Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Orvoselvándorlással kezdődött az év

Sopron - „Az Erzsébet-oktatókórház sikeresen teljesítette a 2007-es esztendőt, pénzügyi egyensúlyát is megőrizte. Ugyanakkor 2008-ban már négy orvos szegődött külföldre" – hangzott el a kórház főorvosi értekezletén.
– Sopronban is érezteti hatását a magyar egészségügyben dolgozók alacsony jövedelme, még ha az Erzsébet-oktatókórházban széles is a béren felüli szociális juttatások köre: januártól négy, nagy tapasztalatú orvos távozott külföldre, s további öten-hatan jelezték ilyen irányú szándékukat – nyilatkozta lapunknak a főorvosok évindító értekezletét követően Baranyai Tibor professzor, a soproni kórház főigazgató főorvosa. – Az orvoselvándorlás elsősorban az aneszteziológiai és intenzív ellátást, a különböző  diagnosztikai szakterületeket érinti. Mivel 2007-ben az orvosi kart közel harminc új orvos felvételével erősítettük, a jelenség egyelőre nem okoz semmiféle fennakadást az ellátásban,  s mindent megteszünk annak érdekében, hogy a státuszokat folyamatosan, mielőbb feltöltsük.

1,4 milliárdos fejlesztési igény

–  A kórház egészségügyi és műszaki osztályai összeállították a 2008-as évre vonatkozó fejlesztési, beruházási igényeiket. A végösszeg egymilliárd-négyszázmillió forintot tesz ki – folytatta a főigazgató főorvos. – Ebben az összegben nemcsak a gyógyítást segítő műszerpark, hanem az épület szükséges állagmegóvása és modernizálása is szerepel. A kórházat tizenöt évvel ezelőtt építették át korszerű intézménnyé. Nos, a másfél évtized alatt több rendszer, ami akkor színvonalasnak számított, mára elavult. Tizennégy műtőben zajlik beavatkozás, szeretnénk, ha az egész kórházban a kiszolgáló infrastruktúra-rendszer mindegyike hibajelző- és riasztási móddal felszerelt számítógép-vezérléssel működne. Mindezek ellenére úgy látom, hogy fejlesztésre, beruházásra – a fenntartó önkormányzat minden erőfeszítése, a pályázati és az alapítványi támogatások ellenére is – kevesebbet tudunk fordítani. Ez esetben egyharmadnyit szánunk az infrastruktúra, kétharmadnyit az orvosi műszerpark korszerűsítésére.

Dr. Baranyai Tibor a kórház sikerének tartja, hogy Sopronban gyakorlatilag nincs várólista.


Az országban egyedüliként

Dr. Baranyai Tibor hangsúlyozta: a kórház munkatársai büszkék lehetnek arra, hogy az igen nehéz finanszírozási helyzetben az Erzsébet-oktatókórház megőrizte pénzügyi egyensúlyát. Időben fizeti számláit és nincsenek tartozásai, biztosítani tudják a magas színvonalú szakmai ellátást, beleértve a gyógyszerelést. – Azt azonban nehezményezzük, hogy az egészségügyi kormányzat egyre inkább az adminisztrációra helyezi a fő csapásirányt – fogalmazott a professzor. – Lassan ott tartunk, hogy a betegre fordított idő nagyobbik része papírmunkával telik. Ezt mindenképpen felül kellene vizsgálni,  amit mi is, a kórházszövetség és az érdekképviseletek is szorgalmaznak.

Az osztályok tevékenységével kapcsolatban a főigazgató főorvos kiemelte: akad olyan szakterület – például  a neuro-urológia –, amelyet az országban egyedül a soproni kórház vállal fel. Tavaly több szakmában is nagyon komoly előrelépések történtek, így például a traumatológiai ellátásban a protézisbeültetés területén, a szülészet-nőgyógyászat és az urológiai osztályon fejlesztették a laparoszkópiás technikát, a szemészeten kiterjesztették a szemlencse-beültetéseket, a patológiai osztályon modern immunológiai és daganatdiagnosztikai módszereket adaptáltak, s az országban elsők között végzik a szívkoszorúér angiográfiás vizsgálatait CT-vel, s megvalósították a szív MR-vizsgálatát is. A súlyponti kórházi státusszal összefüggésben dr. Baranyai Tibor részletezte: bizonyos szakmákban jelentős ágyszámcsökkenés következett be (jelenleg a kórház négyszáztizenhárom aktív ággyal működik).  Így például a pszichiátrián az aktív ágyak száma negyvenkettőről huszonnyolcra csökkent, viszont  harminckét ágyról hatvankettőre növekedett a pszichiátriai  rehabilitációs részleg férőhelye. A szülészet-nőgyógyászat ágyszáma  negyvenkettőről harmincnégyre csökkent, miközben a soproni kórház látja el immár Kapuvár és környéke igényeit is. Tavaly több mint száz szüléssel többet vezettek le Sopronban, mint 2006-ban.  A neurológiai és stroke ellátásban komoly problémát okozott, hogy a negyvenöt ágyas osztály ágyszáma harminckettőre csökkent. Ez azt jelenti, hogy tíz százalék erejéig ágyszám-átcsoportosítást kellene végrehajtani,  amelyet a törvényi szabályozás is megenged. Kedvező, hogy a súlyponti kórházi besorolás után  a harminckét krónikus ágy helyett jelenleg  ötven ágyon tudnak krónikus ellátást biztosítani. Összességében tehát a váltásból nem jöttek ki rosszul, minden fekvőbeteget fel tudnak venni.

Sopronban nincs várólista

Nagy szakmai eredménynek tartják, hogy megerősítették az ügyeleti ellátást, s valamennyi osztálynál folytatták a műszerpark-korszerűsítési programot. A traumatológiai és a sebészeti osztályt immár teljes egészében különválasztották. A gyermekosztálynál is sikerül előrelépni: huszonkétmillió forintos beruházással intenzív részleget hoznak létre. Fontos hír a daganatos betegeknek, hogy a kemoterápiás kezeléseket immár egy helyen, a mellkasgyógyászati osztályon végzik. Azt is a kórház sikerének tartják, hogy Sopronban gyakorlatilag nincs várólista: még a protézis- és a szemlencse-beültetéseket is hatvan nap alatt elvégzik, ami hazánkban is ritkaságszámba megy. Külföldön, például Angliában ezekre másfél-két évet is kell várni. A CT-, illetve az MR-vizsgálatokhoz is egy héten belül hozzáférhetnek a páciensek, ellentétben a hazai három-négy hónapos várakozási idővel.

Olvasóink írták

 • 11. KAMILLA 2008. január 21. 22:26
  „Ami az egeszsegugyben megy az katasztrofa. Szerintem vannak nagyon rendes orvosok es vannak akik tenyleg a penzert lettek orvosok es ez nagyon szomoru. Ha csak a zsebuket akarjak tomni az En szemembe az nem orvos .Ha mar csak a penz lobog a fejuk elott, azt megette a rossebb!!!!”
 • 10. Miha Él 2008. január 21. 15:40
  „Kedves pancser! A "jó" orvos nem csak a betegekre figyel, de a háza táján sem tűri azt, hogy olyan dolgok történjenek, amelyek a betegek kárára vannak. Persze az az orvos, aki így tesz és szembeszegül a "hivatalos" elvárással könnyen lapátra kerül, amint az az Erzsébet kórházban már többször megesett. Keresztapánkkal nehéz boldogulni, de ez van...”
 • 9. pancser 2008. január 20. 13:52
  „Kedves creat! A tandíj ellen fogok szavazni, az esélyegyenlőség miatt. Nem szeretném a kasztrendszert, jobb ha minden társadalmi réteg lehetőséget kap és nem zárjuk ki a szegényebbjét. Nekem jó orvosok kellenek, nem olyanok akiknek pénzes apukájuk van, ezért orvosok. Az az ötlet, hogy a külföldön dolgozók fizessék meg a hazai oktatás költségeit, nem jó ötlet mert akkor a születéstől fizettessünk vissza minden juttatást a babakelengyétől a bölcsődén keresztül, a szakmunkásképzőig stb.”
 • 8. egy soproni 2008. január 20. 12:10
  „A fenti cikkben ovasom:
  "...Erzsébet-oktatókórházban széles is a béren felüli szociális juttatások köre..."
  Mik is ezek a juttatások? A havi étkezési utalvány ami 3500 Ft havonta fejenként holott eddig is magasabb volt már? Juttatás a vidékieknak a havi bérlet 80%-ban való kifizetése amit törvény ír elő?
  vagy van esetleg valami más is amiről én nem tudok? Ott dolgozm, de pl: én csak a szaros 3500 Ftos kajautálványról tudok. Igaz hallottam innen onnan az üdülési csekkről, de nem hivatalosan.

  Hmm, hmm, olvasom a hozzászóláskkat! Nem vagyok orvos és sem ellenük nem akarok lenni sem pedig védeni nem akarok őket!
  van 2 altató orvos akik kimentek Angliába dolgozni. Ők nagytudású orvosok akik joggal úgy érzik, hogy a tudásuk és az azért járó pénz messze nem arányos egymással. Egy 50 felé járó, 2 szakvizsgával rendelkező orvos havi 180 ezret visz haza az ugye nemsok ezt mindenki belátja!? Ha adják nekik a parát és elfogadják azt megtudom érteni! Persze ha kérik azzal messze nem értek egyet! Van, hogy a para jóval magasabb mint a fizetésük, érthető, hogy elfogadja szinte minden orvos!
  A vizitdíj nem ujdonság ebben az országban. Ha elmentél maszek úton egy orvoshoz ott eddig is fizetni kellett. Az eélvégzett kezelésekről manapség mindenki számlát kap, ott nyomon tudja mindenki követni, hogy mit számláztak neki és ha valami jogtalanságot tapasztal akkor nem kell neki aláírnia! Ha egy egy elvégzett beavatkozás ára a kapott számlán mondjuk1938 Ft... és oda van írva, hogy azért az adott dologért a kórház mondjuk 3 ezer Ftot igényelhet az nem azt jelenti, hogy fog is annyit kapni! A kapott számla összege az csak hozzávetőlegesen tájékoztató jellegű dolog. Abban véleményem szerint nincs benne az orvosok, nővérek, műtői személyzet bére és egyebek.”
 • 7. jati 2008. január 20. 11:56
  „egy soproni pincér is külföldön képzeli el a jövőt.ez nem meglepő.Csak azt nem értem,hogy a fenébe lakik minden orvos a lőverekben új autokkal járnak ők és egész családjuk.nem fogom őket sajnálni.
  A tandíjrol meg inkább ne is beszéljünk.A világon talán csak 5 országba nincs.”
 • 6. FREDDY/S 2008. január 20. 09:31
  „A vízitdíj tisztességtelen alapdíj. A korupciót a rendszeres ellenőrzéssel lehet megszüntetni. Az a jó, ha az orvosok képezik magukat külföldön is, csak az a baj, ha visszajönnek nagyobb tudással, akkor azt a begyepesedettek nem tudják értékelni. Ha az orvosok is megszavazhatnának a fizetésüket, mint a a főnökök, vagy éppen mint a sok felesleges képviselő, akkor biztosan nem mennének sehova, mert abból a pénzből már meg lehet élni, nemde...”
 • 5. A VIZITDÍJ MELLETT VAGYOK 2008. január 20. 01:12
  „A 300ft-os vizitdij -kor kerültem kórházba.Az altatóorvos az MSZP-t szidta nem, mérte meg a vérnyomásom sem de végig kellett hallgatnom a politikai nézteteit. Másnap a nővér nem ismertette ehetek-e vmit stb mi fog velem történi.A kormányt szidta az nem zavarta betegek is vannak és rá vannak szorulva.
  Az eszébe jutott valakinek ,hogy a vizitdíj nem a betegek ellen, hanem a kórházi korrupció ellen van.?A kórházban vagyok két napot de hatot számláznak a TB felé.Azokról az el nem végzett vizsgálatokról, amiket el sem végeztek és a beteg nem is tud róla mi fizetjük ki . ( Valakikneka zsebébe)Ezért drága az egészségügy. Valakiknek meg jó üzlet.
  Ha nincs vizitdíj, nincs ellenőrzés-sokan jól járnak.De mi BETEGEK NEM! AZ BIZTOS!!!!”
 • 4. creat 2008. január 19. 22:25
  „pancser - és akkor a várható népszavazáson te hogy szavazol a tandíjról?
  támogassuk őket , ugye, hogy a mi pénzünkön tanulva , abból semmit ne fordítsanak vissza a javunkra?
  avval együtt azt mondom, aki máshol találja meg a számítását, az igenis menjen és éljen boldogan!”
 • 3. pancser 2008. január 19. 21:37
  „Vannak orvosnak tanuló ismerőseim. Nem itthon képzelik a jövőjüket és igazuk van. Az orvosellenes hangulatkeltésből, az alacsony fizetésekből is elegük van. Olyan országba vágynak ahol nincs hálapénz, a társadalom elitjéhez számítják őket és nincsenek napi anyagi gondjaik. AZ ÁM HAZÁM! Ez olyan magas igény lenne?”
 • 2. defoe 2008. január 19. 17:10
  „Javasolnám még 1-2 soproni orvosnak, hogy probáljanak külföldön munkát találni.Szereznének tapasztalatot, hogy- hogy kell beteggel, hozzátartozoval bánni.”
 • 1. joco 2008. január 19. 11:57
  „Nagyon sajnálom a "minimál béren" élö szegény elvándorlo orvosokat, de büszke vagyok azokra az itt maradt orvosokra akik "rangot és megbecsülést" adtak a helyi korháznak”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi változott a schengeni csatlakozás óta?

December 21-i schengeni csatlakozásunk után határellenőrzés nélkül lehet átmenni az országhatáron,… Tovább olvasom