Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Ördögi darab a Petőfi Színpadán

Huszti Péter rendezésében javában zajlanak a próbák a soproni Petőfi Színház pénteki premierjére. G. B. Shaw Az ördög cimborája című játékának egyik főszerepét Kaszás Attila jeleníti meg.
Huszti Péter
A Kossuth-díjas színművész-rendező, Huszti Péter a soproni Petőfi Színházban első alkalommal dolgozik rendezőként.
– Sok évvel ezelőtt magam is szerepeltem Az ördög cimborája című tévéfilmben, Shaw pedig az egyik legkedvesebb íróm – mondja Huszti Péter. – Shaw sajátos humorával átszőtt darabja nagyszerű játék: politika, szerelem, féltékenység, szabadságvágy csakúgy megtalálható benne, mint a romantika. A darab természetesen a ma emberéhez is szól: olyan kérdéseket feszeget, mint hogy kik is vagyunk valójában? Ki lakik bennünk: pap vagy katona, forradalmár vagy inkább megalkuvó? Reméljük, különleges színházi csemege születik a Petőfi színpadán...

Kaszás Attila
Az „ördög cimboráját" Kaszás Attila játssza: – Shaw-darabban még sosem játszottam, viszont nagy örömmel fogadtam a felkérést erre a szerepre. Úgy vélem, Shaw-színművet színpadra állítani nagyszerű dolog egy olyan rendező irányításával, aki ennek a sajátosan angol műfajnak talán a legjobb hazai ismerője. A kezdetekben ezt a munkát egyfajta mesterkurzusnak tekintettem: Huszti Péter megtanít engem „Shaw-ul" játszani, de kiderült, Shaw titokzatos szerző, tőle is sokat kell tanulni.

Én vagyok az ördög cimborája, de annyit elárulok: nem egy istentagadó emberről van szó, és valójában nem sok köze van az ördöghöz...
Papp Zoltán lelkészt alakít: – Shaw rendkívül szellemes, ironikus, ugyanakkor cinikus ember volt, aki még azt sem tudta elviselni, hogy Shakespeare a legnagyobb angol író; egyik darabjában ki is gúnyolta őt. Magam egy hősszerelmes lelkész igen játszható, hálás szerepét alakítom: a párbaj egy nőért zajlik, de ebben is benne van Shaw gunyoros véleménye: a nőnek, úgy ahogy van, semmi értelme egy férfi életében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem jut pénz fejlesztésekre Fertődön

Szűkös évnek néz elébe Fertőd: a civil szervezetek, egyesületek, alapítványok támogatására a tavalyi… Tovább olvasom