Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Orvosi eseteket vizsgáltak

Nem maradt következmények nélkül a soproni Erzsébet-kórházban az az eset, amikor egy törlőkendőt hagytak a megoperált betegben, és az az ügy sem, amikor az orvosi ügyelet csak többszöri hívásra érkezett ki az egyik soproni szállodába. Az önkormányzat bizottsága a személyi felelősséget nem vizsgálta.
A közgyűlés még május 31-én döntött úgy, hogy eseti bizottságot állít fel kettő, az egészségügyben történt sajnálatos eset miatt. Mint arról május 18-án „Műhiba okozta a halált?" című írásunkban beszámoltunk, az Erzsébet-kórházban május 9-én meghalt egy idős beteg, akit korábban megműtöttek. A boncoláskor egy törlőkendőt találtak benne. A másik ugyancsak halállal végződő szomorú történetről május 31-én írtunk, „Hatodik hívásra már későn értek a beteghez" címmel. Az egyik soproni szállodában pihenő 86 éves emberhez többször hiába hívták az ügyeletes orvost, mire másnap délelőtt kiérkezett és mentőt hívott, már késő volt.

Az önkormányzat eseti bizottsága, amelyet Simon István alpolgármester vezetett, mindkét ügyet – mint intézményfenntartó – kivizsgálta. Áttekintették a munkafolyamatok szabályozottságát a szükséges dokumentumokkal együtt, meghallgatták a kórház és az orvosi ügyelet érintett munkatársait. Ezek alapján készítették el jelentésüket a testületnek. A bizottság megállapította, a kórház vezetése annak érdekében, hogy az intézményben hasonló esetek előfordulásának kockázata csökkenjen, megfelelő intézkedéseket hozott. A másik ügyben felkérték az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatóját – ide tartozik az ügyelet –, az ügyeleti eljárásrendet úgy alakítsa át, hogy hasonló esetek előfordulási kockázata ugyancsak csökkenjen. Egyben utasították, hogy készítsen új működési szabályzatot, amelynek tervezetét nyújtsa be a szociális és egészségügyi bizottságnak.

Miután mindkét ügyben a hatóságok is vizsgálódnak, ezért az önkormányzat eseti bizottsága személyi felelősséget nem vizsgált, így nem is állapított meg.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú az M9-es gyorsforgalmi úttól

Egyelőre le kell mondanunk az M9-es kétszer két sávos gyorsforgalmi útról (csupán az országhatár és Pereszteg között épül egy szakasz), és nem fejlesztik a 85. számú főutat Pereszteg és Csorna között sem. Tovább olvasom