Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Őszi teendők a házi kertekben

Sopron - A lombhullás idején igen sok tennivaló akad a kertekben. Nagy Zsolt kertésszel arról beszélgettünk, milyen elmaradhatatlan munkálatokat kell elvégeznünk mostanában.
Az ősz a terménybetakarítások ideje. Ilyenkor kell felásni a kiürült ágyásokat, melyeket szerves trágyával is érdemes ellátni. Most kell válogatni a faiskolák színes kínálatából, hiszen a fagyokig lehet elültetni kertünk új díszeit. Ránk vár még a gyepfelületek fagyok előtti kezelése, a virágok tőosztással való szaporítása és a fagyérzékeny növények telelőhelyre szállítása is.

A termények tárolásáról

– A felszedett gesztenyét, diót, mogyorót, mandulát száraz helyen, lehetőleg felakasztva kell tárolni. A téli almának, körtének a párásabb, hűvösebb, 5–8 fokos hely a legideálisabb. Ilyen körülmények között veszítenek legkevesebbet a nedvességükből, nem lesznek fonnyadtak, ráncosak. A gyökérzöldségeket, a karalábét nedves homokban, hűvös helyen tehetjük el télire. A burgonyának a verem, a pince a legjobb, persze figyelni kell, hogy kártevők, rágcsálók ne férjenek a terményekhez – mondta el a tárolásról Nagy Zsolt.

A kiürült veteményeskertet érdemes még a fagyok előtt felásni és lehetőség szerint istállótrágyát a földjükbe forgatni. Így a rögök a téli csapadék hatására szétaprózódnak, a tápanyag mélyen bemosódik a talajba, s tavasszal aprómorzsás ágyásokba történhet a veteményezés.

– A gyümölcsfák lemosó permetezését is jó, ha elvégezzük – folytatta a soproni főkertész. – Ha lombhullás után réztartalmú szerrel elvégezzük a védekezést, akkor az áttelelő gombákat gyérítjük és pusztítjuk el. A gyümölcsfák tövéhez is juttassunk tápanyagot, ha nincs istállótrágyánk, akkor komplex NPK (nitrogén, foszfor, kálium) műtrágya egyenlő arányú keverékét használjuk – tanácsolta.

A kerteket érdemes még a fagyok előtt felásni és lehetőség szerint istállótrágyát a földjükbe forgatni. Fotó: Magasi Dávid
A kerteket érdemes még a fagyok előtt felásni és lehetőség szerint istállótrágyát a földjükbe forgatni. Fotó: Magasi Dávid

Feladatok a díszkertben

Lassan elvégezhetjük az utolsó fűnyírást, fontos, hogy a telelésre szánt gyepben a fűszálak csak olyan magasak legyenek, hogy ne hajoljanak vissza. A kertész felhívta a figyelmet arra, hogy a szép gyep feltétele ugyancsak a tápanyag-utánpótlás. A lenyírt pázsitra foszfort és káliumot juttassunk ki. Most időszerű a díszkert bővítése. Fákat, cserjéket ültethetünk. Az őszi telepítés azért optimálisabb a tavaszinál, mert így a tél beállta előtt megedződik a növényünk, s jövőre már teljes lehet a díszítőértéke. Ez az időszak a gyümölcsfák és a rózsák telepítésére is ideális, s most kell a földbe duggatnunk a tavaszi hagymás virágok szaporítóanyagait. A most kapható krizantém nemesített változatai közül nem mind fagyálló, érdemes ezeket a nagy hidegben védett helyre vinni. Sokféle kerti növény most szaporítható tőosztással. Az idősebb töveket ásóval emeljük ki a talajból és úgy válasszuk több részre, hogy minden kis növénynek önálló gyökere és hajtása legyen. Ültetés után öntözzük meg őket. Mivel a tőosztás során a hajtások, a gyöktörzsek és a gyökerek együtt maradnak, így a tőosztásból származó növények szinte kivétel nélkül megerednek.


Muskátli, dália tárolása

A muskátlikat vigyük télire hűvös, de nem sötét helyre. A teleltetés alatt csak ritkán öntözzük, de a földlabda sose legyen porszáraz. A dália, kanna- és kardvirág felszedett gumóit szintén fagymentes helyen, alig nedves homokban, vagy újságpapírban teleltessük. A dáliagumók tárolásának egyik lehetséges módja, hogy lyuggatott műanyag zacskóba teszünk 4–5 gumót, egy marék fűrészport adunk hozzá, ami magába szívja a nedvességet. A zacskókat újságpapírral takarjuk.

Olvasóink írták

  • 2. édenkertész 2008. október 27. 17:24
    „A futómuskátli teleltetése nem olyan egyszerű, mint a hagyományos fajtáké. Csak világos, fűtött helyiségben (15-18 °C-on), rendszeres öntözéssel lehet átteleltetni. Hajtásait visszakurtíthatjuk, tavasszal ettől még sűrűbben fog hajtani.”
  • 1. bibabus 2008. október 27. 16:53
    „A futómuskátli meddig maradjon kint? Érdemes az átteleltetéssel bajlódni, vagy dobjuk ki és jövőre ismét költsünk rá egy kisebb vagyont?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szociális munkáért díj az ápolónőnek

Petőháza - A Szociális és Munkaügyi Minisztériumban október 23. alkalmából szakmai kitüntetést… Tovább olvasom