Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Orvosper a soproni kórház ellen

Tizenegy soproni orvos is pert indított munkahelye, az Erzsébet-kórház ellen az elmaradt ügyeleti díjak miatt.
Több millió forint a tétje annak a munkaügyi pernek, amelyet tizenegy orvos kezdeményezett az Erzsébet-kórház ellen. A bírósági eljárásra azért kerülhetett sor, mert az egyeztetések során a kórház nem volt hajlandó elismerni az ügyeleti munka rendkívüli jellegét. Mint megtudtuk, a per második tárgyalása Szombathelyen lesz, március 27-én. Azért a vasi fővárosban, mert az egyik érintett orvos rokona a Győr-Moson-Sopron Megyei Munkaügyi Bíróságon dolgozik. Az általunk megkérdezett orvosok a jogerős ítélet előtt nem kívántak nyilatkozni.

Mint ismert, az országban több per is zajlik ezekben a hetekben, hónapokban és már közbenső jogerős ítélet is született. A perek tárgya – némileg leegyszerűsítve – az ügyeleti díjak elszámolása.

Dr. Sárdy Pétertől, a helyi kamara elnökétől megtudtuk, az orvosok értelemszerűen az országos kamarához fordultak, mert a központi szervezet tud számukra jogi hátteret biztosítani. Ismeri az ügy részleteit, és teljes erkölcsi támogatását élvezik a bírósághoz fordult orvosok.
– A magyarországi jogszabályok szerint a munkáltatók szabályosan járnak el, de az uniós irányelvek szerint nem – mondta érdeklődésünkre dr. Gyovai Sándor, a Magyar Orvosi Kamara által felkért ügyvéd.

– Korábban az unióban is több per volt, s az Európai Bíróság úgy foglalt állást, az ügyelet munkaidőnek számít – folytatta dr. Gyovai Sándor, a Magyar Orvosi Kamara által felkért ügyvéd. – Azt szeretnék az orvosok, hogyha ezt az irányelvet – amelyet az Európai Unió 2003/84-es számmal jelöl – a magyar bíróságok is érvényesítenék a joggyakorlatban. Kétségkívül furcsa helyzet alakult ki, mert a magyar állam mulasztott, amikor ebben a kérdésben nem végezte el a jogharmonizációt, hiszen felmentést sem kapott alóla.

Dr. Gyovai Sándor elmondta, álláspontja szerint 2004 májusáig visszamenőleg több tízmilliárd forint jár a magyar orvosoknak. Az már más kérdés, hogy ebből mennyit fizetnek majd ki, de azok, akik perelnek, jó eséllyel számíthatnak arra, hogy hozzájutnak követelésükhöz. A közbenső jogerős ítélet azt jelenti, hogy a munkaügyi bíróságok helyt adtak a követeléseknek, de azok összegéről nem döntöttek. Ezt a feladatot visszautalták az elsőfokú bíróságoknak.

Az „orvosperek" érdekes fejleménye, hogy az alperes székesfehérvári kórház perbeavatkozóként behívja a magyar államot, hiszen a munkavállaló az ügyeleti díjak, illetve a helytelen ügyeleti idő számítása miatt a munkaadóját kénytelen perelni, de emögött nyilvánvalóan az áll, hogy nem tud – mármint az adott kórház – helytállni, mert ez a mindenkori kormány felelőssége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menhelyre kerülnek a kutyák

Az állatkínzással gyanúsított Őrsi András Új utcai épületeiből ötven, a Sopron és Balf közötti szőlőhegyi tenyészetből pedig újabb ötven kutyát foglalt le bűnjelként a hétvégén a rendőrkapitányság zászlósa, Kelemenné Zsirai Krisztina vezette hatósági bizottság. Dr. Reinhoffer Csaba, a bűnügyi osztály vezetője szerint legkorábban kedden az első kutyák már menhelyekre kerülhetnek megőrzésre. Tovább olvasom