Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Orbán Aladár: a hasznos munka az, ami fiatalon tartja az embert

Gyémántdiplomás lett dr. Orbán Aladár geodéta és térképész hadmérnök.

Gyémántdiplomát kaptak azok az egykori hallgatók, akik 1950-ben kezdték meg tanulmányaikat a soproni egyetem geodéziai fakultásán, és a legtöbben ott is szereztek oklevelet 1954-ben.

Azért csak a legtöbben, mert tíz hallgatót az első év befejezését követően behívtak katonának, s tanulmányaikat a budapesti Műegyetem Hadmérnöki Karán kellett befejezniük, közéjük tartozott Orbán Aladár is.

A honvédségnek akkor szüksége volt térképész hadmérnökökre az
akkoriban igen titkos, légi fényképeken alapuló katonai felmérésekre.

Dr. Orbán Aladár a kutatóintézet laboratóriumában. Az ő minőségügyi kézikönyve szerint kalibrálják a geodéziai műszereket. Fotó: Magasi
Dr. Orbán Aladár a kutatóintézet laboratóriumában. Az ő minőségügyi kézikönyve szerint kalibrálják a geodéziai műszereket. Fotó: Magasi


– Édesanyámnak megjósolták, fia születik, aki korán lesz katona, külföldre kerül és ott karriert csinál. Nos, amikor végeztem a budapesti egyetem hadmérnöki karán, valóban én voltam az ország legfiatalabb főhadnagya. Külföldi karrierrel azonban azok az évfolyamtársaim dicsekedhetnek, akik ’56-ban Nyugatra távoztak.

Jómagam főként csak a keleti blokkban érhettem el szakmai sikereket. Például a KGST keretein belül a szakmában senki nem vállalta el a szögmérő és szintmérő műszerek vizsgálati szabványtervezetének kidolgozását. A szögmérésnek és szintmérésnek ugyanis nincs etalonja.

A feladat megoldását végül is rám bízták – mesélte dr. Orbán Aladár. – Kétéves munkámba telt, s e szakterület nemzetközi koordinátora, egyúttal hazai témafelelőse is voltam.

Azóta is az általa készített minőségügyi kézikönyv szerint kalibrálják a geodéziai műszereket. Az MTA soproni Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézetben legalább száz dosszié tartalmaz műszervizsgálati adatokat.

A 82 éves kutató most ezek összegzését szeretné elvégezni. Korábban rábízták a kutatóintézet műszervizsgáló csarnokának tervezését is, hiszen doktori disszertációjának a címe: Geodéziai műszerek laborató- riumi vizsgálata.

Noha közel két évtizede már nyugdíjas, díjazás nélkül, szakmaszeretetből napjainkban is figyelemmel kíséri a laboratóriumi munkákat. „A hasznos munka az, ami fiatalon tartja az embert" – tette hozzá a gyémántdiplomás.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvhét Sopronban: Ugron Zsolna a vendég

Az írónővel Szentpáli Ágnes középiskolai tanár beszélget a Széchenyi István Városi Könyvtár… Tovább olvasom