Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 28°C Még több cikk.

Olvasóra várnak a könyvtárak

A kistelepülések könyvtárait csak kevés olvasó látogatja rendszeresen. A könyvekre szánt időt elrabló televízió mellett az érdeklődés hiánya is okolható a magányos könyvtárakért.
Sarródon a művelődési ház egyik szobájában kapott helyet a háromezer kötetes bibliotéka, melyben jelenleg a helyi óvoda két pedagógusa dolgozik. – Felváltva tartunk ügyeletet a kolléganőmmel.

A fertőújlaki és a nyárligeti könyvtár is hozzánk tartozik, az óvónői munkával mégis össze tudjuk egyeztetni, hiszen mindhárom helyen csak heti egy alkalommal várjuk az olvasókat – meséli Gergácz Tiborné, Marita, ahogy óvodásai nevezik. – A beíratkozott olvasók zöme gyerek, ők a kötelező olvasmányokat és az ismeretterjesztő irodalmat keresik, egy rendszeresen visszatérő felnőtt olvasón kívül hetente csak két-három falubeli kölcsönöz könyvet.
Varjas Endréné, a könyvtárat is üzemeltető önkormányzat vezetője szerint a falvakban hétvégi program az olvasás. A falusi emberek a napi nyolcórás munka után még kimennek a kertbe, a könyvekre legfeljebb vasárnap szánnak időt.

Nagycenken a heti 4 órában nyitva tartó könyvtárba is jó, ha alkalmanként 2-3 olvasó betér. Somné Payrits Anna könyvtáros szintén arról számolt be, hogy látogatóinak zöme a kötelező irodalmat kereső diák. A középkorú olvasók hiányoznak, mert véleménye szerint nekik sem idejük, sem igényük nincs a rendszeres olvasásra. – A szakkönyvtár bővítése mellett mindig rendelek szépirodalmat is. Úgy vettem észre, hogy az új kiadású, külsőre szép köteteket szívesebben kölcsönzik az olvasók. Az is számít, hogy hova teszem ki a könyveket, én a népszerű irodalommal adom el Jókait – meséli Somné.
Fertőszentmiklóson ezzel szemben a napi 40–50 olvasó a jellemző. Ott folyóiratok, napilapok is csalogatják a néha még be sem íratkozott olvasókat. Tóth Jánosné, könyvtáros elmondása szerint a készlet bővítésére, frissítésére fordítható évi 900 ezer forint lehetővé teszi, hogy folyamatosan vonzó maradjon a könyvtár kínálata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téli álom a Kárpátokban

Az őszi madárvonulás mellett, bár erről csak kevesen tudnak, ebben az időszakban indulnak útnak a… Tovább olvasom