Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Őstehetségként indult Komlós Katalin pályája

Széchenyi-díjjal tüntették ki a Parlamentben Komlós Katalin zenetörténész fortepianistát, a soproni kötődésű, Budapesten élő zeneakadémiai professzort.

Több évtizedes tudományos, oktatói és előadó-művészi tevékenységéért érdemelte ki az elismerést.

Komlós Katalinról ˝Soproni emberek˝ című cikkében 1954 márciusában írt elsőként a Nők Lapja. ˝Egyik teremben csöppnyi lány ül a zongoránál. Mozart-műveket játszik. Lába nem ér le a pedálig... ... Jól megjegyzem a nevét, Komlós Katika. Ki tudja, nem hallunk-e róla néhány év múlva?˝ A szerzőnek, Szemes Piroskának igaza lett, Komlós Katalin fényes életpályát futott be, nemzeti ünnepünkön pedig Széchenyi-díjjal tüntették ki.

Komlós Katalin a világ számos országában adott koncertet, így a fertődi Esterházy-kastélyban is.
Komlós Katalin a világ számos országában adott koncertet, így a fertődi Esterházy-kastélyban is.

– Olyan családba születtem kilencedik gyerekként, ahol mindenki muzsikált. Édesapám Sopronban iskolaigazgató volt és gyönyörűen orgonált. Talán innen a billentyűs hangszerek iránti vonzalmam – mondta a Kisalföldnek dr. Komlós Katalin, aki Hidegségen született és 16 éves koráig Sopronban élt. A budapesti zeneakadémia zenetudományi tanszakán szerzett diplomát 1969-ben. Doktori tanulmányokat és fortepiano-stúdiumokat folytatott az Egyesült Államokban, közte Malcolm Bilson professzor irányításával. Ma már a zeneakadémia doktori tanácsának és az MTA Zenetudományi Bizottságának a tagja.

Komlós Katalin neve jól ismert a soproni zenerajongók között is: a kezdetek óta szervezőbizottsági tagja az ünnepi hetek Régi Zenei Napok rendezvénysorozatának.

 Már 1954-ben beszámoltak tehetségéről, nagy jövőt jósolva az ifjú zenésznek.
Már 1954-ben beszámoltak tehetségéről, nagy jövőt jósolva az ifjú zenésznek.

– Gyakran felléptem Sopronban és a fertődi Esterházy-kastély Haydn-fesztiváljain – említi a kitüntetett, aki az Egyesült Államokban, Angliában és Európa más országaiban is koncertezett, illetve adott elő zenetudományi témájú konferenciákon. Legközelebb tavasszal Lengyelországban tart előadást a Chopin és Schumann előtti időszak zene- és stílusirányzatairól, zongoraműveiről. ˝Főként a XVIII. század gazdag zenetörténetével, a kor billentyűs muzsikájával foglalkozom˝ – összegez Komlós Katalin, aki nem először kapott kitüntetést: 2007-ben a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének alkotói nagydíjában is részesült. 

Olvasóink írták

  • 1. RábaViktor 2010. március 19. 18:55
    „Drága Katika! Nagyon boldog vagyok, őszintén gratulálok!
    Viktor”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péterfy Bori a Tízforráson

Péterfy Bori és a Love Band játszik majd a hegykői Tízforrás Fesztivál nyitónapján. A Fertő parti… Tovább olvasom