Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Osztrák gazda: Tarlóégetés okozta a tüzet

Sopronkőhida - Valószínűleg egy osztrák gazda tarlóégetése okozta a hétfői kéthektáros tüzet Sopronkőhida térségében. A tűzoltóság nem kezdeményez szabálysértési eljárást.
– A délutáni órákban hatalmas füstcsíkot lehetett látni az osztrák határtól alig másfél-két kilométerre. Mintegy két hektáron égett a tarló, s láttam, hogy egy traktor próbálja meg körbehatárolni a tüzet. Azonnal hívtuk a tűzoltókat, akiket személyesen igazítottam útba – mesélte a szemtanú, a Páneurópai Piknik ’89 emlékhely felé vezető út melletti Golgota-Boglárhegy egyik lakója. – Amikor közelebb mentünk a lángokhoz, nyilvánvalóvá vált, osztrák rendszámú traktorral szántják körül a területet, hogy megakadályozzák a lángok tovaterjedését. Sajnos, már évekkel ezelőtt is volt tűz osztrákok miatt: valaki ahelyett, hogy lenyírta volna a méteres gazt, felgyújtotta azt. Hat telek égett le akkor. Ezek után fölvetődik a kérdés: ha tarlóégetés miatt keletkezett a kéthektáros tűz, vajon milyen szankcióval sújtják most az osztrák gazdát?

– A helyszínen csak az oltással voltunk elfoglalva. A rendelkezésre álló adatok szerint arra a külterületre nincs helyi rendelet kertben vagy nyílt terepen való égetésre vonatkozóan – nyilatkozta Csuka Zsolt alezredes, soproni tűzoltóparancsnok.

– Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, tűzvédelmi szempontból egy szabályt sértett az illető: nem jelentette be írásban 24 órával a megkezdés előtt tarlóégetési szándékát, annak helyét és idejét.

Felügyelni azonban felügyelte azt. A tűzoltóság emiatt ezúttal eltekint a szankciók kezdeményezésétől – tette hozzá az alezredes.

Olvasóink írták

 • 5. istván51 2008. augusztus 08. 19:46
  „Parancsnok ur ! nemolyan régen Bécsujhelyen a tüzoltoság bulit szervezett/ingyen kaja pia/Nemtetszik tudni kivoolt az a soproni delegált ki ugy bevolt...... hogy nembirta el a lába,egy koléga segitette kinnal bajjal A Tüzooltolaktanyátol a fötéri hotel -ig,/kb 800 m/
  mostezek utánn hogyan büntessem meg ki előtte jol tartott!?”
 • 4. Lárika 2008. augusztus 07. 23:03
  „A napszámos, aki műveli biztos magyar. De sajnos az osztráknak megéri, hogy mezőgazdasággal foglalkozik, a magyarnak nem.”
 • 3. SAmu 2008. augusztus 07. 07:41
  „joco1-nek üzenem, hogy én sem helyeslem. Szerintem is valakinek meg kell művelni a földet, magyar erre nem akad???”
 • 2. /joco1 2008. augusztus 06. 17:20
  „SAmu:elöször is nem helyeslem a tarloégetést, másodszor tudod valakinek meg kell müvelni a földet.”
 • 1. SAmu 2008. augusztus 06. 17:07
  „Már lehet külföldi személynek legálisan itteni földtulajdona??
  Biztos, hogy fordított esetben a külföldi tűzokozót az osztrákok nem büntették volna??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A termőföld csak termőföldre cserélhető

Győr-Moson-Sopron - Bezárult egy kiskapu: augusztus elsejétől csak közeli hozzátartozónak,… Tovább olvasom