Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Összegyűjtötték a Fertőn a haltetemet

Mint arról szombaton hírt adtunk, halpusztulást tapasztaltak a Fertő tavon. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az elmúlt napokban többször is megvizsgálta a Rákos patak csatornájának vizét: bebizonyosodott, valóban oxigénhiány okozta az amúrok és pontyok fulladását.
Az amúrok és pontyok fulladását a hidrometeorológusok vizsgálata szerint a víz rendkívül alacsony oxigéntartalma okozta.
Pénteken százkilónyi döglött amúrt és pontyot halásztak ki a Fertő tó közvetlen közelében húzódó Rákos patak csatornából. A jég alatt további tetemekre számítanak. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság fenntartásában és a Sopron és Vidéke Horgászegyesület kezelésében lévő csatorna vizét a pusztulás után többször is megvizsgálták.
A hidrometeorológiai megfigyelő állomás szakemberei egy liter vízben 0,1–0,3 milligramm oldott oxigént találtak, ami nagyon kevésnek mondható, hiszen 2 milligrammos mennyiségnél a halpusztulás már előfordulhat. Pannonhalmi Miklós, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője elmondta, hogy az elpusztult halak egybegyűjtését és elszállítását a halászati joggal rendelkező Sopron és Vidéke Horgászegyesület vállalta. A mért eredmény alapján a vízügyi szakemberek arra következtetnek, hogy további halpusztulás is előfordulhat.
A gondokat az időben történő lékeléssel, a jeget borító hó lesöprésével talán enyhíteni lehetett volna. Ezeket a műveleteket azonban a horgászegyesületnek kellett volna elvégeznie. Ilyen alacsony vízállásnál és kemény hidegeknél azonban ez a jelenség mindenképpen előfordulhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem magánügy

Már több mint fél éve, hogy az előző városvezetés eladta a Hotel Rózsadombot, a vételár azonban a… Tovább olvasom