Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Osztrák betegeket is fogadhat

Ezentúl ausztriai betegek is igénybe vehetik a soproni Erzsébetkórház "szolgáltatásait".

Elsősorban a fül-orr-gégészetre, az urológiára, valamint előre tervezhető műtétekre várnak osztrákokat. Rácz Jenő egészségügyi miniszter példaként említette a soproni kórházat, amikor ausztriai kollégájával találkozott az elmúlt hétvégén. A megbeszélésen szóbakerült, a soproni Erzsébet-kórház felajánlaná szabad kapacitását az osztrák egészségügy számára.

Az osztrákok nem zárkóztak el a javaslat elől, de további egyeztetésre van még szükség, hogy a két ország között elinduljon a program – hangsúlyozta a miniszter a találkozót követő sajtótájékoztatón. Mint mondta, a megoldás mindkét fél számára előnyös, hiszen ezáltal bevételhez jutna a hazai egészségügy, valamint Ausztria részrel olyan ellátási kínálatot jelentene, amelyben náluk jelenleg hiány van.

A tervek szerint a külföldiek ellátási költségeit a kinti egészségügyi biztosító fedezné. Ahhoz, hogy a program elinduljon először fel kell mérni a szabad kapacitásokat, és ezek ismeretében lehet dönteni arról, melyik osztályon, mekkora számban fogadhatók külföldi betegek.

– A soproni kórház ágykihasználtsága összességében 85 százalékos, de vannak olyan területek, ahol jelentős többlettel rendelkezünk – mondta el érdeklődésünkre dr. Mohácsi Attila, megbízott orvosigazgató. – Ilyen a fül-orr-gégészet, az urológia, valamint az előre tervezhető műtétek köre. Korszerű műszerek állnak rendelkezésünkre a kardiológia vizsgálatoknál is. A megbeszélésen szóba került a sürgősségi betegellátás ügye is. Az osztrák légi mentés szervezetten és jól működik, ugyanakkor a hazai oldalon ez még lefedetlen terület.

A miniszter elmondta, megvizsgálják annak lehetőségét, hogy ezt miként tudnák kiterjeszteni Magyarország nyugati felére is. A soproni kórház területén például megoldható a mentőhelikopterek leszállása. Dr. Mohácsi Attila jó ötletnek tartja a határmenti együttműködést, de hozzátette, mielőtt elindulna a program, alapos egyeztetésre és jogi harmonizációra van szükség. Eltérő ugyanis az osztrák és a hazai egészségügyi biztosító elszámolási rendszere.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jó kapcsolat az embereken múlik

Az új évben is a régi tervek megvalósítása foglalkoztatja Kismarton (Eisenstadt) első emberét. Peter Nemeth úgy látja, a határ menti régióban részben már érződik az osztrákok és magyarok közti együttműködés haszna, de van még min dolgoznia mindkét félnek. A konkrét elhatározásokról is mesélt a polgármester lapunknak. Tovább olvasom