Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Összegző munka a műegyetemi katasztrófáról

Lajtai József (70 éves) soproni tűzoltó alezredes, nyugállományú parancsnok harmincoldalas anyagot állított össze a tavaly augusztus 8-án, a budapesti Műegyetem alagsori lőterén bekövetkezett tűzzel kapcsolatban.
Lajtai József (70 éves) soproni tűzoltó alezredes, nyugállományú parancsnok harmincoldalas anyagot állított össze a tavaly augusztus 8-án, a budapesti Műegyetem alagsori lőterén bekövetkezett tűzzel kapcsolatban. Az értekezés részleteit szakmai folyóirat is közölni fogja.

– A halálos kimenetelű budapesti lőtéri tűz körülményeit tisztázó bizottság tűzmegelőzési vizsgálatában egyebek mellett megállapítja: az adott helyszínen a közlekedési, menekülési útvonalak leszűkültek. Például a lőtérhez vezető folyosószakaszon szabálytalanul tároltak számítógépeket, székeket – kezdte Lajtai József nyugalmazott soproni tűzoltóparancsnok, akit – mint mondta – még napjainkban is sokan megállítanak az utcán, mi történhetett akkor Budapesten. – Minden erre vonatkozó dokumentumot összegyűjtöttem, lejegyeztem, videóra vettem, tűzmegelőzési szakértőként tanulmányoztam.

Az ezekből levonható következtetések összegzéseként született meg a tanulmány. A szakmai bizottságok számos hiányosságot tártak fel a használati szabályok érvényesülése vizsgálatakor, de számomra a legkülönösebb, hogy soha, sehol nem említették a Műegyetem lőterével kapcsolatban a tűzvédelmi szabályzat vagy a tűz-riadóterv meglétének kérdését. Pedig a szóban forgó budapesti egyetem lőtere igazi labirintus. Még megdöbbentőbbnek tűnik, hogy mint kiderült, az egyetem alagsorában lévő füstelszívót lekapcsolta valaki, amikor az ottani sportolók hozzáfogtak az oltáshoz. Úgy vélem, nem történt volna tragédia, ha az egyetem kellő helyismerettel rendelkező műszaki gárdája tűzvédelmi riadótervvel fogadja a tűzoltókat, s nem csak a lövészet vezetője ajánlja fel, hogy levezeti őket a tűzfészekhez.

– Összegezve a nagy tanulság: mindig és mindenütt a tűz megelőzésére kell fektetni a hangsúlyt, hogy adott esetben a gyakorlatban is alkalmazni lehessen az elméletben már kidolgozottat – zárta Lajtai József, Sopron egykori tűzoltóparancsnoka, tűzvédelmi szaktanácsadó.

Gosztonyi M.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita a villáról

Folytatódik a „párbaj" Biczi László (MSZP) és Mágel Ágost (Fidesz) önkormányzati képviselők… Tovább olvasom