Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Óriáslepke: élt hat napot

Sopron - Ritkaságszámba menő tölgyselyemlepkét talált egy határ menti parkolóban a soproni Prünner Anikó.
– Éppen beszállni készültünk az autóba, amikor megpillantottam ezt a hatalmas lepkét – mesélte Prünner Anikó. – Szegényke ott feküdt, vergődött a földön. Nem szerettem volna, ha egy autó kereke végzett volna vele. Megsajnáltam, kezembe vettem, s hazavittük. Egy kosárba tettük, s ámulatot keltett mindenkiben, aki csak látta. Nagysága, színének gazdagsága, négy pöttye miatt sokan nem is hitték el, hogy ez élő lepke; előszörre rávágták, ez csak műpillangó lehet. Ezek után az interneten utánanéztünk, mire is leltünk. Kiderült, tölgyselyemlepkét (Antheraea yamamai) találtunk. Egykoron a lepketenyésztők Ázsiából hozták be Európába az értékes selyem miatt. Hozzánk az ’50-es, ’60-as években érkezett Ausztria felől, első bizonyító példányait 1955-ben gyűjtötték.

Prünner Anikó a parkolóban megtalált tölgyselyemlepkével. Nagysága, színének gazdagsága, négy pöttye miatt sokan nem is hitték el, hogy ez élő lepke.
Prünner Anikó a parkolóban megtalált tölgyselyemlepkével. Nagysága, színének gazdagsága, négy pöttye miatt sokan nem is hitték el, hogy ez élő lepke.

– Bármennyire is hihetetlen, a tölgyselyemlepke nem tagja a hazai természetes életközösségeknek, mert idegen honos, nem természetes úton került ide. Emiatt nem is védett ez a lepkefaj – mondta dr. Ambrus András kandidátus, a Fertő–Hanság Nemzeti Park munkatársa.

– Rövid ideig élnek, három-hat napot, s életük során nem is táplálkoznak. Csak a lárvakorukban felvett energiát emésztik fel „tiszaviráglétük" alatt. Hernyó „korában" az ajka alatti szövőmirigyből selyemszálat választ ki, emiatt örvend hosszú évezredek óta nagy népszerűségnek. Ugyanakkor az Európába behozott populáció nem ad olyan minőségű selymet, amely ipari hasznosításra alkalmas.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy döntés története Oplatka András tollából

Sopron - Egy döntés története címmel írta meg a ’89-es határnyitás előzményeit a Svájcban élő,… Tovább olvasom