Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Óriásmandalát készítettek

Sámándobokkal űzték el a gonosz szellemeket a sarródi Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztábor résztvevői a hétvégén.
Idén lenne 85 esztendős Ferenczi József néhai sarródi festőművész, akinek emlékére és tiszteletére immár a XV. alkalommal szerveztek nemzetközi alkotó- és művésztábort.

Személyiségfejlesztő hatású

– A hétvégi foglalkozásokon mandalát is készítettünk – mondta Rujavecné Ferenczi Katalin táborvezető. – A mandala a buddhista és a hinduista szertartásokban meditációhoz használt sematikus világábrázolás; szimbolikus jegyekből álló kör alakú diagram. Mi három éve vettük fel a tábor programjába. A 2500 éves múltra visszatekintő mandala egyfajta személyiségfejlesztő szerepet tölt be: az alkalmazott formák és a színek önmagunk jobbá váló belső világának tükörképei. Mindezekről dr. Tóbiás Imre pszichiáter, művészetterapeuta és Setény Gyöngyi festőművész tartott előadást. Mivel az interneten nem találtunk arra utaló információt, melyik a világ legnagyobb mandalája, úgy döntöttünk, tizenhárom méter átmérőjű területet jelölünk ki, s pályázunk majd erre a címre. Előző este sámándobokkal, csengettyűkkel és gyertya fényével elűztük a körről a gonosz szellemeket, imádkoztunk a világbékéért, a beteg gyermekek gyógyulásáért, szombaton pedig hozzáláttunk a szabadtéri mandalafestéshez.

Három éve küzd leukémiával

– Három éve küzdök a leukémiával, s szerintem az imák is segítettek abban, hogy egyre jobban érezzem magam – húzta első mandala-ecsetvonását a 16 éves budapesti szakközépiskolás, Hrubos Ádám. – Tavaly is szerettem volna eljönni a sarródi táborba, de akkor állapotom miatt ez nem volt lehetséges. Most pótolom a mulasztottakat...

Zárókiállítás augusztus 6-án

A sarródi Ferenczi-művésztábor résztvevőinek alkotásaiból augusztus 6-án délelőtt fél 12-kor nyílik kiállítás a kultúrházban. Ekkor emlékeznek meg Ferenczi József születésének 85. évfordulójáról is. Közreműködik Anzinger-Nagy Zsuzsanna, Bécsben élő hárfaművész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többmilliárdos fejlesztés

Az egykori ruhagyár és területének tulajdonosai szeretnék, ha a jövő év márciusában elkezdődhetnének… Tovább olvasom