Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Önmagában nem baj, ha a fiatalok külföldre mennek

A fiatalok menjenek külföldre, de jöjjenek is haza és próbáljanak meg itthon egzisztenciát kialakítani - nyilatkozta portálunknak dr. Mihalovics Péter miniszteri biztos.

A napokban Sopronban járt dr. Mihalovics Péter. Az Új Nemzedék Jövőjéért felelős miniszteri biztos a fórum előtt nyilatkozott portálunknak.

- Az elmúlt időszakban országjárásra indult, ennek egyik állomása Sopron. Testközelből kell megismerni a fiatalság életét?

- A kormány asztalára került jövő nemzedékért program megalkotása után azt vállaltuk, hogy folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a korosztállyal. A munkánk az volt, hogy a fiatalsággal kapcsolatos érdekképviseleteket, egyesületeket, alapítványokat, civil szervezeteket, ifjúsági szakembereket bevonjuk a munkába. Az az érdekünk, hogy velük közösen találjunk megoldást a hétköznapi gondokra.

Dr. Mihalovics Péter. Fotó: sopron.hu
Dr. Mihalovics Péter. Fotó: sopron.hu


- Felvillantana néhányat ezek közül, mi foglalkoztatja most a fiatalságot?

- Akkor, amikor a fiatalságról beszélünk egy, akkor egy komplex korosztály kerül szóba. Tizennégy éves kortól harmincöt évesig tart ez a társadalmi csoport. A legfiatalabbaknak és a legidősebbeknek eltérő az élethelyzete. Érthetően más dolgok érdeklik egy gimnazistát, míg megint mások egy családalapítás előtt állót.

Minden egyes fiatal problémájának a gyökre az egzisztencia teremtés, illetve az ebben rejlő félelmek. Nekünk, ifjúságpolitikusoknak az a feladatunk, hogy ezen lehetőségeket megteremtsük, bővítsük. Gondolok itt a tudás, a tapasztalat megszerzésre is. Amikor kilépnek majd a munka világába, akkor ne kudarccal, hanem sikerrel kezdhessék az életüket. Meglátásom szerint ezen elvet célozza meg a felsőoktatás átalakítása. Ide tartoznak még a Nemzetgazdasági Minisztérium által indított programok, mint például az első munkahely védelme, a START munkaprogram.

Mindezeken felül vannak még átfogó intézkedések: diákigazolvány kedvezmények kibővítése, a Nemzeti Ifjúsági Tanács felállítása, a támogatási pénzek elosztása. Nagy vonalakban ilyen lépéseket teszünk az ifjúság helyben maradásáért.

- A legfrissebb hírek szerint mind több fiatal próbál külföldön boldogulni. Előfordulhat, hogy hosszú távra terveznek egy másik országban élni. Ezzel együtt pedig a közeljövőben nem szeretnének hazaköltözni. Nekik mit üzen?

- Az önmagában nem probléma, ha valaki kilátogat külföldre, vagy időszakosan oda költözik, azért mert ott próbál magának tapasztalatot, nyelvtudást szerezni, vagy ott alapozza meg a saját egzisztenciáját. Nekünk, politikusok felelőssége abban van, hogy olyan környezetet teremtsünk, itt Magyarországon, ami megfelel annak, hogy visszatérjenek a fiatalok.

Abból indulok ki, hogy az én szüleim évtizedeket küzdöttek, a saját eszközeikkel azért, hogy elhagyhassák az országot. De ezt nem tehették meg, hiszen egy vasfüggöny választott el bennünket Európától. Ez a függöny leomlott, innentől kezdve kinyíltak a lehetőségek a tanulás, a munkavállalás, a tőkeáramlás terén.

Ezeket kell tudni jól kihasználni. Azt mondom: a fiatalok menjenek külföldre, de jöjjenek is haza és próbáljanak meg a kint megszerzett tudást kamatoztatva egzisztenciát kialakítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hármas karambol a kilépőnél Sopronnál - kétmilliót meghaladó anyagi kár

Hármas karambol történt hétfő este a soproni Bécsi úti határkilépő térségében. Tovább olvasom