Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Összkomfortos dúcba költöztetik a galambokat Bécsben

Fogamzásgátló és sólymok helyett állatbarát megoldással harcol a népes galambpopuláció ellen Bécs. Összkomfortos dúcokba költöztetik a madarakat, tojásaikat pedig műanyagra cserélik.

Bécs első galambdúcát a 12. kerületi városháza padlásán alakították ki, 22 ezer euróból. A madarakat – mintegy 150 párt - igényeiknek megfelelő táplálék, friss ivóvíz és fészekrakó helyek várják.

A terv lényege, hogy ideális élőhelyet biztosítva a számukra, a közterületekről a galambdúcba csalogassák a madarakat, amelyek így idejük 80%-át itt töltik. A létesítményt hetente takarítják, hathetente fertőtlenítik, a lerakott tojásokat pedig az igazira megszólalásig hasonlító, homokkal feltöltött meglepetés-tojásokra cserélik.

A galambok évente átlagosan 12-szer két fiókát nevelnek fel, a költési idejük 17 nap, a műtojásokon viszont egy hónapig is elkotlanak, mire gyanút fognak. Ezzel a módszerrel hosszabb távon 20-30%-kal lehet csökkenteni a populáció nagyságát.

Bécs első galambdúcát a 12. kerületi városháza padlásán alakították ki.
Bécs első galambdúcát a 12. kerületi városháza padlásán alakították ki.


Bécsben mintegy 130-150 ezer galamb él a közterületeken: piszkítanak, zajosak, megcsipkedik a növényeket a parkokban, virágágyásokban, de még a falak vakolatában is kárt tesznek. Ha valahova egyszer odaszoktak, ott is maradnak – többek között ezt a tulajdonságukat szeretnék kihasználni a projekt során.

A notórius galambetetőket – akik főleg egyedülálló, idős hölgyek – pszichológusok segítségével bevonják a projektbe, és igyekeznek rávenni arra, hogy inkább a galambdúcban etessék kedvenceiket. Bécs 21. kerületében él például egy asszony, aki havonta egy tonna kukoricát és háromszáz kiló szalonnát szór ki a kertjében a madaraknak.

Az új galambdúcnak egyelőre egyetlen lakója sincs, és fél évig is eltarthat, mire birtokba veszik a madarak. A tojásokat akkor lehet elkezdeni kicserélgetni, ha az első fészekalja már kikelt és felnőtt.

Ha a próbaidő alatt sikeresnek bizonyul a galambdúc, és beváltja a hozzá fűzött reményeket, Bécs-szerte továbbiakat létesítenek. Addig pedig figyelik a madarakat, a populáció alakulását valamint a ráfordított idő-, takarmány- és vízmennyiséget.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borkirálynőt választanak Fertőszentmiklóson

Szeptember 26-án a VII. Szüreti Fesztiválon választja meg a település a borkirálynőt, aki egy évig… Tovább olvasom