Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Online interjú: Nyerges Ferenc válaszolt

Nyerges Ferenc, a Petőfi Színházat is működtető Pro Kultúra Nonprofit Kft. igazgatója volt szerkesztőségünk vendége kedden. A beszélgetés véget ért.


Bartus
Tisztelt igazgató úr!
A kérdésem az lenne, ön meddig tervezi, hogy igazgató marad?

Ny. F.:
Kinevezésem 2015-ig szól, de amit a Kisalföld napilap egyik számában pár hete elmondtam, nem vagyok hatalommániás és húsz év után szívesen lennék a Pro Kultúra egyik „fogaskereke", mint egy személyi felelős vezető. Ameddig a tulajdonos önkormányzat bizalmát és támogatását bírom, addig megtiszteltetés számomra, hogy a Pro Kultúra munkatársa lehetek.

Nyerges Ferenc a szerkesztőségben. Fotó: Magasi.
Nyerges Ferenc a szerkesztőségben. Fotó: Magasi.


András
Az ön véleménye szerint lesz-e a következő évadban még színház Sopronban?

Ny. F.:
Ujidők kérdezőnél már elmondtam, a véleményemet. Sopron nem engedheti meg magának, hogy a színház alapítás 21-ik évében ne legyen saját színháza.

Színházbarát
Idén hiányoznak a komoly műfajú darabok a bérletből. Miért nem gondolnak az igényesebb nézőkre is?

Ny. F.: A nézőközönség manapság elsősorban a zenés és a könnyebb műfajra„vevő". Ebben az évadban a tömegigény kielégítésére kellett gondolnunk, mivel a színházi előadásokra fordítható összegek jelentősen csökkentek.

Eszter, aki emailon tette fel a kérdését, a válaszom:

A GYÍK-ot a költséghatékonyság és a feladat átcsoportosítás miatt adtuk bérbe. Nem jutott rá forrás, az intézményrendszerünk is túl nagy volt. A kultúra és a közművelődés nem működhet piaci alapon, szükség van a támogatásra.  Biztos vagyok benne, hogy a bérlőnél sem lesz nyereséges az intézmény csak a közhasznú feladatok ellátásából, ezért a hasznot hozó rendezvények felé is nyitniuk kell. Erről majd a téli szezon után, május körül tud a bérlő nyilatkozni.  A GYÍK-ból a „Közszolgáltatási szerződés"-ünk alapján megmaradt gyermek és ifjúsági közművelődési feladatok ellátására három kollégát „hoztunk át".

A Pro Kultúrán belül nem tudok róla, hogy különösebb „feszültségek" lennének a munkatársak között. Más munkahelyekhez hasonlóan itt is vannak vélemény különbségek, bárkinek lehet „rossz napja", de általában jók a munkatársi együttműködések.

2010-ben nyílt pályázat volt a Pro Kultúra ügyvezetői állására, nemhogy az Ön által várt „fiatal, agilis, hozzáértő személy" nem pályázott, de idősebbek sem.   

A személyemmel és a vezetőtársaimmal kapcsolatban tett sértő állításokra nem kívánok reagálni. Szerintem – és a programfüzetek alapján – elegendő rendezvényt tartunk.

Kedves Eszter, személyesen, vagy telefonon szívesen beszélnék önnel. Kérem, keressen meg a Pro Kultúránál.

Soproni_01
Tisztelt Nyerges Ferenc jelenleg a színháznak mekkora a tartozás állománya?

Ny. F.: A színháznak nem lehet tartozásállománya, mert nem önállóan gazdálkodik. Ha úgy kérdezi, hogy mi a Pro Kultúra tartozásállománya: jelenleg nincsen.
nága

Sajnos Sopron város kulturális kínálata szegényes egy megyei jogú városhoz képest, egy keletet és nyugatot összekötő határvároshoz képest, ill. ahhoz, hogy pl. az idén egy turisztikai portálon történt szavazás szerint, ebbe a városba szeretnének belföldről a legtöbben ellátogatni szerencsére.

Sok kreatív ötletre lenne szükség, főként nyáron és hétvégéken.
a város tereinek, parkjainak bevonása helyszínként komoly és könnyű zenei előadások tartására helyi zenekarok, zeneiskolások bemutatója német-magyar nyelvű közös fellépések szervezése megyei és burgenlandi fellépőkkel helyi tánccsoportok, tánciskolák, mazsorettek előadása a strandon bábszínház, bűvészek fellépése gyermekeknek,  tematikus séták a városban, mint pl. ahogy a rotarysok szervezik, a színház előtti téren, a színes szökőkútnál egyvelegek előadása a színház színészei által, kórusok fellépése a felújított forrásoknál a Lővérekben stb., stb.

Biztos akad egy kreatív team a városban, aki ezeket kitalálná!

Ny. F.: Én azt gondolom, hogy Sopron a lehetőségeihez képest széles kulturális kínálattal rendelkezik. A Pro Kultúrán kívül mások is szerveznek eseményeket. A kreativitás a Pro Kultúra munkatársaiban is megvan, csak a finanszírozási lehetőségek korlátozzák a megvalósítást. Ne hasonlítsuk össze Győrrel vagy más megyeszékhellyel a kínálatot, mert a nagyobb lakosságszámhoz nagyobb központi támogatás is jár.

Ovinkor
7. SC 2011.10.23. 22:06
Nem te döntöd el, hogy más mit kérdez.

Kérdés:
Az elmúlt két évtizedben a soproni színház összesen mennyi támogatást kapott az önkormányzattól?

Ny. F.: Az elmúlt húsz évben az önkormányzattól a színház kétmilliárd forint körüli támogatást kapott, de nagyon nehéz ezt megbecsülni, mert ilyen időtávra nem készülnek statisztikák. A legmagasabb éves támogatás   210 millió forint, a legalacsonyabb 30 millió forint körül volt. Idén ez az összeg 120 millió forint. 

kertész
Tisztelt Nyerges Úr!

Mi indokolja,azt,hogy a szinházi előadásokban teret nyert a káromkodás,az alpári szavak használata.A Vértestvérek előadásán szinte folyamatos volt az alpári kifejezések használata.Nem hiszem hogy Willy Russell író ezt a hangnemet használta,avagy ezután fel kell készülnünk a hasonló trágár szavakra? Az hogy egyszerű család története fogalamzódik meg az előadásban még nem jelenti azt hogy utcai hangnemben kell azt előadni.Nem tudom hogy kinek tetszik ez ,nekem nem.

Ny. F.: Én sem szeretem az alpári szavak használatát. Sajnos az „élet" bemutatása produkálja a színpadra is a  káromkodásokat.

SC
Jó provokálni?:-)
Ezt természetesen az első kérdésedre értettem.Szerintem a legkisebb problémája is nagyobb Nyergesnek,mint hogy az Új Színházzal törődjön...Van itt helyben épp elég dolga.Jobban tennéd te is,ha ide koncentrálnál.:-)

Ny. F.: Köszönöm a védelmet. Nem érzem provokációnak, mégha írója annak is szánta a Dörner-kérdést. Valóban nem központi probléma nálam az Új Színház ügye, de véleményem van, amit le is írtam. Magam is fontosnak tartom, hogy a Fővárosban legyen csak klasszikus és kortárs magyar darabokat játszó teátrum. A hazai színházi életben változásokra van szükség. Öröm olvasni, hallani, hogy Szolnokon, Veszprémben, Győrött, Egerben, Pécsett és másutt az új vezetőkkel „friss levegő áramlott be" ezekbe a színházakba és sikeresek, szereti őket a közönség. Értékteremtő munkájuk példa számunkra is.

ujidok
T. Nyerges Úr!

1. kérdésem az lenne, hogy mit szól Dörner György kinevezéséhez?
Milyen most ilyen brutális megszorítások mellett dolgozni?
Hogyan látja a következő 4 évet?

Ny. F.: Dörner Györgyről: Tarlós István főpolgármester júliusban írt ki pályázatot az Új Színház vezetői állására. Csak ketten pályáztak, főpolgármester úr október elején 2012. február 1-i hatállyal Dörner Györgyöt nevezte ki egyszemélyi felelős ügyvezető igazgatónak. Magyarul minden további kinevezés és a szakmai munka egyedül az ügyvezető feladata és felelőssége. Pár nappal ezután a 77 éves Csurka István intendánsként ( a szó jelentése: „színházak felügyeleti hatósága, a művészeti igazgatókat irányító és ellenőrző főtisztviselő, színház (olykor rádió ) főfelügyeletével megbízott személy….. ??? ), Pozsgay Zsolt főrendezőként jelölte meg a majdani saját feladatát.  Én a kinevezés utáni cirkuszt, jelzőket idő előttinek, erőltetettnek, irányítottnak tartom. Meg kell várni, hogy Dörner úr az első saját maga által összeállított évadában, tehát 2012/13-ban (!) mit és hogyan produkál, azután lehet kritikát gyakorolni felette és a főpolgármester úr is megítélheti vezetői működését.

Milyen megszorítások mellett dolgozni? Amikor mindenre van pénz, könnyebb. Az igazi próbát a pénzszűkében is megoldandó feladatok jelentik. Jövőre az állami költségvetésből 25 %-kal, több, mint 60 millióval kevesebb jut a Pro Kultúrának. Hatalmas összegről van szó, mégis úgy gondolom, hogy a vezetőtársak és a kollégák együttműködésével, feladat, létszám és költségcsökkentéssel talpon lehet és kell maradni.

Hogyan látom a következő négy évet? Bizakodással. A kultúrával és a közművelődéssel foglalkozó munkatársaim kevesebb finanszírozással is a maximumot hozzák ki munkaterületükön. Az előadó-művészeti szervezetekről szóló törvény júliusi módosítása változtatásokat követel a Petőfi Színház működésében. A Petőfi Színház válaszút előtt áll: visszasüllyedünk a 20 évvel ezelőtti befogadó színházi létbe és ezzel lényegében megszűnik az állami támogatásunk, vagy a következő évadra újraszervezzük a saját társulatot, saját produkciókkal lépünk színpadra és továbbvisszük az elmúlt 20 év „dicsőségét". Én az utóbbira voksolok és az előadó művészeti szervezet vezetőjeként  csak ezt az utat tartom vállalhatónak. Schwajda György, volt kaposvári színigazgató pályázatában azt írta: „Színházat építeni, nem rombolni jöttem". Pár éve Szita Károly kaposvári polgármester éppen e színházvezetői pályázat kapcsán azt  mondta „ Városának a legjobb jár". Nos, Sopronnak is! Kényelemből nem köthetünk ostoba kompromisszumokat. Említhetném Cseke Péter kecskeméti színházigazgatót is, aki pár hete azt nyilatkozta, „nem lehet úgy színházat csinálni, hogy kedden odamegyek, kiosztok pár pofont és hazautazom".
Szólnom kell a Barlangszínházról is. Amennyiben a felújítás szándéka megvalósul, a soproniak és a turizmus számára is a színházi életben minőségi és mennyiségi változás következhet be. A Barlangszínházat a Petőfi Színház nem tudja produkciókkal kitölteni, ezért szükség lesz a győri és más rangos színházak együttműködésére, bekapcsolódására. Erre a megkeresett partnerek részéről megvan a pozitív szándék. 

barka
Tisztelt Nyerges Úr!

Igaz a hír, mely szerint Ön - igazgatói kinevezését megelőzően - sofőrként dolgozott?
Válaszát köszönöm.

Ny. F.: Sohasem voltam sofőr, bár az évente megtett 35-40 ezer kilométerrel akár alkalmas is lehetnék rá. A közgazdász diplomám 1976-os megszerzése után 1985-ig szabad foglalkozású voltam, majd a Radnóti Színházban szervezőtitkárként, 1991-től a Thália/Arizona Színházban ügyvezető igazgatóhelyettesként dolgoztam. 1993-tól a munkám a Soproni Petőfi Színházhoz és jogutódjához a Pro Kultúrához köt. 

Wotan01
Tisztelt Nyerges Ferenc!

Olvastam, hogy most volt 20 éves a Petőfi Színház, de nem olvastam, hogy ezen a szép kerek évfordulón a város vezetői közül ( polgármester, alpolgármesterek, jegyző) kik vettek részt az ünnepségen?
Az esetleges távolmaradásuknak mi volt az oka? Valakinek csak lett volna egy szabad órája arra, hogy az ünnepség keretében elmondja mi a város elképzelése a színházzal kapcsolatban! Lehet, hogy ez is az inkubátorház sorsára jut?

Ny. F.: Október 15-én, a színházalapítás 20. évfordulóján Sass László képviselő úr, a kulturális és oktatási  bizottság elnöke képviselte az önkormányzatot és mondott pohárköszöntőt. Mi ezt az eseményt a munkatársak, színházalapítók, támogatók részvételével egyfajta „belső ünnepnek" szántuk.

ssmd
Tisztelt Nyerges Ferenc!

A Helyi Témára költött több tízmillió forintból nem lehetne egy önálló, csak soproni tartalommal elkészített és minőségi helyi lapot létrehozni? A Helyi Téma ugyanis - országos tartalma - alacsony színvonalú, fideszes érdekeket megjelenítő, szándékosan félretájékoztató bulvárlap, amit nem közpénzből nem lenne szabad támogatni.
Válaszát előre is köszönöm!

Nyerges Ferenc: A Helyi Téma számtalan soproni családnak az egyetlen tartalomszolgáltató újságot jelenti, egyébként csak reklámújságok kerülnek a postaládájukba. Az sohasem hír, ha a kutya megharapja a gazdáját, fordítva annál inkább. A Helyi Témát csak az olvasók egy kisebbsége kritizálja. Ennek ellenére gondolkozunk egy saját közösségi lapban, de ehhez meg kellene teremteni a saját kiadói hátteret is.

Előzmény:

Kedden délelőtt 11 órától Nyerges Ferenc, a Petőfi Színházat is működtető Pro Kultúra Nonprofit Kft. igazgatója lesz szerkesztőségünk vendége.
A Petőfi Színház, mint a Pro Kultúra jogelődje a közelmúltban ünnepelte alapításának huszadik évfordulóját.

A Pro Kultúra működteti a Liszt Központot, a Barlangszínházat is, valamint szervezik a Soproni Ünnepi Hetek programjait. Téma, tehát akad bőven.

Nyerges Ferenc.
Nyerges Ferenc.


Ne habozzon!

Tegye fel kérdését akár már most, itt a fórumban, vagy küldje el az online@nyugatmagyar.hu email címre.

Olvasóink írták

 • 15. SC 2011. október 25. 21:31
  „Nyerges úr!
  Köszönöm a korrekt válaszait!
  SC”
 • 14. ujidok 2011. október 25. 16:11
  „Köszönöm a válaszát, és ne vegye provokációnak a kérdést, de érdekelt ez ügyben a véleménye, hiszen a szakma nagyon ellenzi ezt.
  Meglátjuk, ahogyan Ön is mondta mi lesz...”
 • 13. NyergesFerenc 2011. október 25. 14:29
  „13. Soproni_01: Nincsen kintlévősége, de nem is lehetne, mert nem önállóan gazdálkodik. A bérletezésnél befolyt összegek folyamatosan, a lejátszott előadások arányában kerülnek könyvelésre, de ez nem kintlévőség.”
 • 12. Soproni_01 2011. október 25. 12:00
  „Van-e kintlévősége a színháznak, ha igen akkor mekkora?”
 • 11. Soproni_01 2011. október 24. 22:05
  „Tisztelt Nyerges Ferenc jelenleg a színháznak mekkora a tartozás állománya?”
 • 10. nága 2011. október 24. 19:30
  „Sajnos Sopron város kulturális kínálata szegényes egy megyei jogú városhoz képest, egy keletet és nyugatot összekötő határvároshoz képest, ill. ahhoz, hogy pl. az idén egy turisztikai portálon történt szavazás szerint, ebbe a városba szeretnének belföldről a legtöbben ellátogatni szerencsére.
  Sok kreatív ötletre lenne szükség, főként nyáron és hétvégéken.
  a város tereinek, parkjainak bevonása helyszínként komoly és könnyű zenei előadások tartására
  helyi zenekarok, zeneiskolások bemutatója
  német-magyar nyelvű közös fellépések szervezése megyei és burgenlandi fellépőkkel
  helyi tánccsoportok, tánciskolák, mazsorettek előadása
  a strandon bábszínház, bűvészek fellépése gyermekeknek,
  tematikus séták a városban, mint pl. ahogy a rotarysok szervezik,
  a színház előtti téren, a színes szökőkútnál egyvelegek előadása a színház színészei által,
  kórusok fellépése a felújított forrásoknál a Lővérekben stb., stb.
  Biztos akad egy kreatív team a városban, aki ezeket kitalálná!”
 • 9. Ovinkor 2011. október 24. 17:45
  „7. SC 2011.10.23. 22:06
  Nem te döntöd el, hogy más mit kérdez.

  Kérdés:
  Az elmúlt két évtizedben a soproni színház összesen mennyi támogatást kapott az önkormányzattól?”
 • 8. kertész 2011. október 24. 14:28
  „Tisztelt Nyerges Úr!
  Mil indokolja,azt,hogy a szinházi előadásokban teret nyert a káromkodás,az alpári szavak használata.A Vértestvérek előadásán szinte folyamatos volt az alpári kifejezések használata.Nem hiszem hogy Willy Russell író ezt a hangnemet használta,avagy ezután fel kell készülnünk a hasonló trágár szavakra? Az hogy egyszerű család története fogalamzódik meg az előadásban még nem jelenti azt hogy utcai hangnemben kell azt előadni.Nem tudom hogy kinek tetszik ez ,nekem nem .”
 • 7. SC 2011. október 23. 22:06
  „6.
  Jó provokálni?:-)
  Ezt természetesen az első kérdésedre értettem.Szerintem a legkisebb problémája is nagyobb Nyergesnek,mint hogy az Új Színházzal törődjön...Van itt helyben épp elég dolga.Jobban tennéd te is,ha ide koncentrálnál.:-)”
 • 6. ujidok 2011. október 22. 19:28
  „T. Nyerges Úr!

  1. kérdésem az lenne, hogy mit szól Dörner György kinevezéséhez?
  Milyen most ilyen brutális megszorítások mellett dolgozni?
  Hogyan látja a következő 4 évet?”
 • 5. barka 2011. október 22. 17:50
  „Tisztelt Nyerges Úr!
  Igaz a hír, mely szerint Ön - igazgatói kinevezését megelőzően - sofőrként dolgozott?
  Válaszát köszönöm.”
 • 4. qqriq39 2011. október 22. 09:11
  „Kedves Wotan!Ne aggódj!Mint tudjuk,a magyar színházak világában momentán meghirdetetten területfoglalás zajlik.A mi soproni színházunk bizonyos körülmények fennforgása miatt terület-foglalt állapotban van.Tehát városunk vezetése és Nyerges úr is nyugodt, - nincs teendő.Neked sem kell tartanod holmi inkubátorház-effektustól.”
 • 3. Wotan01 2011. október 22. 07:35
  „Tisztelt Nyerges Ferenc!
  Olvastam, hogy most volt 20 éves a Petőfi Színház, de nem olvastam, hogy ezen a szép kerek évfordulón a város vezetői közül ( polgármester, alpolgármesterek, jegyző) kik vettek részt az ünnepségen?
  Az esetleges távolmaradásuknak mi volt az oka? Valakinek csak lett volna egy szabad órája arra, hogy az ünnepség keretében elmondja mi a város elképzelése a színházzal kapcsolatban! Lehet, hogy ez is az inkubátorház sorsára jut?”
 • 2. intar 2011. október 21. 22:17
  „Most akkor lehet kérdezni, vagy nem?”
 • 1. ssmd 2011. október 21. 20:30
  „Tisztelt Nyerges Ferenc!
  A Helyi Témára költött több tízmillió forintból nem lehetne egy önálló, csak soproni tartalommal elkészített és minőségi helyi lapot létrehozni? A Helyi Téma ugyanis - országos tartalma - alacsony színvonalú, fideszes érdekeket megjelenítő, szándékosan félretájékoztató bulvárlap, amit nem közpénzből nem lenne szabad támogatni.
  Válaszát előre is köszönöm!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni mintára: Magyar fizetőeszköz Ausztriában is?

Exportálják a Kékfrankot, bevezetik a már egy éve használatos magyar pénzt a szomszéd országban. Tovább olvasom