Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Összefogtak a Fertő tóért

Közel hatszáz aláírást gyűjtöttek össze és levelet juttattak el a nemzeti parkhoz, a vízügyi igazgatósághoz.
Közel hatszáz aláírást gyűjtöttek össze és levelet juttattak el a nemzeti parkhoz, a vízügyi igazgatósághoz, valamint a földművelésügyi minisztériumhoz a Fertő tavi horgászok. Információink szerint az érintettek jövő héten tárgyalnak.

– Civil kezdeményezést indítottuk a Fertő tó élővilága, és azon belül a halállomány megmentéséért, megóvásáért – jelentette ki Nécin György, az aláírásgyűjtés kezdeményezője. – Fő törekvésünk, hogy szüntessék meg a Fertő tavi halászatot, amennyiben ez nem lehetséges, akkor korlátozzák a kiemelhető hal mennyiségét.

– Horgászként azt tapasztaljuk, hogy napok telnek el fogás nélkül, így viszont nehéz vonzóvá tenni a Fertő tavat – folytatta Nécin György. – A hal nagyüzemi kitermelése megtette káros hatását. Azt tapasztaljuk, nincs igazi gazdája a területnek. A nádast, valamint a benne lévő csatornákat járva lépten-nyomon – véleményünk szerint – törvénytelenül kihelyezett hálókra, halászeszközökre bukkanunk. Felmerült, hogy hozzunk létre egy közös alapítványt a Fertő tóért, mert együtt több uniós pályázatot nyerhetnénk el.

Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője lapunknak elmondta, első nekifutásra támogatandó egy olyan alapítvány létrehozása, ami a tó hasznára válhat. – Persze, ehhez mélyebben meg kell ismernünk, hogy mit szeretnének. Éppen azért lobbiztunk a nemzeti parkkal közösen, hogy szerezzük meg a halászati engedélyek kiadásának jogát – folytatta az igazgató. – Ez tavaly meg is valósult. Természetesen fő feladatunk, hogy a tóban a halállományt a természetközeli szintre hozzuk. Ehhez azonban idő kell, ugyanis az elmúlt években, évtizedekben a rablóhalászat hatására jelentősen lecsökkent az egyedszám. Ahhoz pedig idő kell, hogy újra elérje az optimális szintet.
A földművelésügyi minisztériumban megtudtuk: a nemzeti park saját hatáskörébe tartozik, hogy mennyi halat enged kifogatni, illetve az ő döntésükön múlik, hogy ezt korlátozzák.

Megkerestük az ügyben Kárpáti Lászlót, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatóját is, aki azonban – egyelőre – nem kívánt nyilatkozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedvelt a wellnessturizmus

A magyar ember immár „last minute” utazik, és ha teheti, külföldön tööbek közt… Tovább olvasom