Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Összefogással épül

A Lions Club Sopron kezdeményezésére szépen épül az egyházasfalui Rákóczi család új otthona.
– A nyolc hónapos Gyurikán egy nyári napon kiütések jelentek meg – folytatja Rákóczi György, az édesapa. – A soproni kórházba vittük, de többszöri kezelés sem hozott eredményt. Sőt. Egyre rosszabb lett az állapota. Néhány nap múlva belázasodott és negyvenegy fokos lázzal rohantunk vele vissza az Erzsébet-kórházba. Kapott egy injekciót és hazaengedték.

A legrosszabb azonban csak ezután következett. Gyurika reggelre kómába esett és vissza kellett vinnünk Sopronba. Ekkor derült ki, hogy nagy a baj.

A picinél agyvelőgyulladást diagnosztizáltak és rohamkocsival szállították Győrbe, a megyei kórházba. Szerintem hibáztak az orvosok, de ezt azóta sem ismerte be senki. Gyurikát két hónapig kezelték Győrben. Ekkoriban a munka mellett nap mint nap felutaztam a megyeszékhelyre. Innen aztán a szombathelyi Markusovszky-kórházba hozattuk át a picit, és az ottani kezelésnek köszönhetően valamelyest javult az állapota. Kiderült ugyanis, hogy Gyurika értelmi és szellemi fogyatékos marad. Öt évvel ezelőtt fogtunk bele a ház kibővítésébe, de a gyógykezelés minden pénzünket elvitte.

Nyolcan 30 négyzetméteren

A hatgyermekes család most 30 négyzetméteren lakik. Két kisebb szobájuk van, ahol a gyerekek mellett a szülők is laknak. A konyha annyira szűkös, hogy az asztal köré legfeljebb négyen, ha le tudnak ülni. A fürdőszoba pedig nagyon kicsi.

– Az orvosok azt mondták, hogy a picit adjuk otthonba, de ezt nem akarom – mondja Elvira, a most hétéves Gyurika édesanyja. – Még ha sokszor nem is tudja kimutatni vagy elmondani, amit gondol, látszik rajta, hogy érzi a család szeretetét. Most talán mások önfeláldozó segítségének köszönhetően sikerült a házat kibővíteni és végre normális életkörülményeket tudunk biztosítani a gyerekeknek.

– Régi álmunk már egy családi ház, de kiderült, hitelt nem kaphatunk és megrekedt az építkezés – mondja a családfő. – Sajnos egy évvel ezelőtt elveszítettem az állásomat és így még kilátástalanabb lett a helyzet. Önrész nélkül pedig a szociálpolitikai kedvezményt sem tudtuk igénybe venni. Váratlanul aztán összefutottam egy gyerekkori barátommal, aki tagja a soproni Lions klubnak.

Ők ajánlották fel a segítségüket, háromszázezer forintért megvásárolták a téglát és ez nagyot lendített az addig halogatott építkezésen. Közben segítséget kaptunk az önkormányzattól, a helyi egyházközségtől és magánemberektől is. Így most, amint látja, mások segítségének és kétkezi munkájának köszönhetően szépül a ház. Ha sikerül tető alá hozni, akkor ez lesz az önrész és megkaphatjuk a gyerekek után járó szocpolt is.

Ottjártunkkor még a legkisebb, három és fél éves Edvárd és négy nagyobb testvére is ott sürgött-forgott a mesteremberek és barátok körül, akik ingyen segítenek felépíteni a család leendő otthonát.
– A legnagyobb Jocó (17), a tizennégy éves Norbert, illetve a két iker, Krisztián és Zoltán (11), a feleségem előző házasságából származnak – meséli György. – Elvirának meghalt a férje és az nem volt kérdés, hogy a gyermekek az új, közös családban fognak majd otthonra találni.

Több helyről jött a segítség

Közben megérkezik az épülő házhoz Istvánder Lászlóné alpolgármester is, aki pénzügyileg összefogja és szervezi az építkezést. – A Lions klub felajánlása indította el a „segítséglavinát". Ezután egyre több helyről jött adomány és mint látja, szépen épül a ház, reményeink szerint karácsonyra kész lesz. Jó érzés másokon segíteni, főleg, hogy tudom, itt nagyon jó helyre kerülnek az adományok.

Várják a további adományokat

Istvánder Lászlóné, Egyházasfalu alpolgármestere azzal a kéréssel fordul a Kisalföld olvasóihoz, hogy aki teheti, adományaival segítse a Rákóczi család házának megépülését. Az adományokat az alábbi számlaszámra várják: Rákóczi Györgyné, Lövő és Vidéke Takarékszövetkezet 59100102–15044570.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb szőlő, jó minőség

Kevés termés, jó minőség, alacsony felvásárlási árak – így összegezhetőek az idei szüret tapasztalata a Soproni történelmi borvidéken. Feleslegesnek bizonyult a gazdák korábbi félelme, miszerint nem tudják eladni termésüket, másrészt pedig, hogy rossz minőségű lesz a szőlő. Nem így történt, nincsenek értékesítési gondok, a minőség pedig jónak értékelhető. Tovább olvasom