Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Önkéntesek mérik az időjárás adatait

Sopron - A tervek szerint a kurucdombi meteorológiai állomás vagyonkezelői jogát Sopron kapja meg, míg az üzemeltetését az egyetem végzi.

A soproni képviselő-testület a legutóbbi ülésén a kurucdombi meteorológiai állomás ügyével is foglalkozott. Az a döntés született, hogy az önkormányzat kérvényezi a bázis vagyonkezelői jogának átvételét az államtól. Az átadás-átvételt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium is támogatja. A tervek szerint az üzemeltetést a Nyugat-magyarországi Egyetem végzi. Így hosszú távon is biztosítottá válhat az állomás működtetése.

– Az itt végzett mérések eredményeit az élet számos területén fel lehet használni – mondta el a Kisalföldnek dr. Vigh Péter, az erdőmérnöki kar docense. – Az időjárási adatok fontosak a szőlősgazdáknak, továbbá a város gyógyklímájának megállapításához is szükségesek. Egy egyetemi csoport önkéntes alapon most is végez méréseket. A célunk az, hogy az állomáson folyó munkákat kiszélesítsük, és az egyetem természettudományi információs bázisát bővítsük. Tudni kell, az országban a soproni az egyik legrégebben működő észlelőhely, már csak ezért is fontos, hogy az adatsorok folytonossága ne szakadjon meg.

Az OMSZ a korábbi években a mérések jelentős részét automatizálta, az egykori szélmalmot pedig megpróbálta értékesíteni. 1999-ben az akkori önkormányzat a területet természetvédelmi oltalom alá helyezte. Emiatt meghiúsult az eladás. Időközben a város újabb szerződést kötött az OMSZ-szel. A megállapodás szerint Sopron havonta 70 ezer forint plusz áfa megfizetésével járul hozzá a bázis fenntartásához. Ennek köszönhető, hogy az országos időjárás-jelentésekben a soproni adatok is megjelennek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi napközi után bölcsődei csoport is lesz

Fertőd - A családi napközi újdonságnak számít Magyarországon. Azoknak az anyukáknak nyújthat… Tovább olvasom