Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Összefogással szépülnek a falvak

Nagylózson és Sopronkövesden pályázati segítséggel, társadalmi munkával alakítanak ki közösségi tereket, most még parlagon álló helyeken. Egy országos kiíráson a Sopron környéki falvak közül e két település nyert támogatást álmaihoz.

Mintegy tizenegymillió forintot osztottak szét huszonhat pályázó között azon az országos pályázaton, ami új közösségi terek kialakítását célozza. Sopron környékéről Sopronkövesd és Nagylózs szerepel a nyertesek között, a megyéből még Kimle kap pénzt.

– Aki Sopronkövesd felől jön hozzánk, csak egy puszta teret lát a falu első házainál, ami nem túl felemelő látvány, főleg annak ismeretében, hogy egyébként pedig folyamatosan épül-szépül és fiatalodik a településünk – fogalmazott Tóthné Szigeti Éva, Nagylózs polgármestere, majd hozzátette, az Ökotárs Alapítvány Zöldövezet Programjának kiírására pályáztak, sikerrel.

– Csaknem négyszázezer forintot nyert az Ügyesen Egyesület, ami a támogatáshoz százhétezret tesz hozzá, és a nagylózsi önkormányzat is szerepet vállal a park kialakításában. Az így összegyűlt összeget őshonos növények vásárlására, padok elhelyezésére fordítjuk, de csak a szükséges anyagokra költünk, a munkát magunk végezzük. A hirdetőtáblán a nevezetességek mellett a Szent László-legendát is megismerhetik az erre járók, a padok dekorációjául szolgáló vas szőlőfürtöket egy helyi lakatos készíti majd. A Kálvária-szobor is megszépül, így minden bizonnyal szívesen pihennek meg itt a helyiek és az idelátogatók.

– Nálunk, Sopronkövesden a nyugdíjas-egyesület pályázott, éppen az ő közösségi helyiségük mögött lévő mintegy 1800 négyzetméteres területet szeretnénk megszépíteni – fogalmazott Fülöp Zoltán, Sopronkövesd polgármestere. – Itt tarthatjuk a jövőben a szabadtéri rendezvényeinket, de egy nyitott néprajzi múzeumot is kialakítunk és egy falukemencét is álmodtunk a térre. Gyümölcsfákat ültetünk majd, a padokat pedig magunk készítjük. A kiírásban szerepelt az is, hogy készen semmit nem vehetünk, mindent magunk állítunk össze. Ötszázötvenkilencezer forintot nyertünk, húsz százalék önrésszel ki kell ezt pótolnunk, de az elképzeléseink szerint legalább egymillió forintot költünk a megvalósításra. A munkálatokat már tavasszal elkezdtük, március 15-re szeretnénk végezni a tereprendezéssel, s májusban a Kövirózsa-bálon fel is avatnánk a parkot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérleménybe adták ki a Balfi út végi szabad földterületet

Az önkormányzat bérleménybe adta ki a Balfi út végén az Anger-réti sportpálya melletti szabad… Tovább olvasom