Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Osztrák bírság: Magyar, inkább fizess!

Olvasónkat megbüntették az osztrákok, mert gyorsan hajtott. A felszólítás azonban csak öt hónappal később érkezett meg. Az ügyvédek szerint jobban jár a magyar, ha fizet, mintha behajtják rajta a tartozást, ráadásul itthon is követelhetik már, hogy fizessen a vétkes.

Öt hónappal a bécsi véletlen gyorshajtásom után kaptam egy 70 eurós csekket fénykép nélkül. Mennyi idő után évül el a kihágás? Van-e egyáltalán ilyen fajta időkorlát, vagy akár pár évvel később is kaphatok bírságot, aztán bebizonyítani sem lesz esélyem, hogy jártam-e arra, avagy sem. Mi történik, ha nem válaszolok? Vagy a válaszomban azt állítom, hogy életemben nem jártam Bécsben:) – írja olvasónk.

Megkerestünk egy Bécsben praktizáló magyar ügyvédet, dr. Gábor Miklóst, akit sok magyar keres meg különböző jogi kérdésekkel.
– Körülbelül egy éve köttetett egy egyezmény Magyarország és Ausztria között, azóta kölcsönösen behajthatók a közlekedési és más jellegű kihágások büntetései – mondta el az ügyvéd. – Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben a büntetés eléri a 70 eurót (esetünkben eléri, valószínűleg nem véletlen), a jog érvényesíthető a vétkessel szemben. Ilyen esetekben az ügyet átadják az állampolgár hazájában illetékes hivatalnak.

Dr. Gábor Miklós beszélt az elévülésről is. – Nemrégiben hat hónapról felemelték az elévülési időt, ha jól tudom, most három év után válik behajthatatlanná a pénzbüntetés. Azonban azt is érdemes tudni, hogy nem az „elkövetéstől", hanem az ügy elindításától számítják a három évet, tehát az olvasóval szemben biztosan „él" még a követelés. Mindenképpen érdemes tehát befizetni a hetven eurót, azért is, mert ha perre viszik a behajtást, a vétkessel ennek az összegnek két-háromszorosát is kifizettethetik. Ausztriában a nemfizetőket elzárással is sújthatják.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. naplopo 2009. április 23. 15:26
  „Nekem Bécsben elvitték a kocsimat, mert "állítólag" tilosban parkoltam, szombat délelőtt volt, amikor ott nincs parkolási időszak, de csak az enyémet vitték, mondták is, biztosan azért, mert magyar rendszámú kocsi volt.EUR220 volt, amiért visszaadták a telepen, ja és még kb EUR10 volt a taxi, ami kivitt a telepre.
  Itthon miért nem visszük el a tilosban parkolót, és kérünk érte egy kisebb vagyont...”
 • 33. Imcsi 2009. március 27. 21:28
  „Hát igen, azt azért meg lehet nézni hány szabálytalankodó, pl gyorshajtó van ott és nálunk!
  Az A1 Linz környéki részén 100 km/h korlátozás van! 20 autóból 18 biztos nem megy 105-110-nél többel! Nálunk egy ilyen szakaszon mennyi volna az arány?”
 • 32. soproni 2009. március 26. 16:46
  „Imcsi. Valóban erre is van példa,hogy valakinek lefoglalnák az autóját,de csak akkor,ha nincs nála annyi pénz,hogy a magas büntetést kifizesse. Gyorshajtásért általában 20 EU a tarifa,de,ha nem tudod kifizetni a helyszinen,akkor lehet akár 200 is.Egyébként a Magyar rendőrök sok mindent átvehetnének szomszédainktól!:)”
 • 31. Imcsi 2009. március 24. 20:27
  „30. soproni! A nagyobb szabálytalanságot elkövetők meg így járhatnak: "25. hozzászólás rivotril2mg:..az volt a szitu hogy le akarták foglalni az autót"
  Na, ezt átvehetnék a magyar rendőrök is!”
 • 30. soproni 2009. március 24. 20:10
  „Azt hiszem örülhet az az autós,akit nem itthon,hanem Ausztriában büntetnek. :)Ott olcsóbban megússzák és sokszor csak figyelmeztetik a kisebb szabálytalanságot elkövetőket.”
 • 29. Gondolkodo 2009. március 23. 17:03
  „azért a szlovákoknál még szigorubb a bünti,magyar pénzbe átszámitva 200 ezer,szlovák ismerösöm mondta, sogora nem tartotta a be a sebesség korlátot,kapott egy kemény büntit,mind az sir itt akik nem tarják be a szabályokat,legközelebb meggondolják,hogy gyorsan hajtanak, itthon is ezt kéne, el kell ismerni a hibákat,nem kibuvot keresni,Sok magyarnak elvenneém a jogsiját mert a zöldlámpánál is átjön a gyalogos ép hogy el tud ugrani,Büntetni kéne a vezetés közbeni telefonálást is,mert ezek az ismeretlen oko a sok balesetnek,Láttam olyan fiatalt aki vezetés közben telefonált közben nem az utat figyelte,majd nem a vétlen lett az áldozat,Azért mert auto van a seggük altt akkor ők a valakik?”
 • 28. 01010 2009. március 23. 09:26
  „Az én egyik ismerősőm is így jár szlovák rendszámú kocsival, semmit sem vesz Parkolójegy ,autópályamatrica és őt AZ OBJEKTÍV FELELŐSSÉG ALAPJÁN SEM BÜNTETIK MEG.
  ÍGY HOGY VÁRJUK EL HOGY REND LEGYEN AZ ÚTAKON ? ORSZÁGBAN:(
  "21. mellbecúr 2009.03.22. 21:11
  Jónak tartom én is,hogy Magyarországon is behajtható a labancoknál elkövetett gyorshajtás.CSAK...a kollégám már harmadik éve szarik az autópályamatricára ÉS A GYORSHAJTÁSRA,OSZTRÁK RENDSZÁMÚ GÉPKOCSIVAL.mI MI A FASZÉRT NEM KÜLDÖZGETJÜK KI A KÜLFÖLDIEKNEK A BÜNTETÉST?sEGGNYALÓ MAGYAR VIRTUS ISMÉT?:-)"”
 • 27. Tapmancs 2009. március 23. 08:56
  „23. Szilágyi_Zsolt 2009.03.22. 21:58

  Engem is 2x megbüntettek, mind a 2 jogos volt ha szigorúan vesszük a szabályokat, de egyszer sem csináltam olyan dolgot ami bárkit/bármit veszélyeztetett volna. Én is megfontoltan vezetek, hál´ Istennek még koccanásom sem volt, de mégis néha az ember belefut ilyenekbe. Csak az akaszt ki nagyon hogy a sötétített ablakú béemvések (120 kilós kancigányok) bármit megtehetnek büntetés nélkül.”
 • 26. libellula1980 2009. március 23. 08:55
  „Akkor nem kicsi volt a kihágás ha annyit fizettél, bár férjemet két évvel ezelőtt büntették meg, autópályán 100km/h helyett 130km/h-val ment 29euróra büntették meg (helyben kellett kifizetni). Egy másik alkalommal (azt küldték ki 6 hónapjára) 80km/h helyett 100km/h-val ment, akkor 50 eurót fizetett.”
 • 25. rivotril2mg 2009. március 23. 07:56
  „engem egyszer 90ezer forintra büntettek, de csak nagy alkudozás után, amúgy 2x ennyiröl alkudtam le, csak ott az volt a szitu hogy le akarták foglalni az autót, sikeresen azt is megbeszéltük velük hogy ezt ne tegyék, azt ajánlották fel hogy addig mindenki itt marad egy ember elmehet és 20 perce van hogy oda vigye a lóvét,többiek meg az örsre addig.”
 • 24. lolita 2009. március 23. 07:12
  „Jogos a büntetes nem kell okoskodni,meg melle magyarazni nincs ertelme! Aki gyorsabban vezet a megengedettnel annal mindig legyen penz,vagy varja szepen a csekket amit lassan mar elfelejtett.”
 • 23. Szilágyi_Zsolt 2009. március 22. 21:58
  „Tapmancs, nem baj. Egy-egy alkalom belefér, hogy nem értesz velem egyet, de azért rendszert ne csinálj belőle! :-) Viccet félretéve: lehet, hogy csak személyes tapasztalatból adódóan gondolom így, merthogy én egyszer majdnem megszívtam... Szerencse, hogy tudok németül, így nagy nehezen sikerült kimagyaráznom magam egy teljesen öntudatlan, szándékolatlan vétekből, de ha megbüntettek volna, osztrák mértékkel mérve, hát azt hiszem, belerokkanok. Pedig isten látja lelkem, én nagyon szabályosan és megfontoltan vezetek.”
 • 22. Agent 2009. március 22. 21:45
  „A Kresz 26-os paragrafusa konkrétan km/h-ban adja meg a sebességhatárokat, emellett a sebességmérő is km/h-ban mér.
  Azért jópofa szöveg volt.”
 • 21. mellbecúr 2009. március 22. 21:11
  „Jónak tartom én is,hogy Magyarországon is behajtható a labancoknál elkövetett gyorshajtás.CSAK...a kollégám már harmadik éve szarik az autópályamatricára ÉS A GYORSHAJTÁSRA,OSZTRÁK RENDSZÁMÚ GÉPKOCSIVAL.mI MI A FASZÉRT NEM KÜLDÖZGETJÜK KI A KÜLFÖLDIEKNEK A BÜNTETÉST?sEGGNYALÓ MAGYAR VIRTUS ISMÉT?:-)”
 • 20. miria 2009. március 22. 20:36
  „Én 1 évvel ezelött kaptam ajánlott levélben büntetést az osztrákoktol, tehát ez nem uj keletü dolog , hogy a teljes adatot lakcimmel kiadják . Szeptember elején mértek be , és decemberben kaptam a levelet . 40 eurot fizettem , precizen leirták hol mértek be , 50 mehettem volna , 55 ig nem büntettek volna meg és én 63 mal mentem . Igazuk volt , be is fizettem . szerintem itthon sem fizettem volna kevesebbet , söt többet . Nagyon sok helyen az ut mellett ki van téve egy nagyobb szürke doboz , mintha villanyszekrény lenne , avval mérnek . Most amin kiakadtam , w.neunstadt után az autout vége autopálya kezdeténél kiraktak egy kamerát , ott sokan már felgyorsitanak . Ettöl független a tiz év alatt 3 szor büntettek meg - lámpám nem égett 15 eu , 70 helyett 90 mentem , rendör csak a számot mutatta a müszerén 20 eu - , szerintem jogos volt . én nem szolhatok rosszat .”
 • 19. Eüdolgozó 2009. március 22. 19:41
  „EZT MINDEN AUTÓS OLVASSA!!! JOGOSÍTVÁNYUNK VÉDVE VAN!!
  Egy 70 km/h Max. sebességű útszakaszon, 250 km/h sebességgel radarba futó autós védőbeszéde a bíróságon :

  "Tisztelt bíróság, valóban láttam egy fehér alapú, kör alakú táblát, amiben a 70-es szám volt, de nem volt semmilyen mértékegység mellette.
  Ahogy önök is tudjak, az 1837. július 4-i törvény kötelezi országunkat a metrikus mértékegység használatára. Továbbá az 1961. május 3-i 65/501 számú törvény kimondja, hogy a hosszúság mértékegysége a méter, és az idő mértékegysége a másodperc. Én el sem tudom képzelni, hogy a Belügyminisztérium nem tartja tiszteletben a Köztársaság törvényeit. Tehát logikus, hogy ha nincs odaírva a mértékegység, akkor a sebesség alapértelmezés szerint m/sec-ban értendő. A 70 m/sec maximális sebesség, megfelel 252 km/h-nak. A rendőrök azt mondták, hogy 250 km/h sebességgel
  autóztam. Nem is vonom kétségbe a rend őreinek pontosságát. Tehát 2km/h sebességgel a sebességkorlát alatt voltam. Így tisztelettel kérem a bíróságot, hogy adják vissza a jogosítványomat, amit egy sajnálatos tévedés folytán vettek el a rend éber őrei."

  Hoppá!

  A magyar KRESZ-ben (1/1975 KPM-BM rendelet) sincs mértékegység, csak az, hogy "sebesség", ami így logikusan m/sec-ot jelent!

  Másik baki a KRESZ-ben a biztonsági öv, amire csak annyi előírás van, hogy be kell csatolni, de az nincs ott, hogy az ember előtt, vagy mögött kell becsatolni!”
 • 18. Estánpista 2009. március 22. 18:16
  „Es azt miért nem árulják el , hogy mennyivel is közlekedett az urfis ?
  Hogy 70 euros büntetést kapjál ahhoz a megengedettnél sokkal nagyobb sebességgel kell közlekedned !
  Ezért vagyunk ott ahol vagyunk mert nálunk ha valamit elkövettünk mindig a kiskapukat keressük !
  Nemzeti sporttá lett ez már nálunk !
  Vagy itt már az apuka nem tud semmit csinálni .
  Nagyon helyes igy ! Nálunk is igy kellene cselekedni , csak a kényelem az fontosabb !”
 • 17. Estánpista 2009. március 22. 18:16
  „Es azt miért nem árulják el , hogy mennyivel is közlekedett az urfis ?
  Hogy 70 euros büntetést kapjál ahhoz a megengedettnél sokkal nagyobb sebességgel kell közlekedned !
  Ezért vagyunk ott ahol vagyunk mert nálunk ha valamit elkövettünk mindig a kiskapukat keressük !
  Nemzeti sporttá lett ez már nálunk !
  Vagy itt már az apuka nem tud semmit csinálni .
  Nagyon helyes igy ! Nálunk is igy kellene cselekedni , csak a kényelem az fontosabb !”
 • 16. SAmu 2009. március 22. 16:25
  „TK + Aladár + Szilágyi-Zs.! EGYETÉRTEK!”
 • 15. AUW 2009. március 22. 13:35
  „Jonak tartom ezt a megegyezest az országok között söt ezt hamarosan ki kellene böviteni az egesz EU területén mert csak igy lehetne azt elérni hogy kevesebb legyen a balesetek száma es mindenki tisztességesen viselkedjen más ország területen !
  Talán a fejekben kellene rohamos vátozás , mert ugye határok már nincsenek es járhatunk mindenhova Europában es ezt az egeszet ugy kellen tekintenünk mint az otthonunkat !
  Ha tévedtünk legyünk annyira emberek hogy vallaljuk is érte a felelöséget es ne mindig a kiskapukat keressük !
  Még csak annyit , evvel is segiteni szeretnék , az elsö büntetés 70 euro, a második nagyobb lesz es minden szabálysértés esetén automatikusan nöni fog az összeg is ! Tehát vigyázat nehogy ezután kellemetlen meglepetés erjen egyeseket !”
34 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felértékelődik az ivóvíz jelentősége

Sopron - Az ivóvíz jelentősége világszerte felértékelődött. Térségünk jól áll ivóvízkészletekből és… Tovább olvasom