Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Orvosi ügyelet: már az új telefonszám működik

Már az új ügyeleti orvosi telefonszám működik hét Sopron környéki településen. Az átállásnál voltak kisebb zökkenők, de javulhat az ellátás színvonala.

Mint arról portálunkon beszámoltunk, október elsejétől hét Sopron környéki településen új szolgáltató, a kapuvári Oxytrans Kft. működteti a háziorvosi ügyeleti rendszert. Egy hónapig azonban még a régi telefonszám is működött. Novembertől azonban már csak a 96/430-104-s számon kérhető segítség.

Információnk szerint az átállásnál voltak kisebb zökkenők, ám ez betudható annak is, a változás több, mint tízezer embert érintett. Eleinte például bizonytalanok voltak, hogy melyik telefonszámot kell hívni.

- Kényszerhelyzetben voltunk, és meg kellett oldanunk egy felmerült problémát - fogalmazott Horváth Tibor, az egyik település, Fertőszentmiklós polgármestere. - Azt gondoljuk, hogy az ellátás színvonala nem lett rosszabb, mint korábban volt. A jövőben pedig tovább fejleszthetjük ezt. Az érintett lakosokat időben tájékoztattuk a változásról, miként az új ügyeleti telefonszámról is.

Ambrus Barnabás, az Oxytrans Kft. ügyvezető igazgatója részletezte az újdonságokat.

- A hívások minden esetben a győri mentőszolgálat diszpécserérhez futnak be - kezdte az egészségügyi szakember. - Itt mérlegelés után döntenek arról, hogy bennünket, azaz ügyeletes orvost, esetkocsit, vagy rohammentőt küldjenek. A járműveink GPS-el vannak felszerelve, így a mentő irányítója tudja, hogy az autó mikor és hova indult el, s mikor érkezett meg a helyszínre. A bejövő hívásokat egyébként fél évig tároljuk, annak érdekében, hogy az esetleges problémákat megoldhassuk.

Ambrus Barnabás, az Oxytrans Kft. ügyvezető igazgatója.
Ambrus Barnabás, az Oxytrans Kft. ügyvezető igazgatója.


Arra is lehetőség van, hogy a beteg tanácsot kérjen. Ekkor is a 96/430-104-es telefonszámot kell hívni, majd konferencia beszélgetés keretében az ügyeletes orvos válaszol a kérdésekre.

Ambrus Barnabás hozzátette: ha például fáj a torka, akkor járóbeteg ellátásról beszélünk, és ekkor fáradjon be a kapuvári háziorvosi ügyeletre. Ezáltal nem foglalják le a kapacitásokat. Természetesen, akinek akut problémája van hívja az ügyeleti telefonszámot, és a mentés irányító intézkedik a szakember helyszínre küldéséről.

 Az érintett települések:
Fertőszéplak, Fertőd, Fertőendréd, Agyagosszergény, Petőháza, Fertőszentmiklós és Sarród.


Kérdésünkre, hogy mi van akkor, ha az ügyeletes orvos a térség egyik végén van, amikor bejön egy hívás, akkor a betegnek meg kell-e várnia, amíg a szakember végez az esetével?, Ambrus Barnabás így válaszolt: - senki sem marad ellátatlanul!

- Ebben az esetben, hiszen a győri mentő irányító látja, hol tartózkodik a mi ügyeleti orvosunk, dönthet arról, hogy mentőt küld. A törvény azt írja elő, hogy negyvenezer lakos alatt egy fő orvost, egy asszisztenst, és egy gépjárművezetőt kell alkalmazni. Mi megfelelünk ennek a kritériumnak is. Ha ez nem így lenne, akkor nem kaptuk volna meg a működési engedélyüket az ÁNTSZ-től sem.

Továbbra is célunk, a lakosok megelégedését szolgálni, mindig is a beteg központú egészségügyi ellátás volt a fő alapelvünk. Azért is kötöttünk szerződést az Országos Mentőszolgálattal, hogy a bajba jutottak egy kapus belépési rendszerben, tehát az ügyeleti telefonszámon, egyszerre érjék az el a mentőket és az ügyeletes orvost is. Munkatársainkkal eddig is elégedettek voltak kapubári kistérség lakosai, bízunk abban, hogy a fertődin belül is ezt tapasztalják majd. Biztosíthatunk mindenkit, jól felkészült szakember gárdával rendelkezünk, és az OMSZ mentésirányító csoport tagjai is megfelelően kezeik a beérkező hívásokat - zárta Ambrus Barnabás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult a botanikus kert Sopronban

Két éven át tartó munkával, több mint 125 millió forintból, 17,2 hektáron, csaknem 10 ezer új egyed ültetésével újult meg az egyetem botanikus kertje. Tovább olvasom