Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Orbán Eszter meg sem áll Kínáig

Kíváncsisága, érdeklődése Kínáig hajtja a soproni Orbán Esztert. A 19 éves lány egy ösztöndíjnak köszönhetően augusztus végén utazhat ki Pekingbe, hogy elsajátítsa az európaitól annyira eltérő nyelvet és megismerje a kínai kultúrát.

– A kínai kultúra érdekel, vagy még annál is jobban az ottani emberek. Itt, Európában szerintem keveset tudunk róluk, a nyelvüket kevesen értik, márpedig egyre több helyen lenne szükség kínai tolmácsra. Én szeretném elsajátítani ezt a különleges nyelvet. Szerencsésnek érzem magam, hogy a kiválasztottak között lehetek – mondja széles mosollyal Orbán Eszter.

Még csak most érettségizett a líceumban, de már tökéletesen beszél németül, angolul és franciául. Túl van egy párizsi féléven, számos német és ausztriai úton. A kínaiakhoz is úgy került közelebb, hogy a bécsújhelyi (Wiener Neustadt) hivatalban tolmácsolást vállalt...

Orbán Eszter szeptembertől a pekingi egyetem hallgatója lesz. Tervei szerint kínai fordító, tolmács diplomát szerez. Fotó: Magasi
Orbán Eszter szeptembertől a pekingi egyetem hallgatója lesz. Tervei szerint kínai fordító, tolmács diplomát szerez. Fotó: Magasi


– Mindig a kínai csoportok voltak a legmosolygósabbak, a legkommunikatívabbak. Felkeltették az érdeklődésemet. Úgyis szerettem volna még egy nyelvet megtanulni, gondoltam, miért ne lehetne ez a kínai?

Minél többet olvastam erről a távoli országról, a történelméről, a kultúrájáról, annál jobban érdekelt. Végül megkérdeztem egy kínait, hogyan lehetne kijutni. A bécsi nagykövetséget ajánlották és hamarosan rá is bukkantam a nekem való ösztöndíjra.

Ez már hónapokkal ezelőtt történt, mert azért végig kellett ezt alaposan gondolni. Az elmúlt egy évem – persze az érettségi mellett – döntően erről szólt: tájékozódtam és mérlegeltem – meséli Eszter, aki augusztus 25-én repül Pekingbe, s egy januári szünetet leszámítva egy évig marad a kínai fővárosban. Ezalatt el kell sajátítania a nyelvet, s ha sikeres vizsgát tesz, újabb négy évre nyílik lehetősége az egyetemen. Ha marad, kínai fordító és tolmács diplomát szerez.

Az ötéves ösztöndíjat egyedül Orbán Eszter nyerte el, rövidebb időszakokra összesen tizennyolc fiatal utazik a pekingi egyetemre a bécsi nagykövetségen keresztül. Az első félév keményen a nyelvtanulásról szól majd, a másodikban a kínai szokásokkal, illemtannal, öltözködéssel is megismerkednek a hallgatók.

– Sokan furcsállják, hogy Kínát választottam, féltenek is, főleg a szüleim. Én egy óriási lehetőségnek élem meg, egy új és érdekes fejezetnek az életemben. Tudom, hogy érhetnek meglepetések, hiszen egy merőben más társadalmi berendezkedésű, hagyományú országban fogok élni, de vonz az új, az ismeretlen – vall érzéseiről Eszter.

A fiatal lány egyébként ismerős lehet már olvasóinknak, hiszen 2009-ben ő mentette meg a soproni színház egy vasárnapi előadását, amikor a megbetegedett profi színésznő helyett ő ugrott be A muzsika hangja egy énekes szerepére.

Tavaly áprilisban pedig a tévéképernyők előtt izgulhattunk érte a P@dtársat keresünk! című vetélkedő résztvevőjeként. Ez utóbbi versenyt közönségdíjasként zárta, de a tévés karriert felülírta az ösztöndíj. – Kína akkor már fontosabb volt – búcsúzott ettől a lehetőségtől, s egyben tőlünk is Orbán Eszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balesetet okozott és elhajtott Sopronban

A szemből érkező hölgy Peugeot-jával csak úgy tudta elkerülni a frontális ütközést, hogy erősen… Tovább olvasom