Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Öregbítette a város hírnevét

Sopron művészeti életének gazdagításáért, a város jó hírnevének öregbítéséért Rakovszky Zsuzsa költő, író, műfordító a hűség napján Sopronért-díjban részesült.
A soproni születésű írónő verskötetei, fordításai után regénnyel lepte meg olvasóit. A Kígyó árnyékával a Márai Sándor-díjat és a Magyar Irodalmi Díjat is kiérdemelte, amit tavaly vett át Göncz Árpádtól az Akadémián. Már korábbról is számos kitüntetéssel büszkélkedhet, többek között József Attila-díjjal, a Soros Alapítvány Életműdíjával és a Magyar Köztársaság Babérkoszorújával.

„ Soprontól és Sopronért kaptam a díjat, attól a várostól, amely igen fontos számomra, s ezért kifejezetten személyes, bensőséges érzés fűz ehhez az elismeréshez."

Regényével az irodalmi élet reflektorfényébe került. Alkotásai által Sopron művészeti életének gazdagításáért, a város hírnevének öregbítéséért tüntette ki a közgyűlés.

Családi kötődések

– Nem számítottam az elismerésre, de jólesett és nagyon örülök neki – mondja az írónő. – Soprontól és Sopronért kaptam a díjat, attól a várostól, amely igen fontos számomra, s ezért kifejezetten személyes, bensőséges érzés fűz ehhez az elismeréshez. Külön öröm számomra, hogy éppen az 1921-es népszavazás évfordulóján vehettem át a díjat. Édesapám a megyeházán dolgozott abban az időben és maga is részese volt az eseményeknek. Így szinte családi ünnepnek éreztem a hűség napi megemlékezést. Sokszor eszembe jutott, ha most itt lehetne apám, biztosan örülne.

Készül egy új regény

Rakovszky Zsuzsa húsz év után tavaly nyáron költözött haza. A nagysikerű Kígyó árnyéka után ismét regényen dolgozik, ráadásul ez is Sopronhoz kötődik. Saját gyermekkorában játszódik, talán sokan találkoznak majd benne ismerős figurákkal, jellegzetes karakterekkel, de a történet mégsem realista regény, hanem álomszerűséggel átszőtt fikció. Reményei szerint ebben az évben elkészül vele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújuló paneltömbök

A belügyminiszteri ellenjegyzés megtörténte után ismertté váltak azok a lakóközösségek, amelyek… Tovább olvasom