Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Önkormányzati rendelet a köztisztaságért Sopronban

Egy ingatlan tulajdonosaként számos kötelezettségnek kell eleget tennünk, hogy a köztisztaság alapvető normáinak megfeleljen a környezetünk.

Az önkormányzati rendeletek a békés együttélést segítik számos, vitára okot adható helyzet tisztázásával. Ugyanakkor vannak, akik újabb teherként élik meg azok kötelező betartását.

A közvéleményt foglalkoztató témák közül ez alkalommal a környezet megóvásáról szóló szabályokat vesszük számba. A köztisztasággal összefüggő tevékenységeket a 20/2008. számú önkormányzati rendelet szabályozza Sopron közigazgatási területén.

Egy ingatlan birtoklásával sok kötelezettség jár, a tulajdonosnak – vagy bérlőnek – gondoskodnia kell a telekhatár és közút közötti terület, valamint a járdaszakasz melletti árok tisztán tartásáról, és ezen az sem változtat, ha az ingatlan nincs beépítve. A beépítetlen ingatlant is tisztán kell tartani. A tulajdonosnak többek között gondoskodnia kell a járda és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok nyeséséről is, valamint meg kell akadályoznia, hogy az esővíz vagy adott esetben a hólé a tetőről a járdára csorogjon.

A kirakatokat, ablakokat, kapukat, cégtáblákat, reklámtáblákat legalább negyedévente tisztítani kell, a nem működő üzletek ablakait, kirakatait pedig csak esztétikusan lehet eltakarni, míg az üzlettér közterületről látható részén rendnek és tisztaságnak kell lennie.

Tilos bármely, magánterületről származó anyagot – mint például lomb, kaszálék, hó, hulladék – közterületen elhelyezni. A havat úgy kell eltakarítani, hogy a járdán legalább fél méter szabad terület maradjon, szükség esetén pedig naponta többször is síkosságmentesítést kell végezni. Ehhez legfeljebb ötven százalék sótartalmú szóróanyagot lehet használni.

Az önkormányzat rendeletei elérhetők: www.sopron.hu

Olvasóink írták

 • 18. defg 2010. július 09. 09:54
  „Hiába próbálsz rendet tartani, ha mások a kerítésed előtti területen dobják el a szemetet, ill. egy (alpolgármester által is) szervezett rendezvény miatt oda telepítik a WC-ket, de persze a jó magyar ember azt nem tudja használni. Inkább mellé jár. Te meg, mint tulajdonos tartsd rendbe és szedd össze a végtermékeket. Igazán gusztusos!Köszönjük.”
 • 17. soproni 2010. július 08. 14:06
  „Az önkormányzat először söprögessen a saját háza táján és utána büntetgessen másokat!”
 • 16. Csabazs 2010. július 07. 15:55
  „Jó lenne, ha ez az önkormányzati rendelet az önkormányzati tulajdonban lévő házakra is vonatkoznának.
  Van olyan önk. terület Sopronban, ahol méteres a gaz...”
 • 15. 1soproni 2010. július 07. 13:39
  „11.! Egyetértek!”
 • 14. WestBild 2010. július 07. 11:11
  „Kedves Meksz!
  Sajnos tökéletesen igazad van! Hiába virágos város, de aki próbálja szépíteni a környezetét, azt
  mindig megbüntetik. Korábban a Kisalföld is megírta, hogy a Lővérekben valahol volt egy vállalkozó, aki
  a gépkocsibehajtóját lekövezte. SZépen, esztétikusan.... Felszedették azzal is!
  Áhhh.. Semmit nem szabad csinálni, aztán a PH-ban had csodálkozzanak, hogy miért olyan a város, mint
  amilyen, és a most itt kóválygó bizottság is miért úgy pontoz majd ahogyan.
  Egyébként egyik - másik tavasszal kihelyezett virágoszlop nem veszélyes? Úgy takarja az autós elől a gyalogost (és fordítva), hogy öröm fékezni....
  Örülnék, ha normális város lennénk mi is!!! Ehhez kívánok sok sikert!”
 • 13. meksz 2010. július 07. 10:13
  „Kedves Roberta!

  Teljesen egyetértek.Normális országban, normális városban ezt valóban megsköszönik.De nálunk ez sajnos nem így van.És ez igaz mindegyik városvezetésre pártállástól függetlenül.Nagyon szomorú ez.Polgármester úr, alpolgármester urak.Lehet rá reagálni.Vagy talán túl naiv vagyok ha ezt várom?”
 • 12. mindigatutit 2010. július 07. 09:30
  „7-es
  ezt én is tapasztalom,hogy aki tesz a környezetében azt előbb megbüntetik ,mint a aki xarik az egészre”
 • 11. máris 2010. július 07. 09:09
  „BÜNTETNI! BÜNTETNI! EZ A LEGFONTOSABB CÉL!!! A HIÁNYOSSÁGOKÉRT, MI KIT BÜNTETHETÜNK?????”
 • 10. dina22 2010. július 07. 05:58
  „T. Városvezetés!

  Majd akkor rendelkezzenek és büntessenek, ha a kutyák ürülékét mindenki felszedi, és nem otthagyja.
  Nekem nem esik nehezemre felszedni, de rengeteg kutyatulajdonosnak megterhelő, hogy a saját kutyája után összeszedje a maradékot. De a legszebb az egészben, hogy inkább elviszik olyan helyre piszkítani, ahol nem nekik kell a füvet nyírni. Példának okáért a Tómalom utcában sétáltatott ebek a Tómalom utca és Ókai utca sarkán lévő zöld területre vannak elhordva piszkítani, póráz nélkül! S ha szólni mer az ember, hogy össze kéne szedni, majdnem meglincselik, a "kedves" ebtartók!
  Kérem a T. Városvezetést, hogy mielőtt büntetni kezdenének, nyírják le a ház előtt a füvet, ami tele van kutyaürülékkel, vagy büntessék az ebtartókat az ilyen ténykedésekért. Szívesen adok fűnyírót, ha nincs!”
 • 9. IkvaHírLACEE 2010. július 06. 23:49
  „Először jó lenne, ha lenne járda...”
 • 8. Hozzászóló 2010. július 06. 22:47
  „"A kirakatokat, ablakokat, kapukat, cégtáblákat, reklámtáblákat legalább negyedévente tisztítani kell, a nem működő üzletek ablakait, kirakatait pedig csak esztétikusan lehet eltakarni."
  Talán nézzük meg a Zichy-palota ablakait, milyen esztétikusan is deszkáztatta be a város cége.”
 • 7. roberta 2010. július 06. 22:23
  „Rendszeresen takarítom a telekhatár és közút közötti területet,szépítgetem saját költségemre ,parkosítás növények vásárlásával. Összeszedem a gépkocsikból kidobált cigaretta csikkeket, felsöpröm az utca szélét is mert utca seprőautó mifelénk nagyon ritkán jár.
  Mivel a telekhatártól az utca széléig 5 m van 2000 évben ,1 tuját 1 tiszafát is ültettünk az úttól 2m-re.A villanyoszlop előttünk kb. 1.5m-re van az úttesttől.
  2009. novemberében találtam a postaládámban a közterület felügyelő által bedobott felszólítást, hogy a fákat távolítsam el a közterületről, mert beton cserépben ültettük ki (a cserepet baumaxban vásároltam) és baleset veszélyes.
  A cserép alig volt látható már mert a szép növények benötték
  Kérhetem a fennmaradási engedélyt , terveztessem meg, fényképezem le és az összes szomszédjaimmal írassam alá stb...30napot kaptam rá, ha nem teszem 50 ezer Ft birság. A jegyző által aláírt levelet máig is őrzöm.
  Az én gyönyörű szép fáim baleset veszélyesek a mellette levő villanyoszlop ami fél méterrel közelebb van az úthoz , az nem balesetveszélyes.
  Természetesen nem kértem meg tervezőt a megterveztetésre, Kivettük a fákat és beültettük az udvarra , a tiszafa úgy nézz ki megmarad , de sajnos a tuja szárad nem bírta ki az átültetést. Az utcánkban több lakó is van, aki nem törődik sem a közterülettel sem a saját előkertjével , rendetlen a ház eleje , ők nem kaptak felszólitást.
  Mai napig nagyon bánt és érzelmileg megviselt , mert köszönetet kellett volna kapni a város részéről nem pedig fenyegetést.”
 • 6. uszda 2010. július 06. 20:03
  „Ugye ha én takarítom akkor használhatom is, pl növények dekorációkén való kihelyezése.....természetesen bérleti díj nélkül gondoltam (én kis naiv ).”
 • 5. SzImike 2010. július 06. 19:52
  „4.# tibiveldolgozom
  Osztom véleményed!”
 • 4. tibiveldogozom 2010. július 06. 19:20
  „szerintem a rend,tisztaság alapdolgok othon.ám de közterületeken másként fest.elöirogatni-rendelkezni lehet,példát kéne mutatni önklonmányzatilag.több csikktarto-gyakrabban üritödö szemetesek,tisztább közterek-utcák.és nem esett szo a nyilvános wc röl, hol is vannak? interspar-tesco...csak el kellene gondolkozni ha már ott töltik az idöt a városházán.”
 • 3. Paragulis 2010. július 06. 17:52
  „A hóeltakarítás az önkormányzat állta üzemeltetett területekre is vonatkozik?”
 • 2. hehe08 2010. július 06. 16:18
  „letakarítom a járdámat majd ha azt olvasom a kisalföld hasábjain, hogy a kutyatulajdonost 500.000 forintra bűntették mert a kutyája piszkát ott "felejtette".........”
 • 1. máris 2010. július 06. 13:15
  „A MINIMUM, HOGY ODAFIGYELÜNK A KÖRNYEZETÜNKRE!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csér ˝kis Kuvait˝ lehet

A tervezett hulladéklerakó kapcsán Csér 2004 óta évi kétmillió forintot kap a soproni… Tovább olvasom