Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Összefognak a mezőgazdasági utak javítására

Sarród–Nyárliget–Fertőújlak - Több mint száz kilométer hosszú mezőgazdasági földút javítására fognak össze a sarródi, a nyárligeti és a fertőújlaki gazdák. Reményeik szerint az önkormányzati kezdeményezés a szó szoros értelmében „járható útnak" bizonyul majd.
– A rendszerváltás előtt a mezőgazdasági szövetkezetek használták, gondozták, töltötték fel és egyengették a termőföldek felé vezető utakat. A rendszerváltás után minden ilyen földutat átadtak az önkormányzatoknak, ugyanakkor állami szinten nem biztosították a fenntartás és a javítás költségeinek anyagi forrásait. Több éve már, hogy pályázati kiírás sem történt ilyen témában – mondta Turi Lajos, Sarród polgármestere. – Sarród, Nyárliget és Fertőújlak határában több mint száz kilométer ilyen földutunk van, viszont ezeket szinte kizárólag a földművelők használják. Leszámítva az egykori téesz jogutód vállalatát és néhány nagyvállalkozót, akik szívükön viselik a hozzájuk tartozó utak esetenkénti javítását, a többség ezt nem érzi kötelességének. Az utak állapota folyamatosan romlott, egyre mélyültek a gödrök s egyre nehezebben lehetett rajtuk közlekedni.

Ezért a községvezetés összehívta a három település mezőgazdáit, hogy megoldást keressen a problémára. Megállapodtunk abban, hogy a földhasználók hektáronként 300 forintot fizetnek be egy olyan számlára, amely kizárólag az ilyen mezőgazdasági utak javítására szolgál. Számításaink szerint közel kétmillió forint gyűlik össze ilyen célra évente, amelyből 20–30 kilométernyi földutat hozhatunk rendbe. A mezőgazdák a javítandó utak sorrendiségének összeállítására bizottságot is létrehoztak. Ha minden a terveknek megfelelően megy és az időjárás is kedvező lesz, idén késő ősszel meg is kezdődhetnek a tényleges munkák.

Gosztonyi Miklós
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Deák tér: Versenyfutás az idővel

Sopron - Versenyt futnak az idővel (és az időjárással) a Deák tér kivitelezői, ugyanis rohamosan közeleg az augusztus 15-i átadási határidő. A multifunkciós épület tetőzetét közben visszabontották, mert beázott. Tovább olvasom