Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Önkormányzati ingatlanok vevő nélkül

Ingatlanhasznosítás címén a tervezett 150 millió forintos bevétel 96 százaléka teljesült a soproni önkormányzat tavalyi költségvetésében. Ugyanakkor számos üzlethelyiség, épület és lakás licitfelhívása sikertelen maradt.A városvezetés 150 millió forintos bevételt tervezett önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek, telkek értékesítéséből az elmúlt esztendőben. A megvalósítás kis híján elérte a száz százalékot – derül ki a 2009-es zárszámadásból.

A nem lakáscélú helyiségek után 70,5 millió forint származott, ami viszont alig több mint 70 százalékos teljesítésnek felelt meg. Ennek keretében hat garázs, hét üzlet és öt raktár került magánkézbe. További 19 helyiségbérlőnek ajánlották fel a bérlemény megvásárlási lehetőségét, de nem éltek vételi jogukkal. Licittárgyalást tűztek ki a Várkerület 98. szám alatti étteremre, további hat – várkerületi, Színház utcai, Magyar és Rákóczi Ferenc utcai – üzlethelyiségre, a Felső-Lövérben található egykori ABC-áruházra, a Somfalvi úton négy telekre, ám érdeklődő egy sem akadt. A sikertelenség után újratárgyalják az adott ingatlanok hasznosításának kérdését. Ugyanakkor 12 frekventált helyen lévő telek értékesítéséből, valamint mezőgazdasági földterületek eladásából származó bevétel 74,2 millió forint volt 2009-ben.

A lakásalap bevételi oldala azonban lehangoló képet mutat. A tervezett 715 milliós bevétel nem egész 28 százaléka teljesült csak, ebből az önkormányzati tulajdonú lakások értékesítéséből és a törlesztőrészletekből 187 millió forint folyt be, ami az egész évre tervezett összeg 26,7 százaléka. Licit és közgyűlési döntés alapján 26 lakást értékesített az önkormányzat. További hat, 18–106 négyzetméter közötti, várkerületi, Patak, Bécsi, Magyar és Sárgaház utcai lakás licittárgyalása érdeklődő hiányában meghiúsult.

Az elővásárlási joggal rendelkező 46 bérlőhöz kiküldött árajánlat közül is mindössze 28 adásvétel realizálódott.

A tömblakások értékesítésének feltétele az épületek társasházzá alakítása. Az önkormányzat ötvenhat alapító okirat elkészítését rendelte meg, döntően belvárosi többlakásos polgári házakét. Az okiratok nagy részét már beadták a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz, illetve a földhivatalhoz. Ugyanakkor az épületek egy részében – az elmúlt évtizedekben – olyan átalakítások történtek, amelyek miatt az alapító okiratokat nem hagyták jóvá, így értékesítésre sem kerülhetett sor. A KÖH 34 lakás esetében nem járult hozzá a lakások eladásához. A műemléki követelményeknek megfelelő tömböknél az értékbecslések után idén már megkezdődhetnek a magánosítások. A 2010-es költségvetésben lakáscélú értékesítésből 1150 millió forint, nem lakáscélúból 100 millió forint a tervezett bevétel.

Olvasóink írták

 • 3. zhall 2010. május 10. 04:22
  „Hmmm...Érdekes.A házunkban három éve üresen álló lakásba most költözött be egy önkormányzati dolgozó.Nem tudtunk sem licitről,sem pályáztatásról...
  Bérbe vette,saját költségen felújítja,és ezt belekalkulálják a lakbérbe...
  Gondolom annyira mégsem fontos eladni...
  Főleg választások után....
  Mikor már országos szinten is fidesz a nyertes...akárcsak itt...
  Sok család gyerekekkel albérletben van.
  Itt soha semmi nem fog változni.
  /a tévedés jogát fenntartom,hiszen ez biztos nem mutyi...minden szabályosan a jog szerint történt./”
 • 2. Kuvasz 2010. május 09. 10:02
  „A nem lakás célú ingatlanok bérbeadásánál, vagy értékesítésénél, pedig az árakat kellene úgy alakítani, hogy vonzó legyen. Csak egy példa. A Liszt alatt lévő kíváló és közkedvelt étterem bérleti díját horibilisen megemelték, el is ment a bérlő. Azóta üresen áll. Tényleg jó üzletet csinált a város a bérleti díj emelésével. MAJDNEM lett egy jó bevétele. Gondolokodni is kellene néha.”
 • 1. soproni 2010. május 08. 19:21
  „Nem akkor kell értékesíteni az önkormányzati lakásokat,amikor már omlik a vakolat és a tetők is cserére szorulnak.Most nagyon szabadulnának a bérlakásoktól,hogy ne az önkrmányzat gondja legyen a felújítás. Persze,hogy nem kell senkinek a sok salétromos,omladozó lakás,amiket kínálnak az amúgy is romos negyedekben.Valamikor bezzeg pár százezer forintért hozzájuthattak a bérlők a jó állapotú lakásokhoz,most egy felújításra szoruló házban 140-160 ezer körül kérnek négyzetméterenként.Akik ennek ellenére megveszik lakásaikat,azok számolhatnak azzal,hogy a tetőcsere és a tatarozás is több tíz millióba kerúl,főleg egy műemlék ház renoválása szinte megfizethetetlen.Ha a befolyt lakbéreket ráfordították volna az épületek felújítására és rendszeres karbantartására,akkor most könnyebb lenne az értékesítésük is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a virágosítás Sopronban

Sopron gőzerővel készül az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyére. Tovább olvasom