Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Osztrák-magyar konfliktus okmányügyben: vizsgálat indult

Sopron - Ellentmondó információk láttak napvilágot annak a soproni házaspárnak az esetéről, akiket az osztrák rendőrség útlevél hiánya miatt büntetett meg. Orbán Zsolt kitart álláspontja mellett, állítja, a személyi igazolványával igazolta magát. Az osztrákok szerint a jogosítványát nyújtotta. Az ügyet a nagykövetség is vizsgálja.
Nagy visszhangot váltott ki Orbán Zsolt esete, amiről a Kisalföld számolt be elsőként. A soproni férfit feleségével az útlevél hiánya miatt büntették meg a határátkelő közelében az osztrák rendőrök, ráadásul vissza is fordították őket. A férfi állítja, személyi igazolványával igazolta magát (Kisalföld, 2008. július 10., csütörtök, 9. oldal, Ok nélkül büntettek a sógorok?). Orbán Zsolt a bécsi magyar nagykövetségtől is kérte ügye kivizsgálását.

– Nagykövetségünk a történtek felderítése érdekében felvette a kapcsolatot az illetékes osztrák rendőrséggel – tudta meg a Kisalföld Ambrusz Éva konzultól. – A rendőrség közlése szerint Orbán Zsolt az ellenőrzés során jogosítvánnyal igazolta magát, más úti okmánnyal nem rendelkezett.

"Írásban kértük az osztrák hatóságoktól az ügy kivizsgálását, eredmény körülbelül egy hét múlva várható.
Ambrusz Éva konzul


Nagykövetségünk folyamatos kapcsolatban áll a burgenlandi rendőrfőnökséggel az eset megnyugtató rendezése érdekében – mondta el a konzul. A rendőrség álláspontjáról a nagykövetség tájékoztatta Orbán Zsoltot is.

– Erről az egy ügyről már sokféle verziót hallottam. A konzultól úgy tudom, az osztrák rendőrség azt állítja, személyi igazolvány sem volt nálam. A munkám miatt – gépjárműoktató vagyok – minden szükséges iratot magamnál tartok. Ha vétkesnek éreztem volna magam, akkor nem hoztam volna nyilvánosságra a történteket. Ha a megfelelő okmányok hiánya miatt kaptam a büntetést, nem értem, a büntetés indoklásaként kapott szelvényre miért azt írták, hogy nem működtem együtt a hatósággal. Kitartok az álláspontom mellett, személyi igazolvánnyal igazoltam magam – mondta el újra a pórul járt férfi.

Orbán Zsolt szeretné bizonyítani igazát, ezért szívesen átadja személyi igazolványát a hatóságnak azért, hogy megkeressék rajta az intézkedő rendőr ujjlenyomatát.

Megkerestük az osztrák rendőrség illetékeseit is, ahol a klingenbachi rendőrőrsön lakonikus válasz érkezett a kérdésünkre: – Együttműködünk a követséggel, az ügyet ezen a héten kivizsgáljuk, s megküldjük a hivatalos állásfoglalást a konzul asszonynak – nyilatkozta neve elhallgatását kérve egy osztrák egyenruhás.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. jettike 2008. október 13. 13:22
  „hát??? az ujj lenyomat dolgot is eltudják sinkofálni,,ugy hogy orbán úr szerintem megint csak az osztráknak lesz igaza!!olyan helyre kellene elküldeni a személyit ahol igen biztosan vizsgálják,,és átverés nincs!!”
 • 41. worldtravellerag 2008. augusztus 27. 20:24
  „http://ec.europa.eu/solvit/site/about/index_hu.htm

  INTERNETES PANASZBEJELENTO NYOMTATVANY:
  https://webgate.ec.europa.eu/solvit/application/index.cfm?method=webform.homeform&language=hu

  Magyarorszagi SOLVIT kozpont:
  Anikó KÁTAI

  SOLVIT Központ/Hungarian SOLVIT Centre

  Külügyminisztérium
  Nagy Imre tér 4.
  1027

  Tel. +36 1 458 3532
  Fax. +36 1 458 1055
  solvit@kum.hu


  Mi a SOLVIT?
  A SOLVIT egy olyan on-line problémamegoldó hálózat, melyben a tagállamok közösen dolgoznak a belső piaci jogszabályok helytelen hatósági alkalmazásából fakadó problémák pragmatikus megoldásán. A SOLVIT-központok minden európai uniós tagállamban - valamint Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben is - megtalálhatók. A SOLVIT-központok segítséget nyújthatnak mind az állampolgárok, mind a cégek részéről beérkezett panaszok kezelésében. A SOLVIT-központok a nemzeti közigazgatási rendszer részeként működnek, és feladatuk, hogy mindössze tíz hetes határidőn belül valós megoldásokat kínáljanak valós problémákra.

  A SOLVIT szolgáltatása díjmentes, és 2002. júliusa óta működik. Míg a SOLVIT központokat a tagállamok működtetik, a felszereléseket az Európai Bizottság biztosítja, és - amennyiben szükség van rá - segítséget nyújt a probléma-megoldási folyamat felgyorsításában. Emellett az Európai Bizottság a hozzá beérkezett hivatalos panaszok közül néhányat - amennyiben jó esély van arra, hogy az jogi lépés nélkül is megoldható - a SOLVIT-hoz továbbít.

  Miért épp a SOLVIT?
  A belső piac számos lehetőséget kínál magánszemélyek és cégek számára egyaránt. Lehet, hogy Ön éppen az Európai Unió egy másik országába szeretne költözni tanulás, munkavállalás céljából, követni szeretné partnerét, vagy egyszerűen csak élvezni szeretné a nyugdíjas éveket, céget szeretne alapítani, vagy egy másik tagállamban kívánja forgalmazni termékeit vagy szolgáltatásait.

  Noha a belső piac általában véve kifogástalanul működik, óhatatlan, hogy a működésbe hiba csússzon, vagy hogy az Ön jogszabály adta jogainak értelmezésével kapcsolatos, vagy egyéb problémák merüljenek fel. Például előfordulhat, hogy problémái támadnak a tartózkodási engedély megszerzése körül, nem ismerik el diplomáját, vagy szakképesítését, gondjai vannak gépjárművének nyilvántartásba vételével, az Ön munkavállalási jogaival, társadalombiztosításával, jövedelemadójával vagy szavazati jogával. De az is lehet, hogy vállalkozása adminisztratív akadályokba vagy újabb nemzeti követelményekbe ütközik egy másik tagállamban már forgalomba hozott termék esetében, vagy nehézségei támadnak az ÁFA-visszatérítéssel kapcsolatban.

  Előfordul, hogy ezek a problémák csak azért merülnek fel, mert Önt nem tájékoztatták teljes körűen Európában megillető jogairól, illetve az eljárások menetéről más uniós tagállamokban. Ilyen esetekben az Europa weboldalon található az ,,Ön Európája" elnevezésű portál segíthet a kérdések tisztázásában.

  Azonban ha már jól ismeri az Önt a belső piacon megillető jogokat, de egy másik uniós tagországban hasztalan próbált azoknak érvényt szerezni, a SOLVIT segít Önnek!  Hogyan működik a SOLVIT?
  Amikor Ön egy esetet jelent a SOLVIT-nak, az Ön helyi SOLVIT-központja (más néven a hazai SOLVIT-központ) először ellenőrzi beadványának részleteit annak bizonyítására, hogy a probléma valóban a belső piaci szabályok helytelen alkalmazásából fakad, és hogy minden szükséges információ hozzáférhető. Ezek után a SOLVIT az Ön esetét betáplálja egy on-line adatbázis-rendszerbe, mely automatikusan továbbítja azt azon ország SOLVIT-központjába, ahol a probléma felmerült (más néven az illetékes SOLVIT-központ).

  Az Illetékes SOLVIT-központnak egy héten belül vissza kell jeleznie, hogy átveszi-e az Ön ügyét vagy sem. Ez elsősorban attól függ, hogy az illetékes SOLVIT-központ megalapozottnak látja-e a panaszt, illetve hogy jó esély mutatkozik-e arra, hogy az ténylegesen megoldódjon. Előfordulhat, hogy nem csupán egy jogszabály alkalmazása, hanem maga a jogszabály jelenti a problémát. Amennyiben egy probléma megoldása csak egy adott jogszabály visszavonásával lehetséges, ez több hónapot is igénybe vehet - amellett, hogy hivatalos jogi lépésekre is szükség lehet. Ilyen esetekben a SOLVIT sajnos nem sokat tud tenni, jóllehet a tagállam, amely jóváhagyta a vitatott jogszabály megváltoztatását, úgy is dönthet, hogy eláll annak alkalmazásától.

  Egy adott probléma megoldására kitűzött határidő 10 hét.

  A két SOLVIT-központ együtt dolgozik a probléma megoldásán, Önt folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről és az Ön helyi SOLVIT-központja által javasolt megoldásról.

  A SOLVIT tehát nem más, mint egy alternatív problémamegoldó rendszer, ami egy hivatalos panasz benyújtásánál sokkal hamarabb jut eredményre. Önnek nem kell elfogadnia a javasolt megoldást, de hivatalosan nem is vitathatja azt a SOLVIT-on keresztül. Mindamellett ha a probléma továbbra is megoldatlan marad, vagy ha az Ön megítélése szerint a felkínált megoldás nem elfogadható, a nemzeti bíróságon jogi útra is terelheti az ügyet, vagy hivatalos panaszt nyújthat be az Európai Bizottsághoz.  Mikor tud segíteni a SOLVIT?
  A SOLVIT általában a cégek vagy állampolgárok, illetve a nemzeti hatóságok között felmerült, határokon átívelő problémákkal foglalkozik, amelyek az uniós jog esetlegesen helytelen alkalmazásából fakadnak. A SOLVIT eddig a következő területekkel foglalkozott:

  Szakképesítések és diplomák elismerése

  oktatásban való részvétel
  tartózkodási engedély
  választójog
  szociális biztonság
  munkavállalói jogok
  vezetői engedélyek
  gépjármű nyilvántartásba vétel
  határellenőrzések
  termékek és szolgáltatások piacra jutása
  letelepedés önfoglalkoztatóként
  közbeszerzés
  adózás
  tőke vagy fizetési műveletekszabad áramlása


  A fenti lista azonban nem teljes. A SOLVIT minden olyan esetet megvizsgál, amely a fenti kritériumoknak megfelel.

  Ugyanakkor - mivel a SOLVIT a problémamegoldás egy nem hivatalos módja - a hálózat nem nyújthat segítséget akkor, ha a probléma már bírósági eljárás alatt áll. Emellett a SOLVIT nem foglalkozik az üzletfelek közötti (business-to-business) és az eladó és fogyasztó között (consumer-to-business) felmerült problémákkal.  SOLVIT minőségi és működési alapelvek
  SOLVIT elkötelezetten törekszik arra, hogy első osztályú szolgáltatást nyújtson magánszemélyeknek és vállalkozásoknak. Ennek érdekében a SOLVIT-központok eljárásuk során fontos minőségi és működési alapelveknek igyekeznek megfelelni.

  Az alapelvek a következőket biztosítják:

  A helyi SOLVIT-központot telefonon, faxon vagy e-mailen keresztül érheti el hivatali időben, és azonnal fogadják megkeresését
  Amennyiben a panasz a SOLVIT-rendszerbe illeszthetőnek tűnik, a központ előzetes elemzést végez, és a lehető leghamarabb értesíti Önt, hogy az ügy valóban benyújtható-e a SOLVIT-nak
  Ha a központ az ügyet az on-line SOLVIT-rendszerbe feltöltötte, erről Ön is rövid tájékoztatást kap
  Ha az illetékes külföldi SOLVIT-központ az ügyet elfogadja, és vállalja, hogy megpróbálja megoldani, erre tíz hét áll rendelkezésére
  Külön tájékoztatást kap arról, mit kell tennie ahhoz, hogy a javasolt megoldást hasznosíthassa
  Ha a SOLVIT erőfeszítései ellenére az ügyet nem lehet megoldani a hálózat segítségével, a helyi SOLVIT-központ megpróbál más megoldási módot javasolni.”
 • 40. worldtravellerag 2008. augusztus 27. 09:17
  „Solvit informacio magyarul:

  http://ec.europa.eu/solvit/site/index_hu.htm”
 • 39. worldtravellerag 2008. augusztus 27. 07:26
  „Uzenem es a hasonloan jartaknak hogy jelezzetek az esetet a lenti cimre is az EU "solvit" kozponjaban. Igy nem marad nyom nelkul az Europai Bizottsag aktaiban sem es a sogorok nem garazdalkodhanak sajat kedvukre velunk.
  A "Solvit" egyik feladata pont hogy kozbelepjen ha az EU tagsagunkbol adodo alapjogokkal nem elhetunk,ebbe bele tartozik a hatarellenorzes is.


  Anikó KÁTAI

  SOLVIT Központ/Hungarian SOLVIT Centre

  Külügyminisztérium
  Nagy Imre tér 4.
  1027

  Tel. +36 1 458 3532
  Fax. +36 1 458 1055
  solvit@kum.hu


  http://ec.europa.eu/solvit/site/centres/addresses/index.htm”
 • 38. Kriesztó 2008. augusztus 22. 14:40
  „Jómagam olyan szinten érintett vagyok az ügyben, hogy Orbán úr volt a városi vezetést oktatóm. Éppen ebben az időszakban vezettem nála amikor ez történt, tehát mindent személyesen tőle tudok. Nagyon tisztességes ember, 100%, hogy nem kötekedett. Tiszteli a rendőröket, Ő nem az a tojásdobáló típus. Egyszerűen kiszúrták a rendőrök, és jól megbüntették.
  Valaki felvetette, hogy biztos a hírnév kellett Orbán úrnak. Nem! Egyszerűen írt egy ártatlan sms-t az újságnak. Később több tv csatorna (pl. RTL KLUB, TV2) is érdeklődött az ügy iránt, de nem nyilatkozott, ugyanis nem volt célja az, hogy a média róla beszéljen.”
 • 37. c1 2008. július 17. 18:19
  „28
  Elnézést Ön-töl. Igaz nem tegedözünk, de ki kezte? Másik oldalon mit irt: TE, vagy nem maga volt? Na most milegyen szánalmas?????”
 • 36. /joco1 2008. július 17. 15:30
  „Ma kb.14-kor az osztrákok ujból ellenöriztek a cukorgyárgyi ut mindkét oldalán.Volt termés, magyar és osztrák. is "fenakadt "”
 • 35. fortuna54 2008. július 17. 14:10
  „Most mi a tema?Arendor fellepese,vagy ,hogy ki a legnagyobb
  bunko M.orszagon.Ezek a hozzaszolasok nevetsegessebbek mind
  egy kozepes kabare.Mennyi langesz,mersekelt-bolcs komunikacio.
  Gratulalok,es tovabbi jo szorakozast.”
 • 34. /joco1 2008. július 17. 06:00
  „Maráczi:és az első részt ill. a többit sem maga irta?(”
 • 33. Maráczi József 2008. július 16. 22:19
  „joco1!
  Olvassa el figyelmesen a hszt! Ha elovassa akkor talán rájön, hogy nem az osztrák rendőrt minősitettem!”
 • 32. /joco1 2008. július 16. 21:48
  „Marácszi jozsef: maga´10-ben a következökröl irt"már azt várom, hogy ezért is o.v a felelös" majd a 11-ben az osztrák rendört a "népnyomorito eszközként" jelemezte.Hát maga tényleg csodálkozik mikor valaki megkérdezi magátol, hogy "jolvan?" ja és magának szolo 2 szo "értelmezhetetlen szohalmazt"? talán olyan honlapok keressen ahol szo-ta-gol-va irogatnak, és föleg azt mi magának "kedves"Kár ugye hogy megszünt a kedvenc honlapja a kurucinfo?ja és volt ki-akinek szolt- megértette amit irtam. Más.itt:a lényeg várjuk meg a vizsgálat eredményét.Én 6 éve naponta kijárok ,találkoztam ilyen és olyan rendörrel:kaptam 30 eu-s büntetést mobilért. nehéz lesz bizonyitani bármelyik fél igazságát.A vizsgálat ha másra nem is,de arra talán jó lesz, hogy az osztrák rendör "jobban" meggondolja, hogy miként intézkedik(.”
 • 31. bennfentes 2008. július 16. 17:24
  „sok szónak is egy vége...hány német anyanyelvű koma szólított meg magyarul akár egy magyar rendőrt is?!

  ...ne számolj...nem jellemző. Csak mi magyarok akarunk mindenkinek a kedvében járni....keressetek uténa az európai nyelvek kartájának. minden eu-s polgár használhatja a saját anyanyelvét a hatóság előtt, ha a hatóság nem beszéli akkor kötelessége a nyelvi képviseletet biztosítani.

  tanulság? Ébredj magyar, ha nem akarsz európa söpredéke lenni....

  tégy és hangoskodj a jogaidért, másképp nem megy. a többi okoskodó liberálisnak nevezett, békepárti semmittevő sosem dolgozott egy percet sem. ők így csak az eméletet látják.

  hajrá!!!

  ui: ez nem gyűlöletkeltés, hanem az európai unió bíróságának gyakorlata!”
 • 30. Karesz 2008. július 16. 17:18
  „Azonos véleményen vagyok Zsannával!”
 • 29. Zsanna 2008. július 16. 17:03
  „Kedves Kritikus!
  Látom,a megszokott,tv-ben is látott magyar polgárokból indulsz ki: megvesztegetés,fennhéjazás,bunkóság,stb. Ilyen világot élünk,ez van.
  Sajnos manapság sokan gondolnak erre.
  Nem tudom,te hol laksz,de akkor nem sűrűn jársz ki Ausztriába-vagy túl jóhiszemű ill. naiv vagy.

  Kedves Veterán!
  A magyargyűlölet,bunkóság ellen hiába tudsz perfektül az adott nyelven.Igen,tapasztalat,de nem mi voltunk a szenvedő alanyai.Nem egy példát láttunk már.

  Ismerem Orbán Zsoltot nagyon jól,elvégre a lánya,vagyok,nálam jobban kevés embernek sikerülhet ez.
  Borzasztó becsületes ember,sőt...
  Nem írok elfogódottan,akkor sem,ha egy számomra nagyon fontos személyről van szó,mivel senki sem hibátlan-igen,te sem!-és az igazságtalanságot nincs olyan ember,aki szó nélkül tűrné.
  Gyakran szoktunk kijárni a "sógorokhoz",s az elsők között van,amit beteszünk, az a személyi. Útlevelünk is van-érvényes!-,de a schengeni csatlakozás után ezt nem cipeljük általában,mert az elsőként említett okirat is elég(nek kellene,h legyen) lenne.”
 • 28. orgona 2008. július 15. 22:46
  „C1_NEK! Szerintem nem en vagyok az egyetlen ki bolondsagokat ir de ha igy van am legyen.mindenki nem lehet olyan okos mint maga!Na meg a pertut sem ittuk meg,üdv!”
 • 27. orgona 2008. július 15. 22:20
  „JOCO1-nek!Valami teves volt reszemröl ez igaz!Tiszteletem de perfekt en sem vagyok!”
 • 26. Maráczi József 2008. július 15. 20:37
  „Joco01!
  Amit ön írt értelmezhetetlen szóhalmaz! Írni, (fogalmazni) sosem késő megtanulni. Andragógia!!”
 • 25. c1 2008. július 15. 18:58
  „20
  te vagy a Kisalföd "kémje"? Vagy megint sok volt valami? te csak hónapok óta csak bolondokat iiiiiirsz, mikor tudsz!”
 • 24. Veterán 2008. július 15. 18:28
  „Megoldás: kevesebb öntudatos duma helyett a több nyelvóra talán segít....majd egyszer.”
 • 23. Veterán 2008. július 15. 18:20
  „Az emberi hülyeség talán az UNIVERZUM méreteivel vetekedhet, ez jelen fórumon is látszik! Miért is? Ha normálisan tudsz németül és (nyelvileg) egyenrangú félként kommunikálsz akár az osztrák csendőrrel, vagy az osztrák/ német rendőrrel szinte bizonyosra vehető, hogy nem kötekedik. A másik gond: az öntudatos magyar sajnos hasonlóan tiszteletlen (bunkó! sicc) az idegenbeli rendőrrel, mint a hazaival. Emberek kicsit több alázat, kevesebb szájalás és minden O.K. lesz! (Mondom ezt 5 év ausztriai munkavállalás után)”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítsenek megtalálni a férjem!

Sopron-Tómalom - Parkinson-kórban szenvedő férfit vár haza felesége. A nyolcvanéves Rudolf… Tovább olvasom