészlet alá is mehetnek az osztrák hitelesek.
Akkor következzen a magyar helyzet: a kölcsön svájcifrank-alapú, ugyancsak 2007-es és 5 millió forint. Az első törlesztőrészlet során 35 ezer forintot kellett feladni, mostanra mindez 55 ezer forintra emelkedett.
– Az osztrák hitelesek nagy része Ausztriában dolgozik – mivel euróban kapják a bérüket –, számukra kedvezőek a mostani feltételek – tájékoztatta a Kisalföldet dr. Arszin Miklós, osztrák bankokat képviselő magyar ügyvéd. – Probléma azoknál lehet, akiknek Magyarországon van a munkahelyük és forintban kapják a fizetésüket. Igaz, nem kell kétségbeesni, ugyanis az ausztriai bankok rugalmasak. Többször tárgyalnak az ügyféllel, és csak a legvégső esetben mondják fel a hitelszerződést és indítják el a jogi eljárást. Mindezek ellenére – feltehetően a gazdasági válság miatt – az idén, illetve tavaly jellemzően több hitelt mondtak fel, mint az ezt megelőző időszakban. Ausztriában ritkán változik a hitelkamat mértéke, akár tizenöt-húsz évre lehet előre tervezni. Az ottani bankok pedig egyoldalúan, az ügyfél kárára nem változtatnak a feltételeken.

A Kisalföld információi szerint az elmúlt hónapokban ismét egyre többen érdeklődnek az ausztriai hitelek után. Vannak olyanok, akik a hazai kölcsönüket váltják ki. Számukra kedvező, hogy az euró-hitelkamatok folyamatosan csökkennek, valamint a szomszédos országban kevesebb kezelési és egyéb költséget kell fizetni.

Hatvannapos határidő
Magyarországon a bankok egyoldalú szerződésmódosítását szigorítja a napokban elfogadott törvény. Ennek értelmében az ügyfeleket a szerződésmódosítás megtörténte előtt hatvan nappal értesíteni kell, valamint a módosítás hatályba lépésig ingyenesen felmondható a szerződés.

Olvasóink írták

 • 9. apc 2009. március 31. 17:16
  „Lolita, te gyökér! Maradj inkább burgelandban kapálni...”
 • 8. zeta62 2009. március 30. 18:42
  „4. Reális 2009.03.28. 12:42
  De azt nem írjátok,hogy ha bedől a hitel, még a szomszéd házát is elveszik!

  Gondolod, hogy a magyar bankok nem veszik el? Ébredj már fel!!!

  7. lolita 2009.03.30. 10:46

  Ha valamit nem tudsz, előbb kérdezz, mint okoskodj.
  Az az apróbetűs részben sincs benne, hogy a bank tetszés szerint bármikor, bármit módosíthat a szerződésen.
  Jelen pillanatban viszont itthon ezt teszik, a kamatok utólagos emelgetésével.
  Na ez az, amit a kinti bankok nem tehetnek csak úgy. S a részletek emelkedésében ez a döntő, nem az árfolyam.”
 • 7. lolita 2009. március 30. 10:46
  „Ez igy van de valamit valamiert,nem?Kössel biztositast,vegyel fel kölcsönt a többi a mi dolgunk s ha problemad akad old meg magad jarj utana na meg a kisbetüs mondanivalojukat is elkene olvasni amit sokan nem tesznek!”
 • 6. pampus 2009. március 30. 08:01
  „Nincs a világon olyan bank amelyikre rá lehet mondani , hogy tisztességes! Mind arra spekulál,hogy lenyúzza a hitelfelvevők bőrét is!”
 • 5. Lobbo71 2009. március 28. 16:16
  „Orfeusz, ki a gazdag?”
 • 4. Reális 2009. március 28. 12:42
  „De azt nem írjátok,hogy ha bedől a hitel, még a szomszéd házát is elveszik!”
 • 3. Orfeusz 2009. március 28. 08:18
  „Magyar a magyarért! A kormányváltás után külföldi mintára ( Chile, hetvenes évek ) a gazdagok járuljanak hozzá Magyarország talpra állításához! Bokros Mekkmester és az MDF/SZDSZ el fog tűnni, mint áprilisi hó a tavaszi szélben! Új irányt!”
 • 2. Intel 2009. március 27. 19:53
  „Egy kis érdekesség...
  Dr. Arszin Miklos a város egyik Fideszes képviselője...

  Nem azért, de érdemes őt is megjegyezni, mikor 2011-ben be áll az Önk. csődje...”
 • 1. bobo 2009. március 27. 19:00
  „Ez egy jó cikk. Ha az euróhitel kamatát is helyesen írná, szinte tökéletes lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogynak az ingyenes parkolók

Sopron - A belvárosban parkolni valódi művészet. Fizetni nem szeretünk, a lakók viszont… Tovább olvasom