Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Osztrák fuvar csak engedéllyel

Egy 1998-ban született rendeletet „ástak” elő az osztrákok, és ez alapján büntetik azokat a magyar taxisokat, akik egyedül lépik át az országhatárt.

Egy 1998-ban született rendeletet „ástak" elő az osztrákok, és ez alapján büntetik azokat a magyar taxisokat, akik egyedül lépik át az országhatárt, de utasokkal térnek vissza. A soproni taxisok eddig megúszták, jövő héten pedig már lesz engedélyük.
 Riasztó hírek jelentek meg arról, hogy 1500–2000 eurós bírságot rónak ki azokra a magyar taxisokra, akik külföldi utast szállítanak Magyarországra. Sopronban gyakori, hogy  valamelyik társaság kocsija – megrendelésre – Schwechatra indul utasért.

– Eddig nem volt semmilyen problémánk, de hallottam, hogy szigorítottak az osztrákok – mondta Regényi János, a Lövér Taxi munkatársa. – Tulajdonképpen nem új dologról van szó, ha jól emlékszem, akkor egy 1998-as rendeletet „ásott" elő valaki a szomszédban. Ez alapján csak azok fuvarozhatnak Ausztriából vendégeket – különösen osztrákokat –, akik az ottani közlekedési minisztérium engedélyével rendelkeznek.

– Ilyet azonban már évek óta nem kaptunk, igaz, nem is kértünk, mert akadálytalanul szállíthattunk utasokat – tette hozzá Regényi János. – Az engedély nélküli fuvarozás feketemunkának számít, ezért volt lehetőségük büntetni. Úgy tudom, a jövő héten már megkapjuk az engedélyeket.

Úgy tűnik, eddig valóban szerencséjük volt a soproni taxisoknak, mert akár egyedi megrendelésre, akár valamelyik szálloda megbízásából, viszonylag gyakran mentek fuvarért a szomszédos országba. Dárdai Béla például kifejezetten pluszként ajánlja és hirdeti a schwechati szolgáltatást.
– Általában hetente egyszer-kétszer megyek a bécsi repülőtérre, viszek vagy hozok utast, de eddig nem tették szóvá a határon. Ez nálam kiegészítő szolgáltatás. Amennyiben engedélyhez kötik, úgy beszerzem.
Prommer Péter, a Sopron Taxi vezetője is arról számolt be, hogy eddig mindig sima útjuk volt, legfeljebb szóltak néhányszor, hogy a taxis feliratot hajtsák le.

„ Nem arról van szó, hogy kimegyünk és elvesszük előlük a munkát. Szinte kivétel nélkül itthoni megrendeléseknek teszünk eleget."
– Úgy tudom, hamarosan hozzájuthatunk az engedélyekhez és akkor nyugodtak lehetünk – folytatta a taxitársaság vezetője.
Az osztrák közlekedési minisztérium – a magyar fél közbenjárá-

sára – 300 engedélyt ad Magyarországnak, ezeket a közlekedési felügyeletek között osztják szét.
– Egyelőre nem kaptunk információt arról, hogy mikor és mennyi engedélyt kapunk – tájékoztatott Bánki Tibor, a megyei közlekedési felügyelet osztályvezetője. – Amennyiben megérkeznek, azonnal értesítjük a társaságokat.

Kérdés persze, hogy a háromszáz engedély elég lesz-e. Sopronban úgy számolnak, hogy ez országszerte összesen 500–800 fuvart jelenthet, mert korábban az engedélyek között volt olyan, amely egy évre vagy egy hónapra, s nem csak egyetlen fuvarra szólt. Hogy ebből mennyi jut nekik, azt ma még nem tudják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövő héten kezdődik az építkezés

Minden akadály elhárult, hogy végre megújuljon a Deák tér – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Hruby József. Az alpolgármester szólt az előzményekről és arról is, hogy az elmúlt másfél évben háromszor ajánlotta fel Varga Gábornak, hogy egyeztessenek a tervekről, de a Deák Tér Fórum vezetője mérlegelés nélkül elutasította, inkább jogi útra terelte az ügyet. Tovább olvasom