Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Online vizsgáznak az autók

Sopron - Július közepén megváltozott a műszaki vizsga rendje, a vizsgabiztosok kevesebb szabad kezet kapnak a procedúra során.


A járműveknél mért adatok online rendszerbe kerülnek, így elvileg minimálisra csökken a visszaélések esélye.

A csalások kiszűrésére léptették életbe az új rendszert, hiszen így már nem helyi szakemberek, hanem a Közúti Közlekedési Információs Rendszer dönt arról, hogy a gépjármű megfelel-e a műszaki előírásoknak. Az újítás azonban sem a vizsga tartalmát, sem az árát nem érinti. A Nemzeti Közlekedési Hatóság a változástól azt is reméli, hogy mostantól jobb autók közlekednek majd az utakon. A számítógép azonnali információt ad arról, milyen autó van a vizsgaállomáson, de tárolja a személyes adatokat is, így visszakereshető az ügyfél és az ellenőrzést végző személy kiléte is.

Feldinger Mihály autószerelő szerint az új rendszer nem jelent komolyabb változást az ügyfelek és a szerelők számára. Fotó: Magasi
Feldinger Mihály autószerelő szerint az új rendszer nem jelent komolyabb változást az ügyfelek és a szerelők számára. Fotó: Magasi

– Havonta mintegy harminc autót vizsgáztatunk, változást szinte nem tapasztalunk, amióta az új rendszer működik – nyilatkozta Feldinger György autószerelő. – Az ügyintézés talán gyorsabb, a rendszám alapján minden adatot pillanatok alatt kiad a gép. A méréseket is a számítógép végzi, így nehezebb manipulálni a vizsgát. De alapjaiban nem lett szigorúbb, nem több a bukott autó sem.

Tárolja a személyes adatokat is, így visszakereshető az ügyfél és az ellenőrzést végző személy kiléte is.

Egy másik autószerelő, Tóth Balázs sem számolt be kedvezőtlen tapasztalatokról. Hetente 6–8 autót vizsgáztatnak, ugyanolyan gördülékenyen zajlik az ügyintézés. – Alaposan felkészített autókat vittünk eddig is, ezért most sem érhet minket meglepetés – mondta.

Többen állították, a korrupció teljesen sosem zárható ki, de a mérhető adatok ezután dokumentálva lesznek és csak kevés múlik majd a vizsgabiztoson. A hatóság soproni telephelyén megtudtuk, meg kell tanulni az új szoftver használatát, de gördülékenyen folyik a munka, nincs fennakadás, a papírmunka lerövidült.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2009. július 28. 09:27
    „Nevetséges, de Eu.-ban még mindig belebuj az autószerelö a lyukban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítások a szünidő után is

Sopron - Az oktatási intézményekben az élet nyáron sem áll meg, ilyenkor van itt a felújítások… Tovább olvasom