Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Összefogás egy fűzfa megmentéséért

Sopron - Egy negyvenéves fűzfa megmentéséért emelték fel szavukat a Harkai úton élők. A fa sorsa – csatornaépítés miatt – megpecsételődni látszott, de talán mégis van megoldás.
A Harkai úton egy régi, gyakran meghibásodó csatorna kiváltását határozta el a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. A pályázatot a saját tulajdonában álló kivitelező kft. nyerte el. Annak érdekében, hogy az út és a házak közötti területen álló fákat megmentsék, egy olyan technológiát alkalmaznak, amely a régi betoncsatornát belülről felrobbantja, és a helyére fűzik be az újat. Az egyik hatalmas fűzfánál azonban megakadtak, mert a fát gyakorlatilag annak idején pontosan a csatorna fölé ültették, és hatalmas gyökérzete szinte átfonta a csatornát. Az új technológia itt csődöt mondott, mert ugyan sikerült szétrobbantani a régi csatornát, de nincs elég hely az újnak. Ezért merült fel a fa kivágásának lehetősége, amelyre a kivitelező engedélyt kért. A tervről tudomást szereztek a lakók is, és mindent elkövetnek a fűzfa megmentése érdekében.

– Szinte hihetetlen, hogy a mai technológiai lehetőségek birtokában csak az az egyetlen megoldás, hogy kivágják a fát – mondta felháborodottan Kurz György. – A kivitelezőnek lehet, hogy ez az egyszerűbb és olcsóbb, de az itt élők tiltakoznak, mert hiába ültetnek esetleg helyette, egy negyvenéves fát nem lehet pótolni. Ezért a város jegyzőjétől írásban kértünk számára védelmet.

– Valóban nincs más megoldás, mint a fa kivágása? – kérdeztük Hegedüs Lászlótól, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. vezérigazgatójától.

– Elvileg van, és azon fáradozunk mi is, hogy megmentsük a fát. A kivitelező feladata most az, hogy a fa gyökérzete alatti „alag-
utat" kiszélesítse. Ezt követően egy védőcsőbe húzzák be az új csatornát, mert félő, hogy a gyökérzet újból körbenövi és esetleg szétroppantja. A fa kivágására csak a legvégső esetben kerülhet sor, és csak akkor, ha engedélyt kapunk rá.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök az iskoláknál

Sopron - Rendőrök és polgárőrök irányítják a forgalmat a legveszélyeztetettebb általános iskolák… Tovább olvasom