Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Önállóságot tanulnak a sérültek a Kozmutza Flóra-intézményben

Kiegyensúlyozott, az életnek örülni tudó gyermek vált a korábban szorongó és zárkózott Jánosból, aki négy éve a Kozmutza Flóra speciális szakiskola tanulója.

– Négy éve költöztünk Brennbergbányára Új-Zélandról – mesélte a sopronbánfalvi születésű Sallainé Fülöp Gyöngyvér, akinek gyermekei a szigetállamban születtek.

– János alig volt négy hónapos, amikor lázgörcsök jelentkeztek nála. Ennek okát nem tudták kideríteni az új-zélandi orvosok. Kétéves korában már gyógyszeres kezelést kapott, de észrevettük, lassabban fejlődik, beszélni csak négyévesen kezdett el. Az iskolában nehezebben boldogultak vele a tanárok, társai kiközösítették. Szorongó, magába fordult kisgyerekké vált, ami tovább súlyosbította a helyzetét.

Sallainé Fülöp Gyöngyvér szerint sokat fejlődött János fia a speciális szakiskolában. Fotó: Magasi
Sallainé Fülöp Gyöngyvér szerint sokat fejlődött János fia a speciális szakiskolában. Fotó: Magasi


Tizenegy éves volt, amikor hazaköltöztünk, s akkor tanácsolták Jánosnak a Kozmutza-iskolát, ahol látványos fejlődésen ment keresztül. Hasonló társak között örömmel tanul, s a tanárok odaadó munkája eredményeképpen az életnek örülni tudó fiatal lett belőle.

A 151 gyermeket nevelő Kozmutza speciális szakiskola ma ünnepli fennállása 25. évfordulóját. – Mentálisan sérült, autista és halmozottan sérült gyermekeket oktatunk 6–23 éves korig. Tanári gárdánk 45 gyógypedagógusból áll – mondta el Horváth Lászlóné, az intézmény igazgatója.

– Különböző csoportokban tanulnak a diákok, súlyossági fokok szerint. Fő célkitűzésünk, hogy a fiatalok az iskola után megállják a helyüket, s életük önálló irányítására is képesek legyenek. Ezért szakmát adunk a kezükbe sütőipari és varró OKJ-s képzések keretében, valamint készségfejlesztéssel, népi kismesterségek – kosárfonás, szőnyegszövés – elsajátításával. 
   

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kölcsönökből, de költözhetnek von Fuchsék

Perelik a biztosítót von Fuchsék, az a soproni család, amelynek júniusban leégett családi háza… Tovább olvasom