Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Online interjú - Székely Norbert: A szurkolók nélkül nem lehet sikeres a klub

Székely Norbert a soproni MKB Euroleasing női kosárlabdacsapat vezetőedzője volt a nyugatmagyar.hu vendége hétfőn. A beszélgetés véget ért.


Most forrásokat vontak el tőlük, ez hogyan érinti?

Ebben a klubban mindenkinek megvannak a jogai és a kötelezettségei. Az enyémek 'hál Istennek nem terjednek ki a gazdasági kérdésekre. :-)

Nehéz gazdasági helyzetben van az ország, ezen belül a sport is. Minden forint, ami beérkezik a klubunkhoz megbecsülendő.

Szereti-e a focit, vagy más sportágat?

Imádom a focit. Rengeteget elemét lehet hasznosítani a kosárlabdában. A kedvenc csapatom évek óta a Barcelona, amelyik példa értékű módon neveli a játékosait és gondolkodik róluk.

Kötelező feladat ismét legyőzni Pécset. Miként készültök rá?

Vegyes érzelmeim vannak azzal a szóval, hogy kötelező. Meg akarjuk nyerni a bajnokságot, de azt gondolom, azzal, hogy nem fogunk hazai pályán kezdeni, nem mi vagyunk a párharc esélyesei. Nem beszélve arról, hogy az elődöntőben nagyon komoly csata vár ránk a Győr-szeged párharc győztesével.

Van-e valami babonája a mérkőzések előtt? Vagy kabalája?

Az én kabalám az, hogy nincs kabalám. Ezt nagyon komolyan gondolom, ha semmit nem csinálok ugyanúgy egy mérkőzés előtt, akkor érzem magam a legjobban. :-)

Mi az amire hosszú évek múlva is örömmel fog visszaemlékezni az MKB-val kapcsolatban?

Amire mindig emlékezni fogok, azok a kapcsolatok, amelyek kialakultak ebben a csapatban. S egyben erre is vagyok a legbüszkébb. Természetesen nem vonatkoztathatok el attól, hogy a közeg akkor lesz sikeres, hogy ha nyer. De ennyi közös siker után, engedjék meg nekem, hogy kihangsúlyozzam: azoknak a kapcsolatoknak, az embereknek a szerepét, akik hátulról rengeteget tesznek azért, hogy mi akik a "rivaldafényben" állnak sikeresek lehessünk. ezek az emberek munkájukkal, odaadásukkal sokkal fontosabbak számomra, mint az, hogy megnyerünk egy-egy címet, vagy nem.

Mi a véleménye a csapat szurkolóiról?

Amikor a közegről beszélek, akkor a szurkolókat is beleértem. sok nagyszerű emberrel futottam össze, és futok össze az elmúlt kilenc év alatt, akiknek életvitelszerűen fontos a kosárlabda ebben a városban. Nélkülük, akármit csinálhatnánk mi az edzéseken, csak velük lehetünk eredményesek. Köszönöm azt a lelkesedést, azt az odaadást, azokat az érzelmeket, amelyeket kifejeznek a csapat felé. Szeretném, ha tudnák, hogy nélkülük nem lehet ez a klub sikeres.

A nők valóban küzdősebbek vagy inkább szeszélyesebbek?

Is-is. A nők sokkal küzdőképesebbek, mint a férfiak. Egyben nehezebb kiszámítani azt, hogy milyen teljesítményre lesznek képesek az adott mérkőzésen.

Hogy érzi  magát Sopronban, milyennek találja a várost?

Kilenc éve kerültem Sopronba, ezt megelőzően Budapesten éltem. Ma már soproninak tekintem magamat, rengeteget kaptam ettől a várostól. Szeretnék a családommal együtt itt letelepedni. Remélem sokáig lesz még munkám ebben a pici, de csodálatos városban.

Mivel foglalkozik szabadidejében?

A legtöbb időt kislányommal és az édesanyjával töltöm. Nagyon szeretek a barátaimmal beszélgetni, illetve Barcelona futballmérkőzést nézni. A családom azonban mindenek előtt következik.

Milyen céljai vannak még a csapattal, mit szeretne még elérni?

Számszerűsítve a céljaink mindig nagy egyszerűek: mindenhol, mindenki ellen megpróbálni győzni. A realitásokat azonban mindig szem előtt kell tartanunk, így tudjuk, hogy Európában nem mindig mi vagyunk a mérkőzés esélyesei. A következő hetekben nagyon komoly energiákat kell mozgósítanunk annak érdekében, hogy a magyar bajnokságban győzni tudjunk. A következő években pedig már csak ezt kell megismételni. :-)

Miért pont a nők? Miért nem férfi kosárlabda csapat edző lett?

Teljesen véletlen, hogy pont most nőkkel foglalkozom. Volt már férfi csapatom is, akikkel szintén sikeresek voltunk. Nagy kihívás a nőkkel foglalkozi és büszke vagyok rá, hogy többnyire sikeresen hajtjuk végre a feladatainkat. Remélem, hogy lesz még alkalmam férfiak edzője is lenni.

Milyen a kapcsolata a lányokkal?

A kapcsolatom változó. Sok játékossal van kifejezetten bizalmas kapcsolatom, másokkal jó és vannak olyanok is, akikkel kevésbe közeli. Az azonban biztos, hogy képes vagyok elfogadni a játékosaim véleményét és harcolni értük a végsőkig. Ezt fordítva is elvárom tőlük. A kosárlabda nem csak taktikáról, technikáról szól,. hanem az ember-ember közötti interkaciókról, illetve ezen működéséről. ezért szeretem és tisztelem a játékosaimat és mindig hajlandó vagyok arra, hogy változtassak annak érdekében, hogy sikeresek legyünk.

A nehéz helyzetben lévő csapatot, hogyan lehet gyorsan és sikeresen lelkesíteni?

A nehéz helyzetben lévő csapatot, amelyben mi voltunk a Pécs elleni mérkőzés után rengeteg beszélgetéssel lehet jobb állapotba hozni. Természetesen rengeteg edzéssel, amely segít abban, hogy magabiztosabban mozogjunk a pályán. Azonban a legfontosabb talán az, hogy a közeg mögöttünk álljon és higgyenek egymásban az emberek. Köszönöm azoknak a mögöttünk álló embereknek a segítségét, akik az elmúlt hetekben rengeteget tettek azért, hogy ez a csapat nagyon mélyről nagyon magasra juthasson.

Vannak gyerekei?  Ha igen: ők szeretik-e a kosarat,  ha nem: akkor szeretne-e gyereket?

Igen, van egy kislányunk, feleségemmel Horváth Zsuzsival, akivel nagy szeretetben neveljük az öt hónapos Liát. Még nem kérdeztem tőle, hogy szereti-e a kosárlabdát, de ha hazamegyek, mindenképpen megteszem. :-)

Nemzetközi viszonylatban van-e olyan kosaras, akivel szívesen dolgozna?

Természetesen van. De próbálok mindig azokból a játékosokkal a legtöbbet kihozni, akik a kezem alatt vannak. Ha mégis választanom kellene, akkor nagy örömmel dolgoznék Celine Dumerc-el, aki a francia válogatott meghatározó játékosa, és szívesen látnám ismét Ivana Matovic-ot is. Nem beszélve Jelena Milovanovicról.

Egyetértesz-e azzal, hogy a mostani keret, főként a magyar játékosok, az utóbbi évek legerősebb csapata Sopronban?Üdv.Roland

Ha csak a magyar játékosokra koncentrálunk, akkor egyet kell értsek ezzel a megállapítással. Az idegenlégiósokat tekintve azonban ez az állítás biztosan nem igaz. Azonban az egység, ami ebben a csapatban ma megvan, az egy nagyon előremutató irány. Sajnálom azt, hogy az a magyar mag a bajnokság utolsó szakaszáras állat össze. Ebből adódóan a taktikai repertoár sok kívánnivalót hagy maga után.

Gondolkodott- e azon, hogy meddig marad ezen a pályán?

Sokszor megfordul a fejemben, hogy meddig lehet ezen a pályán maradni ép ésszel és ép személyiséggel. Nagyon remélem, még sokáig érzek magamban motivációt és tartást, mert ez az életem egyik nagyon fontos eleme. Szeretnék minél hosszabb ideig ennek a nagyszerű csapatnak az edzője maradni.

Az MKB-Euroleasing Sopron kettős győzelemmel jutott a női kosárlabda bajnokság elődöntőjébe.  Mit vár a folytatásban?

Ennek a csapatnak mindig mindenhol az a célja, hogy győzzön. Mindegy, hogy a bajnokságról, a kupáról, vagy az euroliágról van szó.Nem várhatunk el mást egymástól, minthogy serlegeket nyerjük a klubnak. Azt várom, hogy egységesek leszünk, hogy motiváltak leszünk, hogy az utolsó vérünkig küzdeni fogunk azért, hogy megnyerjük a magyar bajnokságot is.

Mi volt a Magyar Kupában a Pécs elleni siker titka?
A siker titka abban keresendő, hogy nagyon gyorsan össze tudtunk fogni azt követően, hogy sikertelenek voltunk. S méh abban is keresendő, hogy ez a közeg óhajtotta a megújulást. Óhajtotta a sikert. Minden mozdulatában, minden gondolatában ennek a sikernek az elérését célozta.

Milyen érzés a nyertes csapat vezetőedzőjének lenni?

Győzni mindig fantasztikus érzés, különösen akkor, hogy ha egy nehéz helyzetben teszi ezt egy csapat. A mi helyzetünk nehéz volt a Pécs ellen lejátszott alapszakasz utolsó mérkőzése után, ám szerencsére megvolt az a szerencsés lehetőségünk, hogy egy hétre rá javíthassunk. S ezzel éltünk is. Nagyon büszkék vagyunk erre az eredményre.

Előzmény:

A nyugatmagyar.hu soproni szerkesztőségének vendége lesz hétfőn délelőtt 11 órától Székely Norbert. A Magyar Kupát nyert Euroleasing női kosárlabdacsapat vezetőedzője egy órán át válaszol majd olvasóink kérdéseire.

Kérdéseit elküldheti már most az online@nyugatmagyar.hu email címre, vagy írja meg itt, a fórumon.

Olvasóink írták

  • 1. rajna 2011. március 30. 13:18
    „NorBIKA! Tényleg büszke lehetsz a kapcsolataidra a csapaton belül!
    grat!
    Egyébként a kifejezetten bizalmas, az mit jelent??? Mégis, mennyire bizalmas?
    Szerencsétlen Zsuzsi...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szellemházak a határ mentén

A határ közelében lévő kistelepüléseken számos külföldi tulajdonban lévő ingatlan rontja a falvak képét. Tovább olvasom