Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Összefognak a pékek

A sütőipari vállalkozások a „Pékmesterek kenyere” elnevezésű termékkel kívánják felvenni a versenyt.
A multikkal szemben új fegyvert kíván bevetni a Magyar Pékszövetség. Ősztől a boltok polcaira kerül a „Pékmesterek kenyere" elnevezésű termék, amely hagyományos technológiával, jó minőségű liszttel és szigorú ellenőrzéssel készül majd. Az új termékkel kapcsolatban Werli József, a pékszövetség szakmai titkára elmondta: hagyományos kovászos búzakenyér lesz, adalékanyag nélkül készül és jobb minőségű lesz az áruházlánci kenyereknél. Nem morzsálódik és három napig fogyasztható. A jobb minősége miatt azonban drágább is lesz mintegy 10–15 százalékkal. Az új terméket augusztus 27-én mutatja be a szövetség az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon.

A lépésre azért volt szükség, mert a sütőipari vállalatok már fél éve nem tudnak árat emelni, holott a költségeik jelentős mértékben megnövekedtek. A közelmúltban emelkedett a liszt ára és a gázolaj is napról napra egyre drágább. Ehhez jön még hozzá a gázáremelés, amely további költségeket jelent. Sok bevásárlóközpontban még csökkent is a kenyér átvételi ára.

A szakemberek úgy vélik, 20 százalékkal kellene megemelni az árakat ahhoz, hogy a vállalatok profitot termeljenek. Szakértők szerint ha ez nem történik meg, akkor felgyorsul a sütőipari csődhullám.

Ebből a szempontból az idei és a jövő év vízválasztónak bizonyulhat. A Magyar Pékszövetség adatai szerint idén az első három hónapban 34 pékség ment tönkre. A mostani mintegy 1300 üzem negyede, mintegy 300–350 pékség felett lebeg a bezárás veszélye. Werli József szerint a csődhullám várható volt, már csak azért is, hiszen a szomszédos Ausztria uniós csatlakozásakor a kis- és középes pékségek 30–40 százaléka ment tönkre.

A „Pékmesterek kenyere" sütését Sebestyén Tibor, a Peresztegi Pékség tulajdonosa is tervezi. – Azt még nem tudom, mikortól gyárthatjuk az újfajta kenyeret, de bevallom, nem várok tőle sokat, mert bár a tervek szerint jó minőségű termék lesz, adalékanyagok és tartósítószer nélkül, de sajnos csomagolva kerül a boltok polcaira – mondta el Sebestyén József. – Ahogy a tapasztalataink mutatják, a vevők nem szeretik annyira az előre csomagolt kenyeret. Az ötletet viszont jónak tartom, mivel jó lenne a vásárlókban tudatosítani, hogy a hagyományos pékségek odafigyelnek az állandó minőségre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavasztól építik a mélygarázst

Sopronban a Kisvárkerületre tervezett mélygarázs előkészületei során befejeződött a telekalakítás. A létesítményt 2006 tavaszán kezdik el építeni, míg a Petőfi téri mélygarázs kivitelezésének időpontja még bizonytalan. A közgyűlés által jóváhagyott önkormányzati szerepvállalást azonban az ellenzék részéről ma is kritika illeti. Tovább olvasom