Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 8°C Még több cikk.

Önálló orvosi körzetük lehet

Fertőszéplak - Önálló háziorvosi körzetet szeretne a fertőszéplaki önkormányzat.
– Jelenlegi háziorvosunk Fertőszéplakot és Sarródot látja el – kezdte Bozsvári István, Fertőszéplak polgármestere. – A jogszabály szerint csak az ezerkétszáz lelket meghaladó települések rendelkezhetnek önálló háziorvosi körzettel. Lakosságunk száma immár ezerkétszáznegyvennyolcra gyarapodott, így a községvezetés régi álma valósulhatna meg a fertőszéplaki körzet létrehozásával. Ez gyakorlatilag a jelenlegi körzethatár módosítását jelentené. Mivel az egészségügyi ellátás biztosítása önkormányzati feladat, a mi felelősségünk, miképpen oldjuk meg ennek a számunkra legelőnyösebb formáját. A sarródi és a fertődi polgármesterrel már szándéknyilatkozatot is aláírtunk a körzethatár megváltoztatásáról. A helyi egészségügyi ellátás színvonalát emelőnek tekintenénk az itteni önálló orvosi munkahely kialakítását. Ezt már tíz évvel ezelőtt is szerettük volna, de az akkori önkormányzat nem tudott letelepedést biztosítani. A képviselő-testület e témában közmeghallgatást tart június 17-én, kedden este 6 órai kezdettel. Amennyiben a többség helyesli indítványunkat, haladéktalanul a feltételrendszer kidolgozásához fogunk. Lakást biztosítanánk az orvosnak, továbbá vállalnánk a rendelő üzemeltetését és a napi munkához szükséges eszközök beszerzését. Ez utóbbi éves szinten becslések szerint mintegy egymillió forintos költséggel járna. A szóban forgó összegről annyit, hogy az iskola működését – amely nem is minden fertőszéplaki családot érint – évente 32 millió forinttal segítjük. Számításaink szerint az orvos és az asszisztens bére az OEP-támogatásból kigazdálkodható lenne, amennyiben az orvos közalkalmazotti státusban tevékenykedne. Az önálló körzet létrehozásához megegyezésre van szükség a jelenlegi háziorvossal, utána az OEP és ezt követően az ÁNTSZ hatáskörébe kerülne az ügy. Szeretnénk, ha a lakosság – és az orvos – kedvező hozzáállása után, már az ősszel önálló körzettel rendelkezhetnénk.

– Tekintettel arra, hogy az önálló fertőszéplaki háziorvosi körzet kialakításával kapcsolatban semmiféle hivatalos megkeresést, értesítést nem kaptam, nem szándékozom nyilatkozni – mondta mindezzel kapcsolatban Fertőszéplak és Sarród vállalkozó háziorvosa.

Olvasóink írták

  • 2. cogito 2008. június 11. 16:25
    „Ez a cikk ismét egy, a polgármester szokásos csúsztatásai közül. Rajta kívűl, senkinek nem régi álma az önálló körzet. Semmi előnyt nem jelentene a település lakói számára, hisz a délutáni és hétvégi időszakban amúgy is az ügyeletet kell hívni. a cikkel ellentétben az asszistens bérét nem fedezné az OEP, így plusz költség lenne a falu számára. Plusz a lakás vagy a lakhatási támogatás. Jelenleg két orvos közűl válaszhatnak a fertőszéplakiak, így értelemszerűne a beteglétszám, így az egy főre jutó várakozási idő is felére csökken. Mi lesz ha csak egy orvos rendel? 4-5 órás várakozás? Vagy át kell menni a szomszéd településre és ott várakozni? Arról nem is beszélve, hogy talán a érdemes lenne utánanézni az orvosjelölt korábbi munkáltatójánál, hogy előfordultak-e fegyelmi ügyek....”
  • 1. szaboka 2008. június 11. 07:37
    „Amiről a cikk nem szól: nem a jelenlegi háziorvos lenne a "falu orvosa". Miért nem ő? Mi az, h meg sem keresték az ügyben? Nem őt kellett volna először megkérdezni? Kinek és miért jó az Széplakon, ha olyan orvosa lesz a településnek, aki az ügyeleti idejében gyakorta, sőt rendelésen is előfordult már, hogy pont úgy nézett ki, mint aki nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott? És hol is fog lakni?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élet kellene a Bástyagödörbe!

Sopron - A háború óta van Sopronnak Bástya tere, azaz közkeletűbb nevén Bástyagödre, de hiába áll a… Tovább olvasom