Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Online interjú Tóth Éva önkormányzati képviselővel

Tóth Éva, a Jereván-lakótelep egyik önkormányzati képviselője szerkesztőségünkben válaszolt olvasói kérdésekre.

Tisztelettel köszöntöm a Kisalföld online olvasóit, mindazokat külön is, akik megtisztelnek kérdéseikkel.

Nagyon örülök ennek a lehetőségnek, hiszen külön alkalom adódik azokkal is "beszélgetni" a Jereván lakótelep ügyeiről, akikkel eddig esetleg nem találkozhattam személyesen, vagy nem kerestek meg fogadóórán.

1. A közlekedési témáról az újságban olvastam a Jereván lakóteleppel folytatják csak egy hozzászólás lenne: IV. László Király utcában el vannak kopva a parkoló vonalak.

Köszönettel:
Babos István ( olvasó )

Tisztelt Babos István Úr!

Amint a Kisalföld által mellékelt utcanévjegyzékből bizonyára már látta, hogy a IV. László király utca nem az én választókerületem, de az Ön által felvetett kérdés általánosan is érvényes és jogos. Tisztában vagyok azzal, hogy szükség van a parkolók felfestésére, ennek érdekében a közelmúltban már megkerestem mindazokat, akik ezt nagyon rövid időn belül megteszik. Ez azért is fontos, mert így valamemnnyire csökkenhetnek a parkolási gondok, hiszen a felfestett helyekre való beállás jobb helykihasználást jelent.

A Jereván lakótelep parkolási gondjainak megoldására van hosszabb távon megvalósítható elgondolásunk közösen a városvezetéssel, az illetékes bizottságokkal, abban a meggyőződésben, hogy a parkolóhelyek bővítése elengedhetetlenül szükséges. Ez mindenki érdekét szolgálná, nem csak a gépkocsi-tulajdonosét. Többször tartottunk már helyszíni bejárást annak érdekében, hogy bővíthessük a parkolóhelyek számát, ugyanis a lakótelep építésekor nem a mai nagyságrendű személygépkocsi-parkra tervezték a parkolókat.


2. Miért ritkák a közterületi szemetesek? Pl.: a Határőr és Soproni Horváth József utcában egyáltalán nincs.

Terveznek -e parkolóhelyeket bővíteni a lakótelepen? Este 7-8 óra után már csak jóval messzebb lehet helyet találni.

Kinek a dolga a Soproni Horváth József utca végén található gyalogos vasúti aluljáró és környékének tisztán tartása? Mintha évek óta gyűlne ott a szemét és nőne a gaz (jelenleg > 2 méter magas).

Tervezik -e felújítani a járdákat? Pl a Juharfa úton méterenként kell emelgetni a babakocsit, ha nem akarja lyukba tolni az ember

Németh Csaba

Tisztelt Németh Csaba Úr!

Pontos adatokkal rendelkezem arról, hogy a város egész területén, és ehhez képest a Jereván lakótelepen pontosan mennyi szemetesedény található. Ebből a számból látszik, hogy a lakosság számához képest a Jerevánon arányosan még valamivel több szemetesedény is található, mint a város frekventált részein.

A Sopron Holdinggal csaknem "forróvonalas" napi kapcsolatban vagyok, szemétügyben meg kiváltképpen :) . Azt tudom, hogy a szemetesedényeket nagy számban meg is rongálják, ezeknek pótlása, javítása, visszahelyzése rengeteg pénzt felemészt, milliókat.

Jó hír a Jereván lakótelep számára, hogy idéntől két állandó utcagondozót állított csak a Jereván szolgálatába a Holding, ők mindennap 6 és 14 óra között seprik az utcákat és szedik a szemetet.

Mi több, van már egy mobil takarító csapat is, akik hetente kétszer szedik össze a szemetet a játszóterekről és közterekről. Sajnos, mindig van sok munkájuk :( Ez azt is jelenti, hogy még van mit tenni a köztisztaság megőrzéséhez való  személyes hozzáálláson. Vagyis azt kellene elérnünk egyszer, hogy senki számára ne legyen természetes az, hogy a szemetet eldobhatja közterületen.

Létezik egy "sártalanító" csapat is, akik pl. ma a Soproni Horváth József utcában dolgoznak, majd a Teleki Pál utca és a környék további utcái következnek sorban. Itt a menetrend előttem.

A járdák, kátyúk javításának igénye, a szükséges burkolatjavításokra a jövőben sor kerül.

Amennyiben további kérdései lennének, természetesen emailben szívesen válaszolok, vagy személyesen a helyszínen is megteszem.

3. Tisztelt Képviselő Asszony!

A Juharfa u. 16. számnál lévő buszmegállóban korabban évekig volt kihelyezve köztéri szemétgyűjtő. Sajnos azonban ez már régóta nincs ott. A legközelebbi szemétgyűjtők a Lottózó ill. a buszvégállomásnál vannak. Ha pl. az ember egy parkoló autóból itt kiszállva szeretné eldobni a szemetét, ezt csak némi séta után tudná megtenni, ha megteszi...

Megoldható lenne újra egy köztéri kuka felszerelése a buszmegálló táblára?

Korábban megkerestem ezzel már a Sopron Holdingot, de sajnos "elhajtottak".

Bendes Csaba

Tisztelt Bendes Csaba Úr!

A köztéri szemétgyűjtőkkel kapcsolatos kérdést, általánosan, fentebb Németh Úrnak már megválaszoltam. Köszönöm a jelzését a konkrét hellyel kapcsolatban, igyekszem "megkeríteni" az eltűnt szemétgyűjtőt, vagy legalább is megoldani az Ön által jelzett kérdést.

Tisztelt Olvasók! Kedves Érdeklődők!

A közösségi munka kicsit olyan, hogy ha nagyon jól megy, akkor kevésbé látványos, hiszen az "természetes", hogy minden működik, és azt nem is nagyon "teszik szóvá".

A gondokat, problémákat, a megoldandó kérdéseket sokkal inkább, és ez bizonyos értelemben érthető, a képviselő számára pedig azért fontos, mert a hatékony és gyors megoldásban tud segíteni.

Ezért néhány, olyan közös eredményünkre is szeretnék ráilágítani, amire minden, a Jereván lakótelepen élő örömmel gondolhat, sőt büszke lehet, de mindenképpen a közösség és az egyén érdekében történtekről is szeretnék írni, hiszen ezek a "természetes" jó dolgok kategóriába tartoznak.

Pl. A Jereván lakótelepen a panel pályázat iprosított technológiával épült lakóépületek felújítása során csaknem 100 épület (2639 lakás) esetében történt kedvező elbírálás, közel egymilliárdos összegben. Ehhez a lakóközösség önereje mellé az állam és az önkormányzat is hozzátette támogatását.

Fejlesztettük a Zöld g Bölcsődét, 19 milliós fejlesztéssel sikerült kiváló feltételeket biztosítani a legkisebbeknek, aztán meg 80 millió forintból új gyermekszobák, gondozási egységek  kialakítására, továbbá fejlesztésére, játszóudvar korszerűsítésére került sor. Ennél nagyobb öröm, mint a legkisebbeknek vidámságot vinni mindennapjaikban, aligha létezik :)

Folytatom, és alig lesz vége ....

Korszerűsítettük a közvilágítást, feszültségszabályozó elemet alkalmaztunk, az önkormányzat támogatásával is megvalósuló projekt keretében.

Ide tartozik, hogy a kormány által bevezetett 10 százalékos rezsicsökkentéssel a Jerevánon élő családok is és egyedülállók is megtapasztalhatták, hogy  10 %-kal csökkent a villamosáram, a gáz ára, és ami a Jerevánon nagyon fontos: fontos: a távfűtés ára is.

A közélet dolgaiban dolgozók, mind nagyon fontosnak tartjuk, hogy a rezsicsökkentést folytatni tudjuk, ezért itt is szeretném megköszönni mindenki támogatását, aki szóban, de aláírásával is segít ebben a munkában. 

A Jereván lakótelepen az első dolgom az volt, hogy az eredeti ígéret szerint létrehozzuk a jereván lakótelep Településrészi Önkormányzatot.

A részönkormányzat tagjain keresztül is minden, a Jerevánt érintő kérdés, probléma azonnal az asztalunkra kerül, a megoldástban is hatékonyabban tudunk intézkedni.

Nem csak gondok vannak, hanem nagyon jó hangulatú közösségi rendezvények is. A kiváló helyi közösségek, kiváló helyi emberekkel mindig partnerek a Jereváni Adventi Percek, az Őszi Mulatság, a kiállítások, vagy éppen a Gyermeknap szervezésében.

4. Tisztelt képviselő Asszony !

A Jereván városrésszel kapcsolatosan szeretném feltenni kérdéseimet:

1.) Mikor lesznek a kátyúk a mellékutakon is betömve, mivel ott is
nagyon rossz az utak állapota.
2.) Járdák javítása mikor történik meg, eső után bokáig járunk a vízbe.
3.) Kukás autók miért járnak a járdán, miért teszik tönkre a járdát és a füvet?
(Meg lehet nézni a Juharfa út 21. előtti járdát, lusták visszafordulni a
virágbolt előtt, inkább egyenesen a járdán mennek ki a főútra.)
4.) Nagyon szemetes a városrész, miért nem raknak ki szemétgyűjtőket a járdák
mellé ? Ha szél van az egész utcán viszi a szél a szemetet. Az emberek
is hibásak, de ha nincs gyűjtő, akkor a földre dobják, a zacskókat, csokis
papírokat, neylon tasakokat.
5.) Járda mellett a fák ágainak levágása fontos lenne, balesetveszélyesek,
ha fúj a szél az ott járók fejére eshet.

Várom válaszát !

Üdvözlettel: Balázs Lajosné

Tisztelt Balázs Lajosné!

Utak, járdák, kátyúk - mind ismerem :) Felmértük, számbavettük, leírtuk - és az idei városi költségvetésben sikerült arra jutnunk, hogy ezekre a szükségszerű és jogos kéréseknek a teljesítésére is jut forrás.

Sopron városának egy olyan, az előző városvezetéstől örökölt anyagi terhet kellett mostanáig cipelnie, ami miatt ez csak most vált lehetővé .

Köztudott, hogy mélygarázs, apartmanház, a város lakóinak érdekével teljesen ellentétes, jó erkölcsbe ütköző szerződések és mindezeknek az ügyeknek máig is cipelt következményeivel megküzdve, gazdasági válság közepette dolgozott a városvezetés és a testület, miközben mindezek ellenére sikerült jelentős fejlesztéseket megvalósítanunk.

Sopron kiemelkedő arányú adósságkonszollidációját megtette a kormány, ennek hatásait minden sopronit érintenek. Ez a közterületeken történő fejlesztésekben, így a Jereván lakótelepen is hamarosan tetten érhető lesz.

5. A Makó utcába mikor lesz több parkoló, és a páros oldalon lévő parkoló részre nem lehet beállni mert áll a víz, ha esik az eső. És még egy, jó lenne ha az utca végén lenne egy , vagy két rokkant parkoló. Mivel már délután televan a parkoló és csak szabálytalanul lehet parkolni este.

Tisztelettel: Horváth Péter

Tisztelt Horváth Péter Úr!

A Makó utca már nem az én körzetem, de mindaz, amit leírtam a parkolással, a tervezett parkolóbővítéssel kapcsolatban, érvényes a Makó utcára is.

6. Érdeklődöm,hogy Faraktár u. (első panel épület) az ön körzete?

Tisztelettel :

Király László

Tisztelt Király László Úr!

A Faraktár utca képviselője Balogh Judit képviselő asszony.

7.
Tisztelt Képviselő Asszony! A Jereván lakótelepen miért a járdákat, különösen a járdaszélek mellett,( pl. Juharfa u.páratlan oldal járda és a térfelöli oldal)) ahol felgyülemlett a sár és a szemét. Most a fűnyírás után sem lett elszállítva, ill.

összetakarítva a lekaszált fű, így az elrohadt kaszálék alatt tönkremegy a még meglévő fű. Tisztelettel várom válaszát.

Tisztelettel, Gara Jenőné

Tisztelt Gara Jenőné!

A felgyülemlett szemét eltakarításával és elszállításával kapcsolatban többnyire választ adtam már az előző kérdezőknél.

A fűnyírást, a kaszálást a Sopron Holding végzi. A mostani időjárás kedvezett a fű gyors növekedésének, így egyszerre lenne szükség a város minden területén fűnyírásra. A Holding egy ütemterv alapján próbál elérni minden érintett területre.

Németh Úr előző kérdésére is válaszolva: a vasúti sínek mellett a töltéseken a GYSEV Zrt., a Sopron Holding, majd az érintett területeken a garázstulajdonos is felelnek a tisztántartásért, ki-ki a maga területéhez kapcsolódóan.

Sajnos, a terület fekvéséből adódóan sokszor előfordul az illegális hulladéklerakás. A Hulladékommandó minden jelzésre kimegy, és most azt is megígérték, hogy igyekeznek gyakrabban megfordulni a jelzett helyszínen, de a lakók is sokat segítenének abban, hogy az illegális hulladéklerakodókat megelőzzük, hiszen a megelőzés ez esetben is hatékonyabb és olcsóbb. A hely fokozottabb figyelésére megkérem az ott lakó részönkormányzati tagot.

A kaszálék sorsáról a Főkertész Úr "rendelkezik", akitől azt a tájékoztatást kaptam, amikor erre én is rákérdeztem, hogy a komposztálás miatt is fontos az az eljárás, amit most alkalmaznak.

Egyébként meg kezdődik a virágosítás. Büszkék lehetünk arra, hogy a Jereván lakótelep virágosítása és parkjainak, zöldfelületeinek állapota mindig is az egyik legszebb környezettel rendelkező városrésszé teszik ezt a helyet.

Kivette méltó részét abban is, hogy Sopron a legvirágosabb város lehetett.

8. Jó hír, hogy idén már a Virágos Sopronért városi versenybe az erkélyek virágládáival is lehet nevezni, tehát: hajrá Jereván!!! Hajrá Jerevániak!!!

Ez a virágosítási verseny kiterjesztése  részönkormányzat javaslata is volt, azzal együtt, hogy számos, díjazásra igazán méltó helyet tudok a tömbök közötti "kiskertek" között.

Fontos, hogy mindig is az egyik legszebb környezettel rendelkező városrésszé tehetjük közösen ezt a helyet.
Igazán jó hellyé  mi, magunk tesszük, mindannyian! Köszönöm mindenkinek a visszajelzéseket, a javaslatokat, a problémafelvetéseket is.

Mindig öröm, amikor jó javaslatokból közös eredmények születnek, amikor közös gondolkodás nyomán tudunk valami hasznosat, szépet, örömtelit elérni.

Ilyen a Juharfa utcai kisgyermekes szülők közössége, akikkel együtt a Juharfa utca 20. közeli játszóteret részben kialakíthattuk és ezt folytatni fogjuk, ilyen a nyugdíjas klubbal való közös virágágyás -kialakítás és virágültetés, a közös parlamenti látogatás, ami egy külön élmény volt velük. A kiállítások, farsangi alkalmak, vagy az "egyszerű" beszélgetések a Juharfai utcai padon. :)

Az első Nárcisz a Juharfa u. . előtt :)

Legközelebb május 25-én mindenkit szeretettel várunk, a Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzat nevében a Gyermeknap a Jerevánon rendezvényünkre. Lesz légvár, ugrálóvár, mindenféle hinta, arcfestés, vidám, szórakoztató műsor és számtalan meglepetés.
Igazi családi nap lesz a Kodály téren, nagyon remélem, hogy szép időnk lesz :) :) :)
Az ünnepélyes megnyitót délután 3-kor tartjuk, dr. Simon István alpolgármester és Firtl Mátyás országgyűlési képviselő úr részvételével.

Köszönöm mindenkinek az érdeklődést, a felvetett kérdéseket, és örülök ennek az alkalomnak.

További kérdésekkel kereshetnek az etoth@sopron.hu email címen.A képviselő választókörzetének pontos utcanévjegyzéke itt érhető el >> 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni gyilkosok: emlékszik mennyit kapott a taxis és a kaszinós?

Emlékszik mégmennyit kaptak a taxisgyilkos testvérek és a kaszinós kettős gyilkos? Tovább olvasom